Źródło: soniaperonaci.it
Myślę, że już zdążyliście się domyślić, że dynia jest moją wielką pasją. Uważam, że jej delikatna słodycz jest naprawdę pocieszająca i dlatego, gdy wracam zmęczona do domu wieczorem, lubię znaleźć miskę puree z dyni czekającą na mnie, aby cieszyć się ciepłymi, jedwabiście pomarańczowymi łyżkami słońca, które to warzywo zebrało latem.
Uwielbiam jeść go z grzankami i mżawką dobrej oliwy, ale krem z dyni to też bardzo uniwersalne danie, które można wzbogacić według własnej wyobraźni. Dlaczego nie dodać na przykład łyżki kremu z gorgonzoli na środku potrawy? Albo trochę zmieszanych nasion razem z kostkami chleba? A może kilka dobrze przyrumienionych pasków panecetty wraz z kilkoma kostkami sera fontina, aby uzyskać bardziej orzeźwiającą transformację!
Niezależnie od tego, jaki wariant zdecydujesz się zrobić, postępuj zgodnie z moim przepisem na kremową bazę: już nigdy go nie opuścisz!
PRZYGOTOWANIE: 20 min. GOTOWANIE: 35 min. TRUDNOŚĆ: łatwe KOSZT: niski
Składniki dla 4 osób
oczyszczona dynia odmiany Delica 800 g
cebula dymka 2
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 50 g
bulion warzywny ok. 800 g
świeża płynna śmietana 100 g
rozmaryn 2 gałązki
sól do smaku
cynamon do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
Procedura
Umyj cebulę dymkę, usuń dolną część i zielone elementy, skórzastą część łodyg, a następnie grubo posiekaj i duś przez 10 minut na bardzo małym ogniu z dodatkiem oleju w dużym rondlu.
W międzyczasie pokrój dynię w mniej więcej równą kostkę, dodaj do dymki i smaż przez kilka minut, dodając rozmaryn, który można drobno posiekać lub dodać małe gałązki i wyciągnąć później. Gdy tylko dynia nabierze smaku, dodaj bulion, aż przykryje składniki i gotuj na małym ogniu na patelni przykrytej pokrywką do zmiękczenia dyni; zajmie to około 20 minut, w zależności od wielkości kostek.
Po ugotowaniu dyni odstaw kilka chochli płynu z gotowania, dodaj śmietanę i przyprawy oraz kontynuuj gotowanie przez kilka minut. Wyłącz ogień i za pomocą blendera miksuj składniki przez kilka minut, aż uzyskasz gładki i aksamitny krem; w tym momencie możesz zdecydować, czy dodać odłożony płyn z gotowania, w zależności od gęstości, jaką chcesz nadać kremowi; jeśli go dodasz, ponownie miksuj krem przez minutę i w razie potrzeby dostosuj sól.
Zupa dyniowa jest gotowa! Podawaj ją gorącą i podawaj z grzankami!
Przechowywanie
Krem z dyni można przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz go również zamrozić: użyj pojemników na kostki lodu, stwórz małe kostki, a następnie umieść je wszystkie razem w torebce w zamrażarce. W ten sposób, gdy będziesz go potrzebować, możesz rozmrozić odpowiednią ilość bez marnowania.