Cukier: Młodzież w wieku 13 lat spożywa za mało warzyw, owoców i jagód. Sporo osób spożywa zbyt wiele cukru. Pokazuje to National Dietary Survey among Adolescents. (Fot.: Terje Pedersen/NTB)
Norweski Instytut Zdrowia Publicznego (FHI) zbadał dietę nastolatków. W ankiecie sprawdzono, czy zmienili swoje nawyki żywieniowe podczas pandemii. Wyniki pokazują, że nastolatki przyjmują więcej cukrów dodanych.
Ogólnokrajowe badanie żywieniowe ukazuje podobne wyniki.
Młodzież w wieku 13 lat spożywa za mało warzyw, owoców i jagód.
Wzrosła liczba młodych ludzi, którzy spożywają zbyt duże ilości cukru. Od marca 2020 r. do marca 2022 r. liczba ta wzrosła o 34 procent.
W latach 2018-2022 w diecie młodych Norwegów zaszło niewiele zmian. Zmienił się tylko wzrost ilości cukrów dodanych.
Czy ma to związek z surowymi zasadami w czasie pandemii? Raport nie może tego stwierdzić, jednak coraz więcej dzieci i młodzieży sięga po napoje energetyczne.