2023-10-12 20:35:48 JPM redakcja1 K

Kalifornia staje się pierwszym stanem w USA, który wprowadził zakaz stosowania 4 potencjalnie szkodliwych substancji chemicznych w żywności

Gubernator Kalifornii Gavin Newsom podpisał przełomową ustawę mającą na celu zakaz stosowania czerwonego barwnika nr 3 i innych potencjalnie szkodliwych dodatków do żywności w towarach konsumpcyjnych.

Czerwony barwnik nr 3, dodatek do wielu popularnych cukierków, został zakazany w Kalifornii. Zdjęcie: Perry Mastrovito/Stockbyte/Getty Images

Według Environmental Working Group, organizacji non-profit zajmującej się zdrowiem środowiskowym, która współfinansowała tą ustawę z Consumer Reports, w sobotę Golden State jako pierwszy w kraju zakazał stosowania składników znajdujących się w wielu popularnych cukierkach, napojach i nie tylko.

Ustawa Assembly Bill 418, znana również jako kalifornijska ustawa o bezpieczeństwie żywności, wprowadzona w lutym przez członków Zgromadzenia Jessego Gabriela i Buffy Wicks, zabrania produkcji, sprzedaży lub dystrybucji produktów spożywczych w Kalifornii zawierających czerwony barwnik nr 3, bromian potasu, bromowany olej roślinny lub propyloparaben.

Bromian potasu dodaje się do wypieków, aby ciasto wzmocniło się i wyrosło. W niektórych napojach bromowany olej roślinny emulguje aromat cytrusowy, zapobiegając oddzielaniu się składników. Propyloparabeny są stosowane do konserwacji żywności w celach antybakteryjnych.

Według „Eat Well Guide” prawie 3000 produktów wykorzystuje jako składnik czerwony barwnik nr 3. Są to między innymi słodycze takie jak Skittles, Nerds i żelki Trolli; szejki białkowe; błyskawiczne produkty z ryżu i ziemniaków; oraz mieszanki ciast w pudełkach.

W swoim liście gubernator wskazał na dostępność Skittles w Unii Europejskiej, nazywając to „ewidentnym dowodem na to, że przemysł spożywczy jest w stanie utrzymać linie produktów przy jednoczesnym przestrzeganiu różnych przepisów dotyczących zdrowia publicznego".

Posunięcie Newsoma przybliża Stany Zjednoczone nieco do środowiska żywnościowego takiego jak w UE, gdzie te chemikalia są zakazane „ze względu na badania naukowe, które wykazały znaczące szkody dla zdrowia publicznego, w tym zwiększone ryzyko raka, problemy behawioralne u dzieci, szkody dla układu rozrodczego i odpornościowego” – wynika z marcowego komunikatu prasowego Gabriela. 

„Podpisanie ustawy jest pozytywnym krokiem w kwestii tych czterech dodatków do żywności, dopóki Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) nie dokona przeglądu i nie ustanowi krajowego nowego poziomu ich bezpieczeństwa” - powiedział gubernator Kalifornii Gavin Newsom w liście do Zgromadzenia Stanowego Kalifornii w sobotę.

Ponowna ocena bezpieczeństwa składników żywności „w miarę udostępniania nowych, istotnych danych jest ważnym aspektem programu chemii spożywczej FDA i kluczową częścią naszej misji bezpieczeństwa żywności" - powiedział CNN rzecznik FDA za pośrednictwem poczty elektronicznej. „FDA ma program ciągłego przeglądu wpływu nowych danych na chemikalia spożywcze, w tym cztery chemikalia w AB-418.

„W oparciu o nasz przegląd nowych danych, FDA pracuje nad proponowaną zasadą zmiany naszych przepisów w celu usunięcia zezwolenia na stosowanie bromowanego oleju roślinnego jako składnika żywności”.

Rzecznik dodał, że organy regulacyjne na całym świecie posiadają różne uprawnienia i programy, a zatwierdzenie substancji w różnych jurysdykcjach może się różnić. „Na przykład istnieją dodatki barwnikowe, które są dozwolone w Europie i innych miejscach ale nie są w Stanach Zjednoczonych."

Bezpieczeństwo żywności w praktyce

Ustawa zostanie wprowadzona w życie dopiero w 2027 r., co oznacza „czas dla marek na zmianę receptur w celu uniknięcia tych szkodliwych chemikaliów" - dodał Newsom. „Kalifornijczycy nadal będą mogli mieć dostęp do swoich ulubionych produktów spożywczych i cieszyć się nimi, mając większą pewność co do ich bezpieczeństwa".

National Confectioners Association, organizacja handlowa z siedzibą w Waszyngtonie, oświadczyła, że „zatwierdzenie tej ustawy przez Newsoma podważy zaufanie konsumentów i spowoduje zamieszanie w kwestiach bezpieczeństwa żywności". Organizacja ta działa niezależnie od FDA i wezwała Agencję Żywności i Leków do rozważenia tego tematu.

Obecnie w Stanach Zjednoczonych te substancje mogą być stosowane w żywności z powodu luki prawnej w ustawie Federal Food, Drug and Cosmetic Act FDA, znaną jako zasada „Generally Recognized as Safe" (GRAS), która umożliwia producentom używanie składników w sposób lub ilości, które FDA wcześniej uznała za bezpieczne.

Ze względu na wielkość kalifornijskiej gospodarki, „to przełomowe prawo może mieć wpływ na żywność w całym kraju, a nie tylko w Kalifornii, więc wszyscy Amerykanie prawdopodobnie skorzystają na zakazie", zgodnie z komunikatem prasowym Consumer Reports. „Jest mało prawdopodobne, że producenci będą wytwarzać dwie wersje swoich produktów - jedną do sprzedaży w Kalifornii, a drugą dla reszty kraju".

Do tego czasu, jeśli chcesz uniknąć spożywania czerwonego barwnika nr 3, w przypadku żywności możesz sprawdzić listę składników pod kątem „FD&C Red #3", a w przypadku leków szukaj barwników w sekcji „nieaktywne składniki".

Autor:
Chris Boyette, Kristen Rogers, Andi Babineau | Tłumaczenie: Iga Samojłow

Żródło:
https://edition.cnn.com/2023/10/09/health/california-governor-bans-red-dye-no-3-wellness/index.html

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE