2024-07-28 04:19:07 JPM redakcja1 K

Ekologicznie i zdrowo dla ludzi i natury

Coraz więcej niemieckich rolników produkuje żywność zgodnie ze standardami ekologicznymi, dbając tym samym o środowisko i różnorodność biologiczną.

Zdjęcie: DZT Julija Nimke

Wielu z nich sprzedaje swoje produkty w własnych sklepach rolniczych lub na pobliskich targowiskach; oszczędzają w ten sposób na trasach transportowych, a ich produkty są świeższe i smaczniejsze. Osoby kupujące od lokalnych rolników wspierają również więzi między mieszkańcami, ich miejscowościami i szerszym regionem. Tradycyjna kuchnia, skupiona na regionalnych i sezonowych składnikach, cieszy się coraz większym uznaniem, pojawia się coraz więcej nowych, kreatywnych interpretacji tradycyjnych dań. Przykładem regionalnej spójności są liczne święta plonów obchodzone na całym terenie Niemiec. Przyjdźcie i świętujcie z nami! 

Urozmaicone pola 

Ekologiczne i zdrowe dla ludzi i natury – ekologiczne rolnictwo w Niemczech rozwija się coraz bardziej i ma istotny wpływ na ochronę środowiska i klimatu. Ekologiczne rolnictwo jest niezwykle oszczędne i przyjazne dla natury, a ekologiczne pola są bardziej odporne na zmiany klimatyczne i ekstremalne warunki pogodowe. Dodatkowo, goście cieszą się zdrową żywnością oraz różnorodnością biologiczną na polach i pastwiskach. Ci, którzy chcą przyjrzeć się bliżej produkcji ekologicznej, mogą odwiedzić jedną z około 300 turystycznych gospodarstw rolnych, obejmujących m.in. farmę ekologicznych róż, mleczarnię koni i wiele innych. 

Winnice w objęciach natury 

Krajobraz winiarski – ekologicznie w winnicy i w kieliszku. Produkcja win ekologicznych jest niezwykle popularna w Niemczech, kraju wina. Coraz więcej winiarzy przekierowuje swoje działania na naturalne i przyjazne środowisku uprawy winogron i produkcję wina. Powierzchnie ekologicznych winnic w Niemczech podwoiły się w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Młodzi winiarze szczególnie entuzjastycznie reagują na naturalne wina. Oznaczenia "Bio" i "Eko" stają się coraz bardziej widoczne także w konwencjonalnym winiarstwie, gdzie motto "tyle ile potrzeba, jak najmniej" staje się coraz bardziej popularne. Takie wino nie tylko smakuje lepiej, ale także jest bardziej przyjazne dla środowiska. 

Ochrona przyrody na Twoim talerzu 

Wegetariańskie i wegańskie jedzenie – smaczne i przyjazne dla zwierząt. Coraz więcej osób w Niemczech przykłada wagę do ekologicznego aspektu swojej diety, rezygnując całkowicie z mięsa lub innych produktów pochodzenia zwierzęcego. To jednak nie oznacza rezygnacji z dobrej kuchni – za to dba niemiecka wege-wegańska scena gastronomiczna, gdzie ciągle pojawiają się nowe dania bezmięsne. Obecnie już ponad 2000 restauracji oferuje dania wegańskie lub wegetariańskie, a około 1000 jest w pełni specjalizowanych w takiej kuchni. Można tam skosztować smacznych i zdrowych roślinnych posiłków, przyczyniając się jednocześnie do lepszego zdrowia dla wszystkich! 

Święta plonów w Niemczech 

Ciesz się porami roku! Jeśli lubisz dobre jedzenie, święta plonów w Niemczech są dla Ciebie idealne. Najbardziej znane z nich to liczne festiwale winiarskie, organizowane od kwietnia do października we wszystkich 13 niemieckich regionach winiarskich oraz w innych częściach kraju. Niemcy obchodzą te festiwale nie tylko winem, ale również innymi darami natury: wiosną kwiaty migdałowe, latem wiśnie i mak, jesienią ziemniaki i cebula. Wszystkie te festiwale skupiają się na darach natury oraz radości z korzystania ze świeżych, sezonowych napojów i potraw. 

Spotkajmy się na targu! 

Odbycie wizyty na jednym z niemieckich lokalnych targów to prawdziwe przeżycie. Przekonaj się sam: przy różnorodnych warzywach z regionu, licznych stoiskach degustacyjnych i przyjaznej atmosferze z rynku wyjdziesz zdecydowanie więcej niż tylko z pełnymi torbami jedzenia. Prawie każde miasto może pochwalić się własnymi tygodniowymi targami, a coraz bardziej popularne stają się także zadaszone rynki, gdzie spotykają się głównie młodsze pokolenia. Każdy rynek ma swoją historię, ale wspólnym mianownikiem dla wszystkich jest świeża regionalna żywność, krótkie trasy transportowe oraz radość z integracji i kulinariów. 

Dział: Styl życia

Autor:
Nemška turistična organizacija | Tłumaczenie: Karolina Makowska – praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://www.mladinska-knjiga.si/revije/gea/clanki/po-svetu/ekolosko-zdravo-za-cloveka-naravo

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE