Zdjęcie: Tanja Ivanova/ Getty Images
Po przeanalizowaniu danych pochodzących od ponad 48 000 kobiet naukowcy odkryli, że każde 3% zwiększenie spożycia białka roślinnego wiązało się z 38% wzrostem prawdopodobieństwa zachowania zdrowia w późniejszym życiu. Oznacza to mniej lub brak chorób przewlekłych, lepszą sprawność fizyczną i mniejsze pogorszenie funkcji poznawczych. Wyniki opublikowano w środę w „American Journal of Clinical Nutrition”.
„Wydaje się, iż białka roślinne są powiązane z dobrym zdrowiem psychicznym i eliminacją” – stwierdził główny autor badania Andres Ardisson Korat, naukowiec w „Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging” na Uniwersytecie Tufts.. „Zaletą spożywania większej ilości białka roślinnego w porównaniu z innymi składnikami diety jest to, że może to zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i innych chorób przewlekłych”. Powiedział również, że białko roślinne poprawia syntezę mięśni, aby wspierać dobre funkcjonowanie organizmu. Ponadto białko roślinne „pochodzi ze źródeł żywności, które zazwyczaj zawierają wysokiej jakości węglowodany bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze” – mówi Ardisson Korat.
Aby zrozumieć, w jaki sposób spożycie białka wpływa na zdrowe starzenie się, naukowcy przeanalizowali dane od ponad 48 000 uczestniczek „Nurses' Health Study” – długoterminowego badania czynników ryzyka poważnych chorób u kobiet. Dane zbierane co cztery lata od 1984 do 2016 roku śledziły, jak często badani spożywali określone produkty spożywcze. W momencie rozpoczęcia badania kobiety były w wieku od 38 do 59 lat i cieszyły się dobrym zdrowiem fizycznym i psychicznym. W nowej analizie naukowcy obliczyli spożycie białka, mnożąc liczbę spożywanych posiłków przez zawartość białka, a następnie dodając zawartość białka we wszystkich produktach spożywczych. W Stanach Zjednoczonych, aby kobiety w wieku od 70 do 93 lat mogły zostać uznane za zdrowe, muszą być wolne od głównych chorób przewlekłych związanych z wiekiem: nowotworów (z wyjątkiem czerniaka), cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, udaru mózgu, niewydolności nerek, Choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane i stwardnienie zanikowe boczne (ALS).
Zgodnie z wytycznymi dietetycznymi dorosłe kobiety w wieku od 31 do 59 lat potrzebują odpowiednika kalorii dziennie od 5 do 6 uncji (około 142–170 gramów). Ardisson Korat twierdzi, iż dodanie 3 procent więcej białka do diety 2000 kalorii (typowa dieta dla kobiet w średnim wieku) równa się 60 kaloriom lub pół uncji białka. Taka ilość białka znajduje się w jednej filiżance gotowanej fasoli lub soczewicy. Jednakże wszelkie dodatkowe kalorie pochodzące z białka należy zastąpić czymś innym, na przykład przetworzonymi węglowodanami lub niezdrowymi tłuszczami – podkreśla Addison Kolat. Na początku badania źródła białka roślinnego obejmowały chleb, warzywa, makaron, ziemniaki, orzechy, fasolę i masło orzechowe. Pokarmy roślinne o stosunkowo dużej zawartości białka obejmują: soczewicę, fasolkę szparagową, szpinak i brokuły.
Analiza wykazała, że kobiety, które spożywały więcej białka roślinnego, miały o 46% większe szanse na zachowanie zdrowia w późniejszym życiu. Jednak kobiety, które jadły więcej białka zwierzęcego, takiego jak wołowina, kurczak, mleko, ryby i ser, miały o 6% mniejsze szanse na zachowanie zdrowia na starość.