Matka karmiąca piersią dziecko w szpitalu w Nantes, 7 lipca 2018 r. LOIC VENANCE / AFP
Młode francuskie matki mają tendencję do dłuższego i częstszego karmienia piersią swoich dzieci, jak wynika z szerokiego badania opublikowanego we wtorek 23 lipca przez agencję Santé publique France. “W 2021 roku połowa wszystkich matek, które karmiły piersią swoje dziecko, robiła to przez dwadzieścia tygodni, w porównaniu z piętnastoma tygodniami w 2012 roku” -podsumowuje badanie oparte na ankiecie przeprowadzonej wśród około 3500 kobiet.
“W wieku 6 miesięcy, podczas gdy mniej niż jedna czwarta noworodków była nadal karmiona piersią w 2012 roku, w 2021 była to jedna trzecia” -dodają autorzy badania. Liczby te obejmują sytuacje mieszanego karmienia piersią, gdy podaje się również mleko modyfikowane w butelce. Odnotowano też zauważalny wzrost w okresie po urodzeniu. Na oddziałach położniczych 77% kobiet karmiło piersią swoje dziecko w 2021 roku, w porównaniu z 74% dziesięć lat wcześniej.
Niemniej jednak Francja pozostaje jednym z krajów europejskich, w których karmienie piersią jest najrzadziej praktykowane, nad czym ubolewa agencja zdrowia publicznego, która od dawna stara się promować tę praktykę. Stanowisko to jest zgodne ze zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i głównych czasopism medycznych, takich jak „The Lancet”.
Trudno pogodzić pracę z karmieniem piersią
Karmienie piersią ma teoretycznie korzystny wpływ na zdrowie dziecka, zwłaszcza pod względem odporności. Jednak zakres tych korzyści jest przedmiotem debaty, szczególnie w krajach rozwiniętych, gdzie choroby zakaźne są mniejszym zagrożeniem, a woda wodociągowa, używana do odtworzenia sztucznego mleka, jest bezpieczna.
Inne podkreślone korzyści, takie jak zmniejszone ryzyko otyłości i cukrzycy, niekoniecznie są wynikiem związku przyczynowo-skutkowego. Autorzy badania Santé publique France podkreślają również trudność pogodzenia pracy z karmieniem piersią. “Połowa mam, które nadal karmiły piersią w wieku 6 miesięcy, robiły to co najmniej sześć razy dziennie, a zatem znajdowały się w sytuacji, którą trudno było pogodzić ze spokojnym powrotem do pracy” -piszą, wskazując długość urlopu macierzyńskiego jako dźwignię do działania. Wskazują również na nieodpowiednie szkolenia dla pracowników służby zdrowia i pracodawców w zakresie zapewniania wsparcia kobietom pragnącym karmić piersią oraz sprzeczne informacje otrzymywane na temat karmienia piersią i żywienia niemowląt.
Ponadto badanie wykazało, że zalecenia dotyczące rozpoczęcia rozszerzania diety, tj. wprowadzenia diety bezmlecznej, były bardzo dobrze przestrzegane. “Na przykład w 2021 roku (...) ponad dziewięć na dziesięć dzieci rozpoczęło urozmaicanie diety w zalecanym okresie, między 4 a 6 miesiącem życia, w porównaniu z 80% w 2012 roku” - zauważono w badaniu.