Dieta śródziemnomorska obejmuje prostą kuchnię roślinną, a większość posiłków koncentruje się na owocach i warzywach, pełnych ziarnach, fasoli i nasionach oraz kilku orzechach. Zdjęcie: los_angela/iStockphoto/Getty Images
Jak podano w raporcie, dieta śródziemnomorska zajęła również pierwsze miejsce w kategoriach najłatwiejszej do przestrzegania diety, najlepszej diety przyjaznej rodzinie, najlepszej diety dla zdrowego odżywiania oraz najlepszej diety dla cukrzycy, kości i stawów oraz zdrowego odżywiania serca.
Dieta DASH (dietetyczne podejście do zatrzymania nadciśnienia) zajęła drugie miejsce w kategorii najlepszej diety, a dieta MIND (interwencja śródziemnomorska-DASH w przypadku opóźnienia neurodegeneracyjnego) zajęła trzecie miejsce na liście 30 diet. Wszystkie trzy najlepsze diety są oparte na roślinach, koncentrując