Zdjęcie: Universal History Archive/Universal Images Group/Getty Images
Jak gorący powinien być gorący napój? I czy nadszedł czas, aby rozcieńczyć herbatę ziołową zimną wodą?
Żeby było jasne: gorące napoje są świetne. Dzielą dzień pracy na łatwe do opanowania fragmenty, dają przyjaciołom coś, co nie jest alkoholem, i zapewniają drobną formę życzliwości, którą prawie każdy może zaoferować komukolwiek innemu. Kiedy James „The Scrounger” Garner proponuje filiżankę herbaty Donaldowi „The Forge” Pleasance'owi w Wielkiej ucieczce, nie tylko ma ochotę na trochę podgrzanych garbników - podaje mu rękę ponad transatlantycką przepaścią kulturową i mówi mu, że wszystko będzie dobrze. Włączenie czajnika jest dla ciebie dobre prawdopodobnie na wiele małych sposobów. Nie wspomnieliśmy nawet o tym, jak kawa i herbata mogą wzmocnić mikrobiom jelitowy.
Jednocześnie możliwe jest picie zbyt gorących napojów: niedawne amerykańskie badanie wykazało, że wiele punktów gastronomicznych serwuje kawę w temperaturze bliskiej wrzenia (93°C), podczas gdy rosnąca popularność herbat ziołowych oznacza, że coraz więcej osób pomija mleko. Pomijając ryzyko rozlania na siebie gorącej kawy, nieumiejętność pozostawienia napoju do ostygnięcia może mieć poważne konsekwencje.
„Istnieją systematyczne przeglądy i metaanalizy, które pokazują, że picie bardzo gorących napojów wiąże się z rakiem przełyku” - mówi Julie Thompson z Guts UK, organizacji charytatywnej zajmującej się podnoszeniem świadomości na temat zdrowia układu pokarmowego. „Są to tak zwane badania obserwacyjne, które sprawdzają, ile osób zachoruje na raka na przestrzeni czasu. Dowody wskazują, że picie bardzo gorących napojów lub jedzenie bardzo gorących potraw - na przykład zup i owsianki - powoduje uszkodzenie przełyku. Ryzyko jest związane z rakiem płaskonabłonkowym, który jest typem raka występującym w górnej części przełyku, a nie z innym typem zwanym gruczolakorakiem, który występuje dalej”.
Czynnikiem komplikującym jest jednak sposób, w jaki przeprowadzono wiele badań nad gorącymi napojami. Jedno z nowszych badań dotyczyło na przykład osób pijących herbatę w Iranie, gdzie autorzy badania zauważyli, że spożycie czarnej herbaty bez mleka jest bardzo powszechne - ale tylko skategoryzowali nawyki palenia jako „nigdy”, „kiedyś” lub „obecnie” i podzielili spożycie alkoholu na „nigdy” i „kiedykolwiek”. To ważne, mówi Thompson: „Ryzyko jest wyższe, jeśli ludzie piją również alkohol powyżej bezpiecznych limitów i palą - są to niezależne czynniki ryzyka rozwoju raka płaskonabłonkowego przełyku”.
Ważne jest również, aby pamiętać, że ryzyko zachorowania na raka przełyku jest nadal stosunkowo niskie, niezależnie od tego czy pijesz gorące napoje, czy nie. Na przykład w irańskim badaniu ryzyko wzrosło 2,4-krotnie wśród osób, które regularnie piły napoje o temperaturze 75 ° C - najwyższej temperaturze zarejestrowanej w badaniu - ale nawet ten wzrost sprawia, że ryzyko jest stosunkowo niskie. „U 5,5 osób na 100 000 diagnozuje się wszystkie rodzaje raka przełyku, więc nadal jest to dość rzadkie” - mówi Thompson.
Jednocześnie warto być świadomym objawów raka przełyku, ponieważ jest on bardziej uleczalny, jeśli zostanie wykryty we wczesnym stadium. „Może nie powodować żadnych objawów, dopóki nie zacznie utrudniać przepływu pokarmu i płynów w przełyku lub sprawiać, że połykanie będzie bolesne” - mówi Thompson. „Ludzie mogą mieć również inne objawy, takie jak krztuszenie się, wymioty, kaszel, niewyjaśnione infekcje klatki piersiowej lub ochrypły głos - ale bardzo ważne jest, aby wszelkie problemy z połykaniem zgłaszać lekarzowi rodzinnemu”.
Thompson dodaje: „Nie wszystkie osoby z problemami z przełykaniem mają raka przełyku, ale ważne jest, aby ci, którzy go mają, zostali zdiagnozowani wcześniej, ponieważ może to pomóc w uzyskaniu skutecznego leczenia. Ludzie powinni również poinformować swojego lekarza, jeśli bliski członek rodziny choruje lub chorował na raka żołądka lub przełyku lub raka obszaru między żołądkiem a przełykiem”.
Jeśli chodzi o środki zapobiegawcze, nie ma dobrze zdefiniowanych zasad dotyczących tego, jaka temperatura zwiększa ryzyko związane z napojami - ale jeśli często pijesz kawę lub herbatę bez mleka, rozsądnie jest dodać odrobinę zimnej wody lub poczekać, aż ostygnie, zanim weźmiesz pierwszy łyk. Po prostu nie rezygnuj z nich całkowicie - są dla Ciebie zbyt dobre.