2024-11-29 23:52:32 JPM redakcja1 K

Jak uzyskać lepszą wersję gorącej czekolady, dzięki jednej rzeczy

Bez względu na to, jaki jest twój ulubiony rodzaj czekolady, gęsta i bogata w aromat, jak roztopiona tabliczka czekolady, lub bardziej subtelna i mleczna gorąca czekolada to napój, który nigdy nie przestaje przynosić radość.

Zdjęcie: Alexandr Kolesnikov/Getty Images

Gorąca Czekolada to klasyczny napój; powiedzielibyśmy nawet, że jest na tym samym poziomie co kawa i herbata ze względu na swoje rozgrzewające oraz nostalgiczne właściwości. Jeśli pijesz gorącą czekoladę regularnie lub nawet tylko w sezonie zimowym, prawdopodobnie masz swoją ulubioną metodę jej przygotowania. Być może jest to Keurig lub paczka Swiss Miss, a może wyszukany przepis wykonany z najwyższej jakości tabliczki czekolady w garnku. Bez względu na to, jakiej metody używasz, zalecamy zainwestowanie w płaską tarkę o małych oczkach, która doda Twojemu napojowi dodatkowej czekoladowej nuty. Tarcie czekolady to jeden z najlepszych i najłatwiejszych sposobów na ulepszenie gorącej czekolady zarówno pod względem smaku, jak i prezentacji. Zanim to zrobisz, wybierz swoją ulubioną tabliczkę czekolady. Wybierz coś lepszego niż zwykły batonik Hershey; uważamy, że ciemna czekolada jest lepszym wyborem ze względu na bogactwo, które dodaje. Oceniliśmy nasze ulubione tabliczki ciemnej czekolady ze sklepów spożywczych od najgorszych do najlepszych”. „Choceur” z Aldi był naszym numerem jeden. Gdy już zdobędziesz czekoladę, włóż ją do lodówki na około 15 minut, zanim zaczniesz ją trzeć. Poprzez lekkie schłodzenie nie roztopi się w dłoniach, a płatki czekolady pozostaną nienaruszone, szczególnie jeśli używasz jej jako dekoracji.

Dwa najlepsze sposoby dodawania startej czekolady

W zależności od tego, jak lubisz przygotowywać gorącą czekoladę, istnieją dwa główne sposoby dodawania startej czekolady do napoju. Pierwszy z nich polega na dodaniu jej do napoju. Jeśli przygotowujesz gorącą czekoladę od podstaw, ta technika będzie bardzo przydatna. Wiele przepisów wymaga mieszanki niesłodzonego kakao w proszku, cukru, mleka i wanilii. W tym celu należy zetrzeć schłodzoną tabliczkę czekolady bezpośrednio do garnka. Gdy czekolada roztopi się i zmieni kolor na ciemniejszy i gęstszy, nie będziesz mógł oprzeć się spróbowaniu łyżki przed wlaniem jej do kubka. Jeśli lubisz szybką i prostą gorącą czekoladę, istnieje inny sposób na dodanie startej czekolady. Po przygotowaniu kubka i wymieszaniu całego proszku dodaj do niego pianki i obfitą porcję bitej śmietany. Następnie zetrzyj tabliczkę czekolady na bitą śmietanę, aby uzyskać elegancki i smaczny dodatek. Dodaj trochę pokruszonej mięty, aby otrzymać gorącą czekoladę jak z kawiarni. 

Dział: Dieta

Autor:
Josie Dlugosz | Tłumaczenie: Martyna Brodala - praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://www.tastingtable.com/1717332/unexpected-kitchen-tool-richer-hot-chocolate/

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się