Zjedz morele, brzoskwinie, arbuza lub melona przed pójściem na plażę – natychmiast uzyskasz złocisty odcień skóry. Włącz także marchew i pomidory do swojej diety. „Przed pójściem na plażę lepiej napić się soku marchewkowo-pomidorowego z dodatkiem śmietanki. Jeśli nie lubisz tego napoju, dodaj wymienione warzywa do sałatek. Wtedy szybko uzyskasz opaleniznę. Nie zapomnij jeść zieleniny. Zawiera składniki odżywcze i witaminy, które pomogą Ci dłużej utrzymać opaleniznę”.
Alergolog-immunolog Natalia Perova powiedziała Sport Express, że ważne jest, aby szybko zareagować gdy podczas opalania dojdzie do oparzeń słonecznych. „Jeśli skóra zacznie robić się różowa, natychmiast udaj się do cienia. Oparzony obszar ciała należy schłodzić. Obficie nawilżaj skórę i pij dużo wody. Unikaj ekspozycji na słońce, nawet jeśli używasz kremu z filtrem. Noś luźną, maksymalnie zasłaniającą ciało odzież z miękkich, naturalnych tkanin” – zaleciła lekarka.
Jeśli obszar oparzenia jest duży, według Natalii Perovej lepiej skonsultować się z lekarzem. „I pamiętaj: nie należy używać moczu, alkoholu, smalcu, wody kolońskiej i innych środków nieprzeznaczonych do leczenia oparzeń” – podkreśliła ekspertka.