2024-05-10 15:17:50 JPM redakcja1 K

Czy kawa bezkofeinowa jest bezpieczna? Eksperci wypowiadają się na temat twierdzeń grup działających na rzecz zdrowia

(CNN) – Dla osób unikających kofeiny kawa bezkofeinowa wydaje się być nieszkodliwą opcją. Jednak niektóre grupy obrońców zdrowia, które twierdzą inaczej, składają petycję do amerykańskiej Agencji Żywności i Leków o zakazanie kluczowej substancji chemicznej biorącej udział w procesie dekofeinizacji ze względu na obawy dotyczące raka.

Oto, co zdaniem ekspertów powinieneś wiedzieć o bezpieczeństwie kawy bezkofeinowej. Yulia-Images/Moment RF/Getty Images 

Tą substancją chemiczną jest chlorek metylenu, bezbarwna ciecz stosowana w niektórych procesach przemysłowych, „w tym w usuwaniu farby, produkcji farmaceutycznej, produkcji zmywaczy do farb oraz czyszczeniu i odtłuszczaniu metali”, zgodnie z Administracją Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy. 

Chlorek metylenu od dawna znany jest jako substancja rakotwórcza, określona jako taka przez Narodowy Program Toksykologiczny Narodowych Instytutów Zdrowia, Agencję Ochrony Środowiska i Światową Organizację Zdrowia, powiedziała dr Maria Doa, starszy dyrektor ds. polityki chemicznej w Environmental Defense Fund, jednej z pięciu grup i osób stojących za dwiema petycjami dotyczącymi dodatków do żywności i barwników wysłanymi do FDA w listopadzie. 

„Oprócz działania rakotwórczego, chlorek metylenu może powodować inne szkody zdrowotne, takie jak zapalenie wątroby, a przy wyższych ekspozycjach skutki neurologiczne, a w niektórych przypadkach śmierć” - dodała Doa za pośrednictwem poczty elektronicznej.  Według amerykańskich Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom ryzyko to występuje w kontekście zewnętrznego ostrego narażenia na wysokie poziomy substancji chemicznej lub jej spożycia. 

Toksyczność substancji chemicznej doprowadziła Agencję Ochrony Środowiska do zakazu jej sprzedaży jako środka do usuwania farby w 2019 r.; w 2023 r. agencja zaproponowała zakaz jej sprzedaży do innych zastosowań konsumenckich oraz wielu zastosowań przemysłowych i komercyjnych, powiedziała Doa. Ale zastosowania żywności regulowane przez Agencję Żywności i Leków na mocy federalnej ustawy o żywności, lekach i kosmetykach pozostają. (Zgromadzenie stanowe w Kalifornii - która ma jedną z największych gospodarek na świecie, często wpływającą na resztę kraju - niedawno wprowadziło projekt ustawy zakazującej stosowania chlorku metylenu w procesie dekofeinizacji). 

Environmental Defense Fund i jego współplemieńcy argumentują, że zezwalając na stosowanie chlorku metylenu w żywności, FDA (Agencję Żywności i Leków) „zlekceważyła” 66-letni dodatek do ustawy federalnej zwanej Klauzulą Delaneya, która wymaga od FDA zakazu stosowania dodatków do żywności, co do których udowodniono, że powodują lub wywołują raka po spożyciu przez ludzi lub zwierzęta. 

„W związku z tym te chemikalia kategorycznie nie mogą i nie powinny być uważane za bezpieczne” - powiedziała Doa. 

FDA stwierdziła, że obecnie analizuje petycje, ale nie komentuje ich, gdy są one w trakcie przeglądu, powiedział rzecznik FDA w oświadczeniu. 

Oto, co eksperci i FDA mówią o tej klauzuli we współczesnym kontekście i co powinieneś wiedzieć o bezpieczeństwie kawy bezkofeinowej. 

Co wiemy o chlorku metylenu 

FDA ma jedno rozporządzenie zezwalające na stosowanie chlorku metylenu jako rozpuszczalnika do dekofeinizacji kawy, stanowiąc, że „pozostałości chlorku metylenu nie mogą przekraczać 10 części na milion (0,001%) w bezkofeinowej palonej kawie i rozpuszczalnym ekstrakcie kawy bezkofeinowej (kawa rozpuszczalna)”.   

„Chociaż chlorek metylenu może być pośrednio zaangażowany w przetwarzanie żywności, takie jak dekofeinizacja ziaren kawy, limity pozostałości zostały ustalone w celu ograniczenia ekspozycji” - powiedział rzecznik FDA za pośrednictwem poczty elektronicznej. „Wszelkie produkty spożywcze, które zawierają pozostałości chlorku metylenu powyżej ustalonych limitów, nie są dopuszczone do sprzedaży lub konsumpcji”. Prezes i dyrektor generalny National Coffee Association, William Murray, powiedział, że zakazanie kawy bezkofeinowej metodą europejską - typu, w którym stosuje się chlorek metylenu – „byłoby sprzeczne z nauką i zaszkodziłoby zdrowiu Amerykanów”. 

„Nie ma dowodów na to, że kawa bezkofeinowa European Method stanowi jakiekolwiek ryzyko” - dodał za pośrednictwem poczty elektronicznej. „Rzeczywiście, przytłaczająca waga niezależnych dowodów naukowych pokazuje, że picie kawy bezkofeinowej European Method, podobnie jak każdej innej kawy, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu nowotworów i innymi znaczącymi korzyściami zdrowotnymi”. Jednak ostatnia decyzja FDA w sprawie stosowania tej substancji chemicznej w kawie „ma kilkadziesiąt lat i jest wyraźnie nieaktualna” - powiedziała Doa. 

„Istnieje więcej informacji na temat toksyczności chlorku metylenu i poziomów, przy których powoduje on tę toksyczność: - dodała. „Te informacje, a także nowsze informacje na temat tego, ile kawy pijemy - wystarczy wziąć pod uwagę różne rozmiary dostępne obecnie w kawiarniach - są kluczem do opracowania aktualnego obrazu tego, jak duże ryzyko może stanowić resztkowy chlorek metylenu”. 

Według Monique Richard, zarejestrowanej dietetyczki i właścicielki Nutrition-In-Sight, prywatnej praktyki w Tennessee, w dzisiejszych czasach wiele osób spożywa porcje napojów lub żywności większe niż standardowe rozmiary sprzed dziesięcioleci. Podczas gdy standardowa filiżanka kawy miała kiedyś 5 lub 8 uncji, zauważyła, że najmniejszy rozmiar w lokalnej kawiarni wynosi dziś prawdopodobnie 12 uncji. 

„Wciąż jednak nie ma wielu jasnych lub rozstrzygających badań, które potwierdzałyby, że spożycie resztkowych poziomów w kawie spowoduje raka lub inne problemy” – powiedziała Richard, która nie była zaangażowana w petycje. Jednak „z pewnością chcemy być proaktywni i świadomi niektórych z tych rzeczy” – dodała Richard. „Jesteśmy teraz narażeni na tak wiele rzeczy, że wszystko, co możemy kontrolować lub zadawać pytania i zmniejszać ekspozycję, która może być szkodliwa, będzie korzystne”. 

Badania nad tym, co ludzki organizm może znieść pod względem obciążenia toksycznego, ewoluują. Naukowcy dowiadują się więcej o predyspozycjach genetycznych i ekspresji genów, które mogą dostarczyć informacji o tym, co komórki mogą tolerować pod względem ataku na ciało. „Może więc mniej chodzić o to, co faktycznie znajduje się w kawie, ale o to, jakie inne czynniki wpływają na twoje ciało?” powiedział Richard. „Nawet” niewielka „ilość może być z czasem znacznie destrukcyjna na poziomie komórkowym” - dodała. 

