Ilustracja: Alissa Thaler/The Guardian
Czasami w życiu wszystko dzieje się naraz. Ten tydzień był pod tym względem ciężki: żonglowanie pomiędzy, przeprowadzką, realizacją kilku projektów zawodowych i opracowywaniem przepisów na mój pop-up cukierniczy. W takich chwilach - i przypuszczam, że zawsze - polegam na punktualności posiłków i przekąsek, aby zatrzymać się i zastanowić. Nic tak nie rozwiązuje problemów, jak prosta i łatwa przyjemność.
Przeprowadzka daje mi poczucie obietnicy. Wiesz, ten kuszący potencjał ,,nowy dom, nowi my". W tym duchu zobowiązałem się do przestrzegania zasady ,,jeden wchodzi, jeden wychodzi" w odniesieniu do przedmiotów w mojej lodówce i szafce. To oczyszczanie z drobiazgów doprowadziło do powstania bardziej szalonego zestawu przekąsek niż zwykle...
Poniedziałek
Jakimś cudem podczas przeprowadzki udało nam się zabrać ze sobą kilka prawie pustych pojemników na jedzenie z lodówki. W jednej jest pojedyncza sardela, w drugiej dwie oliwki, które zajmują cenne miejsce w naszej nowej, tragicznie zmniejszonej lodówce. Ale jestem w trybie rozwiązywania problemów: Znajduję słoik marynowanych papryczek chilli, dzielę sardelę na pół i przygotowuję gildę, popularną baskijską przekąskę barową. Jest dobra. Natychmiast robię drugi i wypuszczam oba pojemniki z powrotem do obiegu. Satysfakcjonujące na więcej niż jeden sposób.
Wtorek
Jest 16:30 i potrzebuję czegoś na ząb... Postanawiam spróbować le goûter - co po francusku oznacza popołudniowy pick-me-up. To jeden z tych dni, kiedy nie mogę znieść myśli o wyjściu z domu, więc przeszukuję kuchnię w poszukiwaniu inspiracji, zauważam dziwny koniec bagietki i robię plan. Poddaję moją bagietkę zabiegowi spa (skrapiając ją odrobiną wody przed włożeniem do piekarnika), aby uzyskać maksymalną miękkość, a następnie rozłupuję ją i smaruję odrobiną Bonne Maman Chocolate & Orange Spread. Natychmiast zrozumiałem, dlaczego le goûter jest taką instytucją.
Środa
Pracuję nad menu sezonowych ciast dla mojej wyskakującej piekarni Lark!, co oznacza pieczenie kilku rund ciasta na ciasta z serem, aby uzyskać odpowiednie dopasowanie do jednego z nadzień. Obecni rywale to kwaśny, ale kremowy Spenwood, jasny i funkowy Winchester oraz cheddar Montgomery's. Raz po raz wracam do tacki testowej, wykorzystując kawałki resztek serowego ciasta jako bazę do różnych kombinacji przekąsek. Najbardziej udana? Cienko pokrojone, bardzo zimne winogrona z odrobiną musztardy dijon. Pikantne, słodkie i lekko dziwaczne, moje wymarzone połączenie.
Czwartek
Jasne, jabłka i masło orzechowe mogą być dobrą przekąską, ale czy kiedykolwiek próbowałeś gruszek i pasty czekoladowej z orzechów laskowych? Badam gruszki do mojego newslettera Kitchen Projects, co oznacza kupowanie każdej dostępnej odmiany w moim lokalnym warzywniaku. Lekko chrupiąca komosa z kwaśną skórką, subtelnym aromatem i ziarnistym miąższem jest idealnym nośnikiem dla obfitych łyżek Bonne Maman Hazlenut Chocolate Spread. Posypka z soli morskiej na wierzchu to coś, czego potrzebuję o 15:00, by dokończyć newsletter. Zanotowałam w pamięci, by zaserwować tę miksturę przyjaciołom po kolacji, gdy będę miała mało czasu.
Piątek
Niewiele rzeczy w życiu kocham bardziej niż ciasteczka owsiane. Domowej roboty w idealnym świecie - moim trikiem jest dodanie odrobiny octu słodowego do ciasta, aby uzyskać subtelny posmak - ale każda przyzwoita odmiana kupiona w sklepie będzie odpowiednia. Mam kilka bardzo cienkich i zaczynam się zastanawiać, czy nadawałyby się na kanapki? Nakładam na nie trochę Bonne Mamann Caramelised Apple Spread i zgniatam je razem. Odpowiedź brzmi: tak. Wielkie, wielkie tak.
Gotowy, aby podnieść swoje przekąski na wyższy poziom? Zapoznaj się z nową gamą pysznych past do smarowania Bonne Maman