Dla wielu osób dzień zaczyna się od filiżanki kawy zaraz po wstaniu z łóżka. Jest to jednak zły nawyk! W rzeczywistości kawa spożywana na pusty żołądek stymuluje wydzielanie kwasu solnego, substancji, która pomaga trawić pokarm. Ta kwaśna substancja może następnie powodować zaburzenia żołądkowe, takie jak wzdęcia, zgaga, a także może mieć działanie przeczyszczające...
Krótko mówiąc, tyle niedogodności, których wolelibyśmy nie doświadczać! Dlatego zaleca się wypić pierwszą filiżankę kawy po zjedzeniu czegoś. Kanapki, suszone owoce, a nawet słodkie pieczywo, jeśli macie na nie ochotę. Starajcie się natomiast unikać spożywania mleka, ponieważ, choć może się to wydawać zaskakujące, nie jest ono szczególnie zalecane w połączeniu z kawą. Przyczyną są garbniki zawarte w kawie powodujące koagulację kazeiny, białka występującego w mleku krowim, kozim i owczym. Mogą tworzyć się skrzepy i spowalniać trawienie...
Krótko mówiąc, najlepiej jest zjeść przed wypiciem pierwszej filiżanki kawy i wybrać mleko roślinne, aby uniknąć wszelkich niedogodności. Oprócz tych kilku zaleceń, pamiętajmy, że kawa jest bogata w przeciwutleniacze, a także inne związki i minerały, takie jak magnez, które są doskonałe dla zdrowia!