2025-01-07 15:30:01 JPM redakcja1 K

Integracja sygnałów GABA i dopaminy w celu regulacji inicjacji posiłku

Kiedy odczuwasz głód, mózg podejmuje niezbędne kroki w kierunku spożycia posiłku. Wiele z tych kroków nie jest dobrze znanych, ale nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Metabolism przez naukowców z Baylor College of Medicine i University of Texas Health Science Center w Houston ujawnia obwody mózgowe oraz przekaźniki chemiczne, które przyczyniają się do regulacji inicjacji posiłku, a także przyjmowania pokarmu. Odkrycia te mają wpływ na rozwój ulepszonych terapii w leczeniu otyłości, która jest epidemią na całym świecie.

Zdjęcie: fcafotodigital GettyImages

„Powszechnie wiadomo, że serotonina, neuroprzekaźnik w mózgu, może hamować spożycie pokarmu. Odkrycie to doprowadziło do opracowania leków, które oddziałują z serotoniną lub jej receptorami w celu regulowania spożycia żywności i otyłości”, powiedział autor korespondencyjny dr Yong Xu, profesor pediatrii-żywienia oraz zastępca dyrektora nauk podstawowych w USDA/ARS Children's Nutrition Research Center w Baylor. „Jednakże, niektóre z tych leków mają niepożądane skutki uboczne i nie są już oferowane pacjentom. Istnieje potrzeba lepszego zrozumienia, w jaki sposób mózg reguluje przyjmowanie pokarmu, aby ulepszyć projektowanie leków”.

Laboratorium Xu i jego współpracownicy badają rolę serotoniny w kontroli karmienia od dłuższego czasu. W tym badaniu skupili się na mało znanym składniku serotoninowej regulacji przyjmowania pokarmu. Szukali obwodów mózgowych oraz neuroprzekaźników, które regulują aktywność neuronów produkujących serotoninę, aktywując lub hamując je w odpowiednich okresach, aby osiągnąć zbalansowane spożycie żywności. „Zapytaliśmy: jak możemy wykorzystać ten system do regulacji karmienia?”, powiedział Xu.

Serotonina jest syntetyzowana głównie przez neurony w jądrze grzbietowym szwu (DRN) w śródmózgowiu. Neurony serotoninowe w DRN wysyłają sygnały  do wielu regionów mózgu, w tym do łukowatego podwzgórza (ARH). Zespół wykazał, że obwód ARH oraz dwa neuroprzekaźniki – GABA i dopamina – odgrywają kluczową rolę w inicjacji posiłków.

„Pracując na modelach zwierzęcych, odkryliśmy, że gdy zwierzęta są głodne, neurony produkujące serotoninę w DRN są hamowane przez GABA, a także dopaminę. Zmniejsza to poziom serotoniny w mózgu, co umożliwia rozpoczęcie posiłku” wyjaśnia Xu. „Gdy zwierzęta jedzą i osiągają sytość, sygnały hamujące na neuronach serotoninowych są redukowane, a więcej serotoniny jest wytwarzane w celu zahamowania karmienia poprzez wysyłanie sygnałów do ARH”.

„Wyjątkowość tego zjawiska polega na tym, że GABA oraz dopamina działają synergistycznie – gdy oba te związki są obecne, neurony serotoninowe wydają się być bardziej zahamowane niż wtedy, gdy obecny jest tylko jeden z neuroprzekaźników”, powiedział Xu.

Ta praca jest ważna, ponieważ poprawia nasze zrozumienie sposobu, w jaki mózg zarządza masą ciała i żywieniem, w szczególności roli neuroprzekaźników w określonej fazie zachowania żywieniowego – inicjacji posiłku. Ta wiedza może pomóc w opracowaniu lepszych leków na otyłość. „Patrząc w przyszłość, jesteśmy zainteresowani identyfikacją sygnałów, które regulują inne fazy żywienia”, powiedział Xu.

Dział: Medycyna

Autor:
Baylor College of Medicine| Tłumaczenie: Urszula Kalemba – praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://www.sciencedaily.com/releases/2024/12/241220132846.htm

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE