2024-02-04 19:20:27 JPM redakcja1 K

Moc, której nie znasz, czyli zalety spożywania soczewicy przy odchudzaniu

Zgaduj, zgadula… Która to była roślina, którą zalecała Ci twoja babcia, a teraz jest modna w dietach odchudzających?

Zdjęcie: Shutterstock 

Tak, soczewica: roślina strączkowa z odżywczymi super mocami, tradycyjna dla naszych potraw duszonych. Kiedy myślimy o tej roślinie strączkowej, kojarzymy ją z potrawami jadanymi łyżką w czasie zimy, które koją nasze ciało oraz duszę. Może właśnie z tego powodu wydaje nam się dziwne łączenie tej rośliny z dietą mającą na celu schudnięcie. Mają one jednak szereg cech, które świetnie sprawdzają się w tym zadaniu. 

Ta roślina strączkowa jest doskonałym źródłem składników odżywczych i może być korzystna w zgubieniu wagi z kilku powodów:

  1. Wysoka zawartość błonnika: soczewica jest bogata w błonnik, który pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Może to pomóc w kontrolowaniu apetytu i zmniejszyć nadmierne spożycie kalorii. 
  2. Niski poziom kalorii: soczewica jest stosunkowo niskokaloryczna w porównaniu z innymi składnikami z większą zawartością energii, co czyni ją pożywną alternatywą dla tych, którzy próbują zrzucić wagę. 
  3. Wysoka zawartość białka: soczewica jest dobrym źródłem białka roślinnego, które jest niezbędne w celu utrzymania masy mięśniowej podczas zrzucania wagi. Białko również wspomaga uczucie sytości. 
  4. Niski indeks glikemiczny: soczewica ma niski wskaźnik glikemiczny, co oznacza, że stopniowo uwalnia glukozę w krwiobiegu. Pozwala to utrzymać zrównoważony poziom cukru we krwi, zapobiegając skokom insuliny, które mogą przyczynić się do magazynowania tłuszczów. 
  5. Bogata w niezbędne składniki odżywcze: soczewica zawiera gamę niezbędnych składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk, kwas foliowy i witaminy z grupy B, które są ważne dla zdrowego funkcjonowania organizmu w trakcie diety. 

Z tych wszystkich powodów soczewica może być świetnym sprzymierzeńcem w twojej diecie, aby zrzucić wagę w sposób zrównoważony, o ile połączysz ją ze zdrowym i zróżnicowanym odżywaniem. Oprócz tego jest ona bardzo uniwersalną rośliną, która można przygotowywać na różne sposoby: na ciepło lub zimno, więc nie jest ona daniem nudnym. 

Jednak czy naprawdę jedzenie soczewicy ma działanie odchudzające? Raquel Alpiste, dietetyczka z Kliniki Dorsia, stanowczo odpowiedziała: zależy. „Zależy od tego, jaki jest twój punkt wyjściowy i tryb życia w ciągu tygodnia, a także od sposobu przygotowania soczewicy. Jeśli wychodzisz od wysokokalorycznej żywności (ultraprzetworzonej lub gotowej żywności niskiej jakości) i zaczniesz wprowadzać rośliny strączkowe do swojego tygodniowego jadłospisu, będzie to bardzo korzystne dla twojego zdrowia i może zauważysz pewne zrzucenie wagi, jednak najważniejszy nie jest konkretny posiłek, a to, w jaki sposób realizujesz swoje nawyki żywieniowe”, wyjaśniła. 

Dietetyczka twierdzi, że „soczewica, która dostarcza nam tej sytości pochodzącej z błonnika, sprawi, że będziemy jeść mniej w ciągu dnia, bo oznaka głodu pojawi się nieco później, co przełoży się na utratę wagi, jeśli jest to tym, czego szukamy”. Jeśli chodzi o to, czy istnieje dieta soczewicowa, specjalistka od odżywiania tłumaczy, że „w rzeczywistości istnieją diety dla wszystkich produktów spożywczych, ponieważ ostatecznie ludzie szukają magicznych właściwości w zwykłych produktach, ponieważ tak wydaje się znacznie łatwiej poprawić swoją sylwetkę”.  

Oczywiście to prawda, że „soczewica jest bardzo interesującą rośliną, którą powinniśmy wprowadzić do codziennej diety. Zalecenia wahają się między 4 a 5 razy w tygodniu, z wyjątkiem alergii lub sytuacji, w których nie możemy jeść roślin strączkowych, jednak nie możemy pominąć innych pokarmów, które dostarczają nam pozostałych składników odżywczych, które są równie ważne”, mówi dietetyczka. 

W kuchni hiszpańskiej najpopularniejszą formą przygotowywania soczewicy jest duszenie jej w obecności innych warzyw i innego składnika mięsnego jak chorizo, szynka, dojrzewający boczek itp. Jednak, jeśli szukamy zdrowego sposobu na jej spożywanie, jest wiele sposobów na to, aby przekształcić ją w szeroką gamę soczystych potraw, jak na przykład dodając ją do zup lub sałatek, jako dodatek do innych potraw, bądź wykorzystać ją do przygotowania humusu, pizzy, hamburgerów albo klopsików.  

 

Autor:
Esmeralda Sáez | Tłumaczenie: Marcel Budkowski

Żródło:
https://cooking.elmundo.es/noticias/2024/02/02/beneficios-lentejas-adelgazar-conoces.html

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.