2024-07-25 12:51:45 JPM redakcja1 K

Biochemiczka radzi: Rób to po każdym posiłku, aby wyrównać poziom cukru we krwi

Chociaż codzienne spożywanie pokarmów przyjaznych dla poziomu cukru we krwi jest najlepszą praktyką w unikaniu skoków glukozy, czasami Twoje ulubione posiłki niekoniecznie będą należeć do tej kategorii i nie ma nic w tym złego.

Fot. ByLorena / Stocksy 

Na szczęście biochemiczka Jessie Inchauspe, autorka książki „Glukozowa rewolucja” podzieliła się z nami w niedawnym odcinku podcastu Mindbodygreen cenną wskazówką, jak zrównoważyć poziom cukru we krwi po jedzeniu, nawet jeśli spożyliśmy posiłek powodujący znaczny wzrost glukozy. 

Dlaczego warto się poruszać po każdym posiłku? 

Niezależnie od tego, czy kończysz zbilansowany posiłek, czy sięgasz po ulubiony smakołyk, oto jeden ze sposobów na ustabilizowanie poziomu cukru we krwi:  „Po każdym posiłku pracuj mięśniami przez 10 minut” – radzi Inchauspe. Mogłoby się wydawać, że „pracowanie mięśniami” brzmi niejasno, ale właśnie na tym polega rada Inchauspe. Poruszanie ciałem jest ogólną wytyczną i możesz skorzystać z tej rady w dowolny sposób. Możesz na przykład wybrać spacer po kolacji, posprzątać dom, pobawić się z dziećmi lub zrobić coś zupełnie innego.  Ważne, żeby się ruszać – to klucz do osiągnięcia celu. „W ciągu godziny po zakończeniu posiłku wstań i idź na spacer, może zatańcz do kilku ulubionych piosenek, wyprowadź psa, pozmywaj naczynia, zrób pranie – wykorzystaj swoje mięśnie w dowolny sposób” – dodaje Inchauspe. Dodatkowo przywołuje ona badania przeprowadzone dokładnie na ten temat:  

W jednym randomizowanym badaniu kontrolowanym grupę dorosłych poinstruowano, aby pozostali bez ruchu po posiłku (np. oglądali telewizję  na kanapie), podczas gdy druga grupa zdecydowała się na aktywność po kolacji. Wyniki pokazały, że u osób, które poruszały się w ciągu godziny od jedzenia, nawet z niską intensywnością i przez zaledwie 10 minut, nastąpiła poprawa w zakresie zarządzania poziomem glukozy we krwi. Inchauspe wyjaśnia, w jaki sposób to działa: „Za każdym razem, gdy mięsień  się kurczy, potrzebuje energii do działania, a najłatwiejszym miejscem, w którym mięśnie ją znajdą, jest glukoza we krwi” – tłumaczy – „I możemy to wykorzystać na swoją korzyść”. Nie każdy posiłek może być idealnie zbilansowany, dlatego ważne jest, aby mieć pod ręką sztuczki takie jak te. Po każdym posiłku poruszaj ciałem przez co najmniej 10 minut w dowolny sposób. Jeśli zrobisz to w ciągu godziny od zakończenia posiłku, będziesz na dobrej drodze do bardziej zrównoważonego poziomu glukozy we krwi.

Dział: Biznes

Autor:
Hannah Frye | Tłumaczenie: Nikola Kędziora – praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://www.mindbodygreen.com/articles/do-this-after-every-meal-to-balance-your-blood-sugar

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE