2024-06-25 09:23:32 JPM redakcja1 K

Jak wynika z badania, poszczenie przez 2 dni w tygodniu może pomóc otyłym osobom z umiarkowanymi wynikami badań utrzymać wagę

Dieta 5:2 to rodzaj przerywanego postu, nie jest to skuteczniejszy efekt od tradycyjnego podejścia do odchudzania, jak podają badacze, na podstawie pierwszym badań tego reżimu w „warunkach rzeczywistych”.

Przerywany post może pomóc Ci żyć dłużej.

Jednakże badacze odkryli, że podejście, które polega na dwu dniowym przestrzeganiu restrykcyjnej diety (500 kalorii dla kobiet, 600 kalorii dla mężczyzn) i pięciu dniu rozsądnego jedzenia, były w badaniach oceniane wyżej przez osoby otyłe, ponieważ było to proste do przestrzegania.

„Udało nam się dostarczyć pierwsze wyniki dotyczące skuteczności prostych zaleceń dotyczących diety 5:2 w rzeczywistych warunkach. Odkryliśmy, że pomimo, że dieta 5:2 nie była lepsza od tradycyjnych metod odchudzania, użytkownicy woleli te metody, ponieważ były łatwiejsze i atrakcyjniejsze”, powiedziała Katie Myers Smith, wykwalifikowana psycholog zdrowia i starsza wykładowczyni naukowa w Queen Mary University of London, w oświadczeniu prasowym. Była autorką badania opublikowanego w naukowym czasopiśmie PLOS ONE.

Doktorzy, mogą chcieć rozważyć wprowadzenie diety 5:2 jako element standardowych zaleceń dotyczących zarządzania wagą pacjenta, powiedziała Smith.

Badanie obejmowało 300 otyłych osób w Tower Hamlets, wewnętrznej dzielnicy Londynu o wysokim poziomie ubóstwa. Uczestnicy przestrzegali reżimu diety 5:2, bądź bardziej konwencjonalnego podejścia do utraty wagi, które uwzględniało jedzenie większej ilości warzyw i produktów pełnoziarnistych, eliminowanie żywności wysokocukrowej oraz tłustej, jedzenie mniejszych porcji oraz ćwiczenia.

Nowoczesne” rozwiązania

Jak podają badania, wyniki obu metod były bardzo podobne i „nowoczesne”.

Po sześciu miesiącach, Ci którzy stosowali dietę 5:2, średnio straciły na wadze 1.8 kilograma, w porównaniu do osób używających standardowych zaleceń dietetycznych 1.7 kilograma. Po 12 miesiącach liczby te wynosiły odpowiednio 1,9 kilograma i 1,8 kilograma.

18% osób stosujących dietę 5:2 po rocznym stosowaniu, straciło co najmniej 5% masy swojego ciała, w porównaniu do 15% stosujących konwencjonalne podejście.

Z grupy stosującej dietę 5:2 połowa uczestniczyła w sześciu grupowych sesjach wsparcia przez pierwsze sześć tygodni po wstępnym spotkaniu informacyjnym. Jednakże stwierdzono w badaniu, że jej wpływ na wsparcie grupowe z czasem malał.

Uczestnicy pozytywnie ocenili różne podejścia do utraty wagi, jednakże Ci którzy stosowali dietę 5:2 byli bardziej skłonni polecić ją innym oraz byli bardziej skłonni kontynuować te metody.

Badania były przypadkowym, kontrolnym testem, uznanym za najbardziej rygorystyczną metodą badań, a liczba uczestników była większa niż w większości poprzednich badań dotyczącego przerywanego postu. Jednak autorzy stwierdzili, że „niektóre wyniki o granicznej istotności mogłyby stać się bardziej wyraźne, gdyby próba była większa”.

Osoby przestrzegające konwencjonalnych metod dotyczących utraty wagi, były również bardziej skłonne do podjęcia próby innych metod takich jak Weight Watchers, Slimming World bądź innych diet. Ten czynnik mógł maskować efekty, ale jak powiedzieli autorzy badania, nie byłoby etyczne ani praktyczne, aby powstrzymać uczestników przed próbą alternatywnych podejść.

Post przerywany 

Niektórzy eksperci uważają, że naprzemienny stosowany post z normalnym jedzeniem może poprawić zdrowie komórek poprzez wywoływanie przemiany metabolicznej.

Podczas przemiany metabolicznej, komórki zużywają swoje zapasy paliwa i przekształcają tłuszcz w energię – „przełączając przełącznik” z magazynowania tłuszczu na jego oszczędzanie. Post przerywany może obniżyć ciśnienie krwi, wspomóc utratę wagi i poprawić długość życia, jak sugeruje przegląd wcześniejszych badań na zwierzętach i ludziach opublikowanych w The New England Journal Of Medicine.

Ta metoda nie jest odpowiednia dla wszystkich, jednakże szczególnie dla kobiet w ciąży oraz osób ze schorzeniami takimi jak cukrzyca czy zaburzenia odżywiania.

Autor:
Katie Hunt, CNN | Tłumaczenie: Julia Gajowniczek - praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://edition.cnn.com/2021/11/17/health/diet-52-intermittent-fasting-study-wellness/index.html?iid=cnn_buildContentRecirc_end_recirc

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE