Naukowcy przebadali rodziców ponad 18 000 dzieci w wieku od 1 do 5 lat w 2021 roku, pytając ich o to, ile razy dziecko jadło owoce, liczbę spożywanych warzyw i liczbę napojów słodzonych cukrem spożywanych w poprzednim tygodniu.
Wyniki badań zostały opublikowane w czwartek w CDC's Morbidity and Mortality Weekly Report.
Rodzice podali, że prawie połowa dzieci nie jadła codziennie warzyw, a około jedna trzecia nie jadła codziennie owoców. Ponad połowa dzieci – 57% – wypiła w tym tygodniu co najmniej jeden napój słodzony cukrem.
Naukowcy odkryli, że 1-latek jest bardziej prawdopodobne, aby jeść owoc lub warzywo codziennie i mniej prawdopodobne, aby mieć słodki napój niż starszych dzieci w tej grupie wiekowej.
Odkrycia różniły się jednak w zależności od stanu, według Heather Hamner, starszej autorki badania i starszego naukowca ds. zdrowia w CDC.
„To pierwszy raz, kiedy mamy szacunki na poziomie państwowym dotyczące tych zachowań”- powiedział Hamner- „To naprawdę dobry czas, aby pomyśleć o programach i polityce, że państwa mają w miejscu i obszary, w których mogą kontynuować pracę i poprawić, aby środowisko żywieniowe najlepsze może być dla naszych małych dzieci”.
Badanie w poszczególnych stanach
Ponad połowa dzieci w 40 stanach i Waszyngtonie wypiła w poprzednim tygodniu napój słodzony cukrem, jak wynika z raportu. Mississippi miało najwyższy wskaźnik dzieci pijących co najmniej jeden napój słodzony cukrem w poprzednim tygodniu, na poziomie prawie 80%, podczas gdy Maine zgłosiło najniższy wskaźnik spożycia napojów słodzonych: 38.6%.
Jeśli chodzi o warzywa, raport wykazał również, że ponad połowa dzieci w 20 stanach nie jadła warzyw każdego dnia w ciągu poprzedniego tygodnia.
Rodzice w Luizjanie poinformowali, że prawie 3 na 5 dzieci nie jadło codziennie warzyw. Podobnie było z owocami – prawie połowa dzieci w Luizjanie nie jadła ich każdego dnia.
Vermont odnotował najwyższe wskaźniki spożycia owoców i warzyw wśród dzieci w wieku od 1 do 5 lat.
Wpływ samowystarczalności żywnościowej
Raport zauważa luki w konsumpcji warzyw i owoców związane z rasą i wystarczalnością żywnościową gospodarstwa domowego.
Rodzice czarnych dzieci najczęściej zgłaszali, że ich dzieci nie jedzą codziennie warzyw lub owoców, podczas gdy rodzice białych dzieci byli najmniej skłonni.
Według raportu, około 70% rodziców czarnych dzieci zgłosiło, że ich dziecko piło napój słodzony cukrem co najmniej raz w ciągu poprzedniego tygodnia.
„W porównaniu z dziećmi żyjącymi w gospodarstwach domowych o wystarczającej ilości żywności, te żyjące w gospodarstwach domowych o marginalnej lub niskiej wystarczalności żywności były mniej prawdopodobne, aby jeść albo codzienny owoc lub warzywo i były bardziej prawdopodobne, aby spożywać napoje słodzone cukrem w ciągu poprzedniego tygodnia”- mówi raport.
Zwiększenie spożycia
Małe dzieci potrzebują określonych składników odżywczych z diety bogatej w owoce i warzywa, aby wspierać swój rozwój.
Dzieci w wieku 2 lub 3 lat powinny spożywać co najmniej filiżankę owoców i filiżankę warzyw każdego dnia, podczas gdy dzieci w wieku od 4 do 8 lat powinny spożywać 1,5 filiżanki każdego z nich każdego dnia, zgodnie z wytycznymi żywieniowymi CDC i USDA.
„Ograniczenie lub zmniejszenie żywności i napojów wyższych w cukry dodane, w tym napojów słodzonych cukrem, jest ważne, ponieważ cukry dodane są związane ze zwiększonym ryzykiem otyłości, próchnicy zębów, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych”- powiedział raport.
"Klucz do zwiększenia spożycia żywności i warzyw wśród dzieci poniżej 5 roku życia jest w rękach ich rodziców"- powiedział Hamner.
„Stwierdziliśmy, że może to zająć do 10 razy dla dziecka, aby spróbować nowego jedzenia, zanim je polubią”- powiedziała- „Kontynuowanie prób i ekspozycji małych dzieci na szeroką gamę owoców i warzyw jest ważnym elementem”.
Może również pomóc zaoferować różne smaki i tekstury żywności, aby dzieci mogły zwiększyć ich spożycie i lepiej zrozumieć, co wolą.
Rodzice nie powinni czuć się ograniczeni do świeżych owoców i warzyw. Mrożone i puszkowane opcje są świetnym sposobem na włączenie wartości odżywczych do każdego posiłku.
Dodawanie tych niezbędnych witamin i układanie silnych podstaw żywnościowych dla dziecka ma również trwały wpływ.
„Jedną z rzeczy, która jest naprawdę ważna, są te wczesne zachowania żywieniowe”- powiedział Hamner- „To jest naprawdę, kiedy dzieci kładą fundamenty dla niektórych z tych zachowań żywieniowych, więc zaczynając silnie i upewniając się, że tworzą te zdrowe zachowania... to ustawi je, gdy przejdą do okresu dojrzewania i dorosłości”.