2024-02-13 09:35:20 JPM redakcja1 K

Białko może pomóc chronić kobiety przed różnymi chorobami przewlekłymi

Szeroko zakrojona analiza pokazuje, iż spożywanie większej ilości białka roślinnego wiąże się ze zdrowym starzeniem się. Nowe badanie sugeruje, że białko, zwłaszcza roślinne, może pomóc w utrzymaniu zdrowia starszych kobiet.

Zdjęcie: Tanja Ivanova/ Getty Images

Po przeanalizowaniu danych pochodzących od ponad 48 000 kobiet naukowcy odkryli, że każde 3% zwiększenie spożycia białka roślinnego wiązało się z 38% wzrostem prawdopodobieństwa zachowania zdrowia w późniejszym życiu. Oznacza to mniej lub brak chorób przewlekłych, lepszą sprawność fizyczną i mniejsze pogorszenie funkcji poznawczych. Wyniki opublikowano w środę w „American Journal of Clinical Nutrition”.

„Wydaje się, iż białka roślinne są powiązane z dobrym zdrowiem psychicznym i eliminacją” – stwierdził główny autor badania Andres Ardisson Korat, naukowiec w „Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging” na Uniwersytecie Tufts.. „Zaletą spożywania większej ilości białka roślinnego w porównaniu z innymi składnikami diety jest to, że może to zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i innych chorób przewlekłych”. Powiedział również, że białko roślinne poprawia syntezę mięśni, aby wspierać dobre funkcjonowanie organizmu. Ponadto białko roślinne „pochodzi ze źródeł żywności, które zazwyczaj zawierają wysokiej jakości węglowodany bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze” – mówi Ardisson Korat.

Aby zrozumieć, w jaki sposób spożycie białka wpływa na zdrowe starzenie się, naukowcy przeanalizowali dane od ponad 48 000 uczestniczek „Nurses' Health Study” – długoterminowego badania czynników ryzyka poważnych chorób u kobiet. Dane zbierane co cztery lata od 1984 do 2016 roku śledziły, jak często badani spożywali określone produkty spożywcze. W momencie rozpoczęcia badania kobiety były w wieku od 38 do 59 lat i cieszyły się dobrym zdrowiem fizycznym i psychicznym. W nowej analizie naukowcy obliczyli spożycie białka, mnożąc liczbę spożywanych posiłków przez zawartość białka, a następnie dodając zawartość białka we wszystkich produktach spożywczych. W Stanach Zjednoczonych, aby kobiety w wieku od 70 do 93 lat mogły zostać uznane za zdrowe, muszą być wolne od głównych chorób przewlekłych związanych z wiekiem: nowotworów (z wyjątkiem czerniaka), cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, udaru mózgu, niewydolności nerek, Choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane i stwardnienie zanikowe boczne (ALS).

Zgodnie z wytycznymi dietetycznymi dorosłe kobiety w wieku od 31 do 59 lat potrzebują odpowiednika kalorii dziennie od 5 do 6 uncji (około 142–170 gramów). Ardisson Korat twierdzi, iż dodanie 3 procent więcej białka do diety 2000 kalorii (typowa dieta dla kobiet w średnim wieku) równa się 60 kaloriom lub pół uncji białka. Taka ilość białka znajduje się w jednej filiżance gotowanej fasoli lub soczewicy. Jednakże wszelkie dodatkowe kalorie pochodzące z białka należy zastąpić czymś innym, na przykład przetworzonymi węglowodanami lub niezdrowymi tłuszczami – podkreśla Addison Kolat. Na początku badania źródła białka roślinnego obejmowały chleb, warzywa, makaron, ziemniaki, orzechy, fasolę i masło orzechowe. Pokarmy roślinne o stosunkowo dużej zawartości białka obejmują: soczewicę, fasolkę szparagową, szpinak i brokuły.

Analiza wykazała, że ​​kobiety, które spożywały więcej białka roślinnego, miały o 46% większe szanse na zachowanie zdrowia w późniejszym życiu. Jednak kobiety, które jadły więcej białka zwierzęcego, takiego jak wołowina, kurczak, mleko, ryby i ser, miały o 6% mniejsze szanse na zachowanie zdrowia na starość.

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.