Zdjęcie: Tastecooking / Eli Lu
Muszę to po prostu powiedzieć: Winogrona to prawdziwa perełka, która nie zawsze jest tak doceniana, jak na to zasługuje. Pomijane często na rzecz jesiennych owoców, takich jak jabłka, gruszki i dynia, stanowią niedocenianą gwiazdę wśród wypieków. Mają mniej cierpki smak niż letnie owoce czy jagody, ale są równie soczyste i słodkie - zachowują swój kształt lepiej niż jagody, stając się pulchne i dżemowate po upieczeniu. Aby docenić winogrona w ich sezonowym szczycie, lubię piec je w moim ulubionym cieście z oliwą z oliwek.
Ten niezbyt słodki placek wypełniony jest trawiastymi nutami oliwy z oliwek extra virgin, a ciasto przygotowuje się w kilka minut za pomocą miski i trzepaczki. Prostota przepisu sprawia, że można go dowolnie modyfikować. Zależnie od pory roku, w cieście można upiec dowolne owoce lub jagody, a samo połączenie może być aromatyzowane dowolną skórką cytrusową, przyprawą lub ekstraktem.
Letnią porą podaję je ze świeżymi owocami i bitą śmietaną, a zimą polewam je cytrynową glazurą. Poniższa wersja, z winogronami, jest idealna na jesień, zwłaszcza gdy jest zwieńczona chrupiącą, cukrową posypką przypominającą kruszonkę. Powstała z połączenia granulowanego cukru z odrobiną oliwy z oliwek, wzbogacona jest suszonymi nasionami kopru włoskiego, które nadają jej słodki aromat, pięknie komponujący się z winogronami i oliwą z oliwek.
W tym przepisie sprawdzi się każda odmiana winogron, od standardowych winogron typu Thompson po soczyste czerwone winogrona, a nawet drobne szampańskie grono w kolorze fioletowym. Moim osobistym faworytem są winogrona Thomcord - mieszanka winogron Thompson i Concord, które są słodkie, mięsiste i w większości bezpestkowe. Przed dodaniem do ciasta lubię przekroić większe owoce na pół, choć odmiana Thomcord jest mniej więcej wielkości jagód i można ją dodawać w całości. Podawać ciasto na ciepło z gałką lodów waniliowych, aby uzyskać elegancki deser, ale pamiętaj, aby pozostawić trochę resztek. Placek jest równie dobry (jeśli nie lepszy) jako dodatek do porannej kawy.
Tej jesieni nie pozwól, aby jabłka odgrywały główną rolę.
Muszę to po prostu powiedzieć: Winogrona to prawdziwa perełka, która nie zawsze jest tak doceniana, jak na to zasługuje. Pomijane często na rzecz jesiennych owoców, takich jak jabłka, gruszki i dynia, stanowią niedocenianą gwiazdę wśród wypieków. Mają mniej cierpki smak niż letnie owoce czy jagody, ale są równie soczyste i słodkie - zachowują swój kształt lepiej niż jagody, stając się pulchne i dżemowate po upieczeniu. Aby docenić winogrona w ich sezonowym szczycie, lubię piec je w moim ulubionym cieście z oliwą z oliwek.
Ten niezbyt słodki placek wypełniony jest trawiastymi nutami oliwy z oliwek extra virgin, a ciasto przygotowuje się w kilka minut za pomocą miski i trzepaczki. Prostota przepisu sprawia, że można go dowolnie modyfikować. Zależnie od pory roku, w cieście można upiec dowolne owoce lub jagody, a samo połączenie może być aromatyzowane dowolną skórką cytrusową, przyprawą lub ekstraktem.
Letnią porą podaję je ze świeżymi owocami i bitą śmietaną, a zimą polewam je cytrynową glazurą. Poniższa wersja, z winogronami, jest idealna na jesień, zwłaszcza gdy jest zwieńczona chrupiącą, cukrową posypką przypominającą kruszonkę. Powstała z połączenia granulowanego cukru z odrobiną oliwy z oliwek, wzbogacona jest suszonymi nasionami kopru włoskiego, które nadają jej słodki aromat, pięknie komponujący się z winogronami i oliwą z oliwek.
W tym przepisie sprawdzi się każda odmiana winogron, od standardowych winogron typu Thompson po soczyste czerwone winogrona, a nawet drobne szampańskie grono w kolorze fioletowym. Moim osobistym faworytem są winogrona Thomcord - mieszanka winogron Thompson i Concord, które są słodkie, mięsiste i w większości bezpestkowe. Przed dodaniem do ciasta lubię przekroić większe owoce na pół, choć odmiana Thomcord jest mniej więcej wielkości jagód i można ją dodawać w całości. Podawać ciasto na ciepło z gałką lodów waniliowych, aby uzyskać elegancki deser, ale pamiętaj, aby pozostawić trochę resztek. Placek jest równie dobry (jeśli nie lepszy) jako dodatek do porannej kawy.
Przepis: Ciasto z dodatkiem winogron, oliwy z oliwek i kopru włoskiego:
https://pressglobal.pl/Kobieta-Facet-Dziecko/ciasto-z-dodatkiem-winogron-oliwy-z-oliwek-i-kopru-wloskiego