2024-01-14 15:36:40 JPM redakcja1 K

Jakieś nowe pomysły na białą fasolę? I nie mów "gulasz" ...

Nasi eksperci twierdzą, że istnieje niezliczona ilość sposobów na wykorzystanie białej fasoli - w lasagne, dipach, pesto, a nawet w "fasolotto".

Zdjęcie: Louise Hagger/The Guardian. Stylizacja potraw: Emily Kydd. Stylizacja rekwizytów: Jennifer Kay.

Puszki białej fasoli to u mnie podstawa, ale używam jej tylko do zup i gulaszy. Jak mogę wyrwać się z fasolowej rutyny?

Emily, Nottingham

Słyszymy cię, Emily. Fasola świetnie nadaje się do urozmaicania zup i gulaszy, ale istnieje cały świat #beanspo, który tylko czeka na odkrycie. Wszyscy potrzebujemy wygody, więc spróbuj potraktować fasolę tak, jak makaron: ,,Aby uzyskać coś naprawdę wymagającego niewielkiego wysiłku, ale pożywnego. Przygotuj prosty sos pomidorowo-oliwkowy, a następnie wrzuć do niego słoik fasoli" - mówi Amelia Christie-Miller, założycielka Bold Bean Co. ,,Nie musisz gotować fasoli, więc jest to łatwiejsze niż nawet makaron". 

Ragu to kolejny dobry sos, mówi Sophie Wybird, kucharka i autorka książki Tucking In (ukaże się latem), lub ,,ułóż je warstwami z bolognese i tandetnym beszamelem, aby stworzyć alternatywę dla lasagne". W rzeczywistości opcje są (prawie) nieograniczone: carbonara, arrabbiata, cacio e pepe lub, jak dodaje Christie-Miller, proste pesto, ,,może być zrobione z gotowanego groszku lub suszonych pomidorów".

Beanotto to kolejna koncepcja, z którą warto się zapoznać. ,,Wykorzystujesz smaki risotto, ale zamiast ryżu używasz fasoli" - mówi Christie-Miller. ,,W styczniu chcesz mieć w misce coś, co rozgrzewa i jest pożywne, a fasolowe risotto z grzybami lub dynią byłoby świetne". W przeciwnym razie Shivi Ramoutar, autorka Cook Clever: One Chop, No Waste, All Taste, sugeruje przełamanie rutyny fasoli za pomocą naczynia, do którego można dodać dowolne warzywa lub mięso. ,,Zacznij od bazy z cebuli [lub dymki], czosnku i oliwy z oliwek, a następnie dodaj białą fasolę(lub ciecierzycę), trochę wody i odrobinę lub łyżkę dowolnej aromatyzowanej pasty lub mieszanki przypraw, którą masz w kuchni - pomyśl o jerk, gochujang, harissa, pesto, tahini...”. Dodaj szpinak lub zieloną fasolkę, pokrojoną w plasterki gotowaną kiełbasę lub pokrojone w kostkę chorizo, a następnie gotuj przez 10 minut, aby ,,smaki się połączyły, a fasola wchłonęła je wszystkie". Udekoruj jajkiem sadzonym i świeżymi ziołami.

Fasola ma również swoje miejsce w dipach, puree do napełniania quesadillas lub jako alternatywa dla puree ziemniaczanego lub w pikantnych kruszonkach. Na przykład kremowa kruszonka z pasternaku Anny Jones to prawdziwa gratka: upiecz pory i pasternak z oliwą z oliwek, tymiankiem i przyprawami, aż będą miękkie, a następnie wrzuć mieszankę startego pasternaku, creme fraiche, posiekanego czosnku, skórki z cytryny, octu jabłkowego, bulionu i odsączonej fasoli. Na wierzchu ułożyć pikantną kruszonkę - czyli płatki owsiane, masło, mąkę, więcej startego pasternaku i pestki dyni - zetrzeć na wierzch trochę parmezanu i piec, aż zacznie bulgotać. Szczególnie dobrze smakuje z chrupiącą, zieloną sałatą.

Kolejnym dobrym, wielofunkcyjnym podejściem jest pieczenie fasoli z puszki lub słoika, ponieważ można ją wtedy jeść garściami lub wykorzystać do wzmocnienia całej gamy przyszłych posiłków. ,,Wystarczy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200°C (160-180°C z termoobiegiem) z dodatkiem oliwy z oliwek i przypraw, w zależności od preferowanej kuchni" - mówi Christie-Miller. ,,Uwielbiam piec je z lepkim octem balsamicznym lub melasą z granatów, a następnie podawać z sałatką z jarmużu za'atar". To dopiero magia.

Dział: Kuchnia

Autor:
Anna Berrill | Tłumaczenie: Grzegorz Wiaksa

Żródło:
https://www.theguardian.com/food/2024/jan/09/any-new-ideas-for-white-beans-and-dont-say-stew

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE