Zdjęcie: Alexandr Kolesnikov/Getty Images
Gorąca Czekolada to klasyczny napój; powiedzielibyśmy nawet, że jest na tym samym poziomie co kawa i herbata ze względu na swoje rozgrzewające oraz nostalgiczne właściwości. Jeśli pijesz gorącą czekoladę regularnie lub nawet tylko w sezonie zimowym, prawdopodobnie masz swoją ulubioną metodę jej przygotowania. Być może jest to Keurig lub paczka Swiss Miss, a może wyszukany przepis wykonany z najwyższej jakości tabliczki czekolady w garnku. Bez względu na to, jakiej metody używasz, zalecamy zainwestowanie w płaską tarkę o małych oczkach, która doda Twojemu napojowi dodatkowej czekoladowej nuty. Tarcie czekolady to jeden z najlepszych i najłatwiejszych sposobów na ulepszenie gorącej czekolady zarówno pod względem smaku, jak i prezentacji. Zanim to zrobisz, wybierz swoją ulubioną tabliczkę czekolady. Wybierz coś lepszego niż zwykły batonik Hershey; uważamy, że ciemna czekolada jest lepszym wyborem ze względu na bogactwo, które dodaje. Oceniliśmy nasze ulubione tabliczki ciemnej czekolady ze sklepów spożywczych od najgorszych do najlepszych”. „Choceur” z Aldi był naszym numerem jeden. Gdy już zdobędziesz czekoladę, włóż ją do lodówki na około 15 minut, zanim zaczniesz ją trzeć. Poprzez lekkie schłodzenie nie roztopi się w dłoniach, a płatki czekolady pozostaną nienaruszone, szczególnie jeśli używasz jej jako dekoracji.
Dwa najlepsze sposoby dodawania startej czekolady
W zależności od tego, jak lubisz przygotowywać gorącą czekoladę, istnieją dwa główne sposoby dodawania startej czekolady do napoju. Pierwszy z nich polega na dodaniu jej do napoju. Jeśli przygotowujesz gorącą czekoladę od podstaw, ta technika będzie bardzo przydatna. Wiele przepisów wymaga mieszanki niesłodzonego kakao w proszku, cukru, mleka i wanilii. W tym celu należy zetrzeć schłodzoną tabliczkę czekolady bezpośrednio do garnka. Gdy czekolada roztopi się i zmieni kolor na ciemniejszy i gęstszy, nie będziesz mógł oprzeć się spróbowaniu łyżki przed wlaniem jej do kubka. Jeśli lubisz szybką i prostą gorącą czekoladę, istnieje inny sposób na dodanie startej czekolady. Po przygotowaniu kubka i wymieszaniu całego proszku dodaj do niego pianki i obfitą porcję bitej śmietany. Następnie zetrzyj tabliczkę czekolady na bitą śmietanę, aby uzyskać elegancki i smaczny dodatek. Dodaj trochę pokruszonej mięty, aby otrzymać gorącą czekoladę jak z kawiarni.