2023-04-19 09:18:16 JPM redakcja1 K

Młodzi spożywają więcej cukrów dodanych

Wiele produktów spożywczych zawiera cukry dodane. Dużo młodych ludzi spożywa więcej tego typu jedzenia.

Cukier: Młodzież w wieku 13 lat spożywa za mało warzyw, owoców i jagód. Sporo osób spożywa zbyt wiele cukru. Pokazuje to National Dietary Survey among Adolescents. (Fot.: Terje Pedersen/NTB)

Norweski Instytut Zdrowia Publicznego (FHI) zbadał dietę nastolatków. W ankiecie sprawdzono, czy zmienili swoje nawyki żywieniowe podczas pandemii. Wyniki pokazują, że nastolatki przyjmują więcej cukrów dodanych.

Ogólnokrajowe badanie żywieniowe ukazuje podobne wyniki. 

Młodzież w wieku 13 lat spożywa za mało warzyw, owoców i jagód. 

Wzrosła liczba młodych ludzi, którzy spożywają zbyt duże ilości cukru. Od marca 2020 r. do marca 2022 r. liczba ta wzrosła o 34 procent.

W latach 2018-2022 w diecie młodych Norwegów zaszło niewiele zmian. Zmienił się tylko wzrost ilości cukrów dodanych.

Czy ma to związek z surowymi zasadami w czasie pandemii? Raport nie może tego stwierdzić, jednak coraz więcej dzieci i młodzieży sięga po napoje energetyczne.

Dział: Dziecko

Autor:
Nikolea Solstad | Tłumaczyła: Dorota Kliś

Żródło:
https://www.klartale.no/norge/2023/04/13/ungdommer-spiser-mer-sukker/

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.