Mleko i produkty mleczne należą do grup żywności, które wyrzucamy najczęściej. Nie zawsze trzeba kupować mleko z najdłuższą datą ważności, piszą autorzy artykułu (Zdjęcie ilustracyjne: Shutterstock / NTB)
Norwegowie mają długą tradycję picia mleka. Chociaż spożycie mleka spadło w ostatnich latach, większość z nas pije szklankę mleka każdego dnia i często ma kilka produktów mlecznych w lodówce. Wiemy, że mleko jest dobre dla organizmu i wspieramy norweskie rolnictwo i produkcję mleka. Jednocześnie mleko i produkty mleczne należą do grup żywności, które wyrzucamy najczęściej.
Badania konsumenckie pokazują, że produkty mleczne stanowią 11 procent odpadów żywnościowych w Norwegii, a gospodarstwa domowe wyrzucają około 100 milionów litrów mleka rocznie. Zakłada się, że rzeczywista liczba jest znacznie wyższa, ponieważ nie mamy metod rejestrowania tego, co konsumenci wylewają do kanalizacji w domu. Większość tego, co jest wyrzucane, to opakowania mleka, które nigdy nie zostały otwarte lub tylko częściowo wypite. Zazwyczaj mleko jest wylewane, ponieważ minęła jego data przydatności do spożycia.
Warto jednak zauważyć, że mleko może być tak samo smaczne i bezpieczne do spożycia po upływie 30 dni od tej daty. Istnieje zatem duży potencjał ograniczenia marnotrawstwa żywności, jeśli więcej osób będzie pić mleko nawet po upływie daty przydatności do spożycia.
Badanie konsumenckie
Belgijskie badanie wykazało, że młodzi dorośli mieli mniejszą wiedzę niż starsi dorośli na temat różnic między produktami oznaczonymi etykietą "najlepiej spożyć przed" i "ważne do”. Skutkowało to bardziej negatywnym nastawieniem i brakiem chęci spożywania produktów, takich jak produkty mleczne, które przekroczyły datę przydatności do spożycia.
W ankiecie przeprowadzonej przez School of Business, Economics and Law na UiT chcieliśmy zbadać postawy norweskich młodych dorosłych wobec picia mleka, które przekroczyło datę przydatności do spożycia, ale nadal pachnie i smakuje normalnie. Jeśli uda nam się zrozumieć powody, dla których niektórzy ludzie wylewają mleko, będziemy mogli udzielić porad i zaleceń, jak ograniczyć jego marnowanie. W związku z tym przeprowadziliśmy ankietę, na którą odpowiedziało 155 osób w wieku 18-39 lat. Większość uczestników stanowiły kobiety mieszkające samotnie lub z partnerem o łącznym dochodzie poniżej 700 000 koron norweskich. Większość stwierdziła, że pije mleko co tydzień.
Wiedza na temat bezpieczeństwa żywności
Najbardziej interesujące w ankiecie było to, że większość osób uważała, że ma wystarczającą wiedzę na temat tego, jak wąchać i smakować mleko, aby określić, czy można je bezpiecznie pić po upływie daty przydatności do spożycia. Chociaż dyskusyjne jest, czy wyniki można uogólnić na większość norweskich konsumentów, wyniki wskazują, że istnieje niewielka potrzeba edukowania konsumentów w zakresie oceny bezpieczeństwa żywności.
Planowanie
Planowanie zakupów spożywczych miało również niewielki wpływ na prawdopodobieństwo picia mleka, którego data przydatności do spożycia minęła. Respondenci uważali, że w dużej mierze kontrolują swoje zakupy żywności i unikają marnowania mleka. Kontrastuje to z innymi badaniami, które pokazują, że planowanie i cotygodniowe zakupy żywności są ważne dla zapobiegania marnowania żywności.
Potwierdza to inne norweskie badanie, które pokazuje, że planowanie może w rzeczywistości powodować marnowanie żywności, gdy wystąpi coś nieprzewidzianego, na przykład zamiast w domu - danego dnia będziemy jeść w innym miejscu.
Wyrzuty sumienia
Chociaż uczestnicy zgodzili się ze stwierdzeniami dotyczącymi norm i moralności związanych z wyrzucaniem żywności, takimi jak: "wyrzucanie mleka po upływie terminu przydatności do spożycia sprawi, że poczuję się winny", miało to niewielki wpływ na ich gotowość do picia mleka po upływie terminu przydatności do spożycia.
Pozytywne nastawienie jest ważne
Wyniki pokazały, że uczestnicy, którzy byli najbardziej skłonni do picia mleka, które przekroczyło datę przydatności do spożycia, byli również najbardziej świadomi, że picie takiego mleka jest zarówno opłacalne dla nich, jak i dobre dla środowiska. Być może nie jest to zaskakujące, ale wyniki wskazują na znaczenie wpływania na postawy związane z finansami osobistymi i wpływem na środowisko podczas udzielania porad mających na celu ograniczenie marnowania żywności.
W odniesieniu do belgijskiego badania ważne będzie, aby młodzi ludzie zrozumieli, że produkty mleczne oznaczone datą przydatności do spożycia nie są związane z bezpieczeństwem żywności, ale raczej z jakością smaku.
Kupuj mleko z różnymi datami
Młodzi dorośli są bardziej świadomi ekologicznie niż pokolenia przed nimi, więc naszą rekomendacją opartą na naszym badaniu jest uświadomienie konsumentom, że nie zawsze muszą kupować mleko z najdłuższym terminem przydatności do spożycia. Można kupić jedno lub dwa opakowania z krótkim okresem przydatności i resztę z długim okresem przydatności, a w pierwszej kolejności wypić mleko z najkrótszym okresem przydatności do spożycia. Zawsze należy powąchać i posmakować mleko przed wylaniem go do zlewu.