Ale pomimo powszechnego stosowania mikrofalówek i ich doskonałej reputacji pod względem bezpieczeństwa, niektórzy mają wątpliwości czy używanie ich do obróbki termicznej żywności w jakiś sposób czyni jedzenie mniej zdrowe i pozbawia go składników odżywczych. Czy przez gotowanie w mikrofalówce osiągamy taki efekt? Czy żywność z mikrofalówki jest zdrowa?
Jak działa gotowanie w mikrofalówce
Zrozumienie, jak działają mikrofalówki, może pomóc w wyjaśnieniu odpowiedzi na te częste pytania. Mikrofalówki gotują żywność za pomocą fal energetycznych, które są podobne do fal radiowych, ale krótsze. Fale te działają selektywnie, wpływając głównie na wodę i inne cząsteczki o niesymetrycznym ładunku elektrycznym - jeden koniec ładuje się dodatnio, a drugi ujemnie. Mikrofale powodują, że cząsteczki te wibrują i szybko wytwarzają ciepło termiczne.
Czy mikrofale są bezpieczne dla żywności?
Niektóre składniki odżywcze ulegają degradacji, gdy są narażone na działanie ciepła, niezależnie od tego, czy pochodzi ono z mikrofalówki, czy tradycyjnego piekarnika. Znanym przykładem może być na przykład witamina C, która traci swoje właściwości pod wpływem ciepła. Warto jednak zaznaczyć, że ponieważ czas gotowania w mikrofalówce jest krótszy, gotowanie w mikrofalówce lepiej chroni witaminę C i inne składniki odżywcze, które ulegają degradacji po podgrzaniu.
Jeśli chodzi o warzywa, gotowanie ich w wodzie pozbawia je części ich wartości odżywczej, ponieważ składniki odżywcze przenikają do wody. Na przykład podczas gotowania brokuł traci glukozynolat, siarczaną substancję, która może nadać warzywu jego właściwości przeciwnowotworowe (a także smak, który wielu uważa za charakterystyczny, a inni za obrzydliwy). Czy gotowanie warzyw na parze - nawet na parze w mikrofalówce - jest lepsze? W pewnym sensie tak. Na przykład gotowany na parze brokuł zachowuje więcej glukozynolatu niż gotowany lub smażony brokuł.
Czy mikrofale są szkodliwe dla zdrowia?
Metoda gotowania, która najlepiej zachowuje składniki odżywcze, to taka, która gotuje szybko, podgrzewa jedzenie przez jak najkrótszy czas i używa jak najmniejszej ilości płynu. Mikrofala spełnia te kryteria. Używanie mikrofal z niewielką ilością wody w zasadzie gotuje jedzenie od wewnątrz na zewnątrz. To sprawia, że w jedzeniu pozostaje więcej witamin i minerałów niż w przypadku prawie każdej innej metody gotowania, co pokazuje, że jedzenie z mikrofalówki może być rzeczywiście zdrowe.
Ale nie zagłębiajmy się zbytnio w szczegóły. Warzywa, praktycznie w każdy sposób, w jaki je przygotujesz, są dla ciebie dobre, a większość z nas nie je ich wystarczająco dużo. A czy mikrofalówka jest dobra czy zła? Mikrofala to cud inżynierii, cud wygody - a czasem jest dla nas korzystna pod względem odżywczym.