Chlorek metylenu od dawna jest powszechnie stosowany w branży kawy bezkofeinowej, ale niektóre firmy dodały alternatywne metody do swojego zestawu narzędzi lub całkowicie zawiesiły jego stosowanie. 

Starbucks, na przykład, ma trzy sposoby usuwania kofeiny: naturalny proces dekofeinizacji, który wykorzystuje ciekły dwutlenek węgla wtłaczany do zbiorników ze stali nierdzewnej pod wysokim ciśnieniem, wyciągając i rozpuszczając kofeinę. Jest też szwajcarski proces wodny, w którym ziarna kawy są pozbawiane kofeiny poprzez moczenie ich w ciepłej wodzie. Ciepła woda nabiera smaku ziaren, a następnie jest przepuszczana przez filtr z węglem aktywnym, który wychwytuje cząsteczki kofeiny. Następnie ziarna są moczone w tej wodzie, aby ponownie wprowadzić smak. 

Starbucks twierdzi, że jego metoda bezpośredniego kontaktu jest najczęściej stosowanym procesem, który obejmuje rozpuszczalnik, który wraz z innymi używanymi płynami jest ostatecznie odparowywany przez ziarna, które są gotowane na parze, myte i prażone w temperaturze ponad 400 stopni Fahrenheita (204 stopnie Celsjusza). CNN skontaktowało się ze Starbucks, aby potwierdzić, czym jest ten rozpuszczalnik, a także z Dunkin', aby ustalić, na czym polega proces dekofeinizacji. 

The Clean Label Project, organizacja zajmująca się testowaniem produktów konsumenckich pod kątem ukrytych zanieczyszczeń przemysłowych i środowiskowych, wykryła chlorek metylenu w siedmiu z 17 testowanych marek kawy. Poziomy chlorku metylenu wykryte w większości z tych siedmiu próbek były bardzo niskie - podczas gdy bezpieczny limit FDA wynosi 10 części na milion, jedna marka miała 1,4 części na milion, inna zawierała 3,5 części na milion, a jeszcze inna 8,9 części na milion. 

Doa powiedziała, że składający petycję są przekonani, że „chociaż poziomy chlorku metylenu mogą być ogólnie minimalne, jest to całkowicie niepotrzebne, ponieważ bezpieczniejsze procesy dekofeinizacji kawy są dostępne i stosowane”. Dodała, że oprócz narażenia konsumentów na niskie poziomy, pracownicy wystawieni na działanie chlorku metylenu w fabrykach są narażeni na większe, niepotrzebne ryzyko. 

Co można zrobić teraz 

To, czy FDA ostatecznie zakaże stosowania chlorku metylenu, to decyzja, która może zająć lata. Jeśli jednak chcesz uniknąć potencjalnej ekspozycji na chlorek metylenu, kupując kawę bezkofeinową, szukaj opakowań produktów z etykietami takimi jak bezrozpuszczalnikowa, przetworzona przez Swiss Water lub certyfikowana organiczna, powiedziała Doa. „Jako konsument, zawsze rób rozeznanie” - powiedziała Richard. „Dowiedz się wszystkiego o firmie. Zadawaj pytania, jeśli możesz skontaktować się z infolinią dla klientów na ich stronie internetowej”. 

Zastanów się również, jak często pijesz kawę bezkofeinową, ile i dlaczego - dodała. „Jeśli martwisz się o to i po prostu jesteś zdezorientowany, istnieje wiele substytutów, które nie zawierają kofeiny” – powiedziała Richard. Należą do nich napoje z korzenia cykorii, fig i jęczmienia, korzenia mniszka lekarskiego, eliksiry grzybowe, kakao, rooibos i yerba mate. 

 

 

Autor:
Kristen Rogers, CNN | Tłumaczenie: Aleksandra Adamus

Źródło:
https://edition.cnn.com/2024/04/04/health/decaf-coffee-methylene-chloride-cancer-wellness/index.html

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE