2024-03-12 17:59:44 JPM redakcja1 K

Na dorocznym zjeździe Narodowego Kongresu Ludowego padła propozycja o włączeniu diety do chińskiego systemu opieki zdrowotnej

Jedzenie jest podstawą potrzebą człowieka. Na tym etapie rozwoju cywilizacji potrzeby ludzi dotyczące jedzenia zmieniły się ze zwykłej potrzeby jedzenia na potrzebę jedzenia pożywnego i zdrowego. Wraz z szybkim rozwojem gospodarczym, Chiny stoją w obliczu problemów związanych ze starzeniem się i zdrowiem. Dzięki nowym, zaawansowanym technologiom przemysł żywieniowy i farmaceutyczny wszedł na nowy etap rozwoju.

Współcześnie zwracamy większą uwagę na jakość jedzenia. Zdjęcie:sicarihealingarts.com.

Dziennikarz gazety "The Paper" został poinformowany, że podczas tegorocznego Narodowego Kongresu Ludowego absolwent Chińskiej Akademii Inżynierii i rektor Uniwersytetu Jiangnan- Chen Wei złożył propozycje badań w sprawie promocji chińskiej żywności oraz badań w układzie naprzemiennym dotyczących chińskiej medycyny. Wszystko to ma służyć zbudowaniu nowego paradygmatu dotyczącego aktywnego dbania o zdrowie.

Chen Wei powiedział, że na aktywne dbanie o zdrowie składają się prawidłowe odżywianie, ćwiczenia, psychologia i inne niemedyczne środki potrzebne do utrzymania dobrego zdrowia. Od czasów starożytnych chińska kultura posiadała tradycje tak zwanej terapii dietetycznej i diety leczniczej, te miały wpływać na dobry stan zdrowia. Zwrócił uwagę, że przemysł spożywczy jest ważną częścią wspierania programu „Zdrowe Chiny”, a w obliczu obecnego kryzysu zdrowia publicznego związanego ze starzeniem się i chorobami przewlekłymi, istnieje pilna potrzeba produkowania zdrowej żywności w oparciu o współczesną medycynę i przy pomocy badań interdyscyplinarnych.

Zdaniem Chen Wei, chociaż obserwujemy szybki rozwój medycyny, dietetyki, informatyki i ciągle promujemy badania w dziedzinie nauk o żywności, to ogólnie rzecz biorąc, stopień zastosowania multidyscyplinarnych badań w układzie naprzemiennym w naukach o żywności jest nadal stosunkowo niski. Stanowi to inspiracje i wyzwanie dla nowych innowacji naukowych i technologicznych w chińskim przemyśle spożywczym. Ponadto częstotliwość występowania przewlekłych chorób niezakaźnych w Chinach rośnie z roku na rok, rośnie zapotrzebowanie na żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, ale w porównaniu z Europą i Stanami Zjednoczonymi oraz innymi rozwiniętymi krajami i regionami, badania i rozwój w Chinach w zakresie badań nad żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego, stan baz danych, kliniczna praktyka i tym podobne są nadal stosunkowo nierozwinięte. Chen Wei zwrócił uwagę, że zrównoważona produkcja i wydobycie surowców spożywczych stało się ważnym elementem w poprawie konkurencyjności nauki i technologii żywności w Chinach. Przyczyniło się również do redukcji kosztów i bezpieczeństwa żywieniowego. Jednak obecnie skuteczne badania przesiewowe i ewaluacja nowej żywności o działaniu probiotycznym jest wciąż nierozwinięta, a teoria i technologia produkcji żywności ekologicznej jest wciąż w powijakach, co prowadzi do niewystarczającej podaży żywności tego typu. Brakuje nawet surowców do zaspokojenia potrzeb przemysłu. W związku z tym Chen Wei wezwał do promowania interdyscyplinarnych badań nad żywieniem i medycyną, ustanowienia platformy badawczej obejmującej cały łańcuch innowacji w zakresie żywienia, zdrowia i dużych zbiorów danych oraz stworzenia krajowych zasobów siły naukowej i technologicznej w dziedzinie synergii żywności i medycyny. Chen Wei sugeruje ustanowienie specjalnego wsparcia w krajowych kluczowych projektach badań naukowych w celu przeprowadzenia podstawowych badań nad potrzebami żywieniowymi w leczeniu określonych chorób, patogenezą, oraz osób cierpiących na niedobory lub zaburzenie równowagi składników odżywczych, oraz związkiem między potrzebami żywieniowymi a wskaźnikami zdrowotnymi, tak aby stworzyć zespół ekspertów mający sformułować nowy paradygmat dotyczący oceny skutków klinicznych specjalistycznych produktów spożywczych. Ponadto Chen Wei zasugerował również ustanowienie „wielkiej koncepcji żywności”, pełne zbadanie nowych surowców pozyskiwanych z lasu i morza oraz ustanowienie nowych mechanizmów zrównoważonej produkcji żywności w Chinach. Jednocześnie apeluje, aby dalej rozwijać teorię medycyny chińskiej, ustanowić teoretyczny system leczenia za pomocą diety oraz system pozyskiwania tradycyjnej żywności i leków, które dopuściłaby do obrotu Chińska konstytucja. Mówi również o rozwijaniu koncepcji syntetycznego tworzenia, pożywnej i zdrowej żywności.

Chen Wei apeluje również do chińskiego rządu, aby departamenty państwowe związane z żywnością i lekami zwracały większą uwagę na wnioski sformułowane przez społeczność naukową, oraz przyjęły bardziej naukowe podejście przy zatwierdzaniu i ewaluacji badań nad lekami i żywnością.

Dział: Dieta Dieta

Autor:
Zhang Chenrui | Tłumaczenie: Marcel Korczak

Żródło:
https://www.thepaper.cn/newsDetail_forward_26628625

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE