2024-11-04 11:27:02 JPM redakcja1 K

Czy jedzenie tylko raz dziennie jest zdrowe?

Bruce Springsteen powiedział, że tak. Zapytaliśmy ekspertów o naukę stojącą za dietą OMAD.

Zdjęcie: Getty Images

 

Bruce Springsteen w wieku 75 lat wciąż daje z siebie wszystko. W latach 2023 i 2024 zagrał łącznie ponad 100 koncertów. Jego sety rutynowo przekraczają trzy godziny. Ma zarezerwowane występy do lipca przyszłego roku.

 

Jak odżywia się podczas tak wyczerpującej rutyny?

„Zjem trochę owoców rano, a potem zjem obiad” - powiedział w zeszłym miesiącu dla „The Times of London”. „Dzięki temu jestem szczupły i wredny”. Chociaż Boss tego nie powiedział, jedzenie jednego posiłku dziennie (czasami nazywane dietą OMAD) jest nieco ekstremalną formą przerywanej diety. Typowa dieta przerywana polega na ścisłym ograniczeniu czasu jedzenia do określonych okresów czasu — powiedzmy, tylko między godziną 12:00 a 20:00 lub tylko co drugi dzień. Dieta OMAD kompresuje to codzienne okno jedzenia do jednej godziny, dzięki czemu otrzymujesz wszystkie kalorie na dzień w jednym posiłku.

Istnieje niewiele badań na temat korzyści zdrowotnych wynikających z przerywanej diety, a jeszcze mniej na temat OMAD. Oto co wiemy — i czego nie wiemy.

 

Czy powinieneś przestrzegać tej diety?

„Jeden posiłek dziennie nie jest dobrym pomysłem” - powiedziała dr Caroline Apovian, specjalista ds. otyłości w Brigham and Women's Hospital. Dr Apovian jest zwolenniczką przerywanej diety i zaleca ją wielu swoim pacjentom z otyłością. W porównaniu z planami żywieniowymi lub dietami, które wymagają liczenia kalorii lub ograniczania wielu pokarmów, przerywana dieta jest stosunkowo prostym sposobem kontrolowania tego, co jesz.

Ale dla większości ludzi dieta OMAD byłaby katastrofą, powiedziała. „Jeśli powiem moim pacjentom, aby jedli jeden posiłek dziennie, będą głodować przez cały dzień” - dodała. Następnie prawdopodobnie będą przejadać się podczas kolacji, ponieważ będą polegać na tym, co akurat będzie w domu, powiedziała.

Spożycie wszystkich dziennych kalorii podczas jednego posiłku może być również trudne, zwłaszcza jeśli jesteś aktywny. Mark P. Mattson, adiunkt neurobiologii w Johns Hopkins University School of Medicine, powiedział, że ludzie, którzy twierdzą, że stosują dietę OMAD, prawdopodobnie nie przestrzegają jej dokładnie: Najprawdopodobniej jedzą więcej niż raz dziennie i być może robią to w ciągu czterech godzin, a nie jednej.

Dr Apovian radzi, aby starać się jeść tylko w godzinach między wschodem a zachodem słońca (co technicznie jest formą przerywanej diety). Sugeruje spożywanie bogatego w białko śniadania i posiłków z dużą ilością białka, owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych. Następnie należy przestać jeść o 18:00 lub 19:00 - co może być po zachodzie słońca, w zależności od miejsca zamieszkania.

Dr Mattson sam stosuje przerywaną dietę, jedząc wyłącznie między godziną 12:00 a 18:00 każdego dnia. Jego zdaniem typowa amerykańska dieta — trzy posiłki dziennie plus przekąski, zaczynające się krótko po przebudzeniu i niedługo przed snem — jest niezgodna z tym, jak ludzie i inne zwierzęta ewoluowały do jedzenia w czasach, gdy żywność nie była łatwo dostępna. „Nasze geny i systemy komórkowe są przystosowane do bardzo dobrego funkcjonowania w stanie niedoboru pożywienia” - dodał.

 

Co sugerują badania?

Badania nad przerywaną dietą mają zwykle wiele ograniczeń. Są one zazwyczaj przeprowadzane na małych grupach ludzi w krótkich okresach czasu, a ich wyniki są często mieszane. „Nauka jest wszędzie” - powiedziała Alice H. Lichtenstein, starszy naukowiec i profesor w Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging na Tufts University.

Niektóre ograniczone badania sugerują, że przerywana dieta może pomóc ludziom schudnąć. W jednym z badań nad dietą OMAD naukowcy odkryli, że gdy 11 aktywnych fizycznie i zdrowych dorosłych spożywało tylko jeden posiłek dziennie, wieczorem, przez 11 dni, stracili nieco więcej na wadze i spalili nieco więcej tłuszczu niż wtedy, gdy spożywali taką samą liczbę kalorii w trzech posiłkach dziennie.

Inne badania pokazują, że gdy uczestnicy ograniczają spożywanie posiłków do określonych godzin w ciągu dnia, spożywają ogólnie mniej kalorii. Ta redukcja kalorii — a nie sam czas posiłku — może być odpowiedzialna za utratę wagi.

Własne badania dr Mattson nad przerywanym postem sugerują, że przełączanie się między jedzeniem a wstrzemięźliwością może włączyć procesy komórkowe, które mogą poprawić regulację poziomu cukru we krwi, zmniejszyć stan zapalny i sprawić, że komórki będą lepiej radzić sobie z różnymi formami stresu. Mimo to dr Lichtenstein powiedziała, że nauka nie jest jasna i wiemy, że nie ma jednego uniwersalnego podejścia do tego, jak ludzie jedzą.

„Każdy ma inny harmonogram” - powiedziała; jeśli ktoś odniesie sukces, jedząc tylko między 7 rano a 17 po południu, to świetnie. Ale dla wielu osób, kontynuowała dr Lichtenstein, „to nie zadziała zbyt dobrze”.

 

Autor:
Amanda Schupak | Tłumaczenie: Seweryn Chablewski – praktykant fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://www.nytimes.com/2024/11/01/well/eat/omad-diet-benefits-risks.html

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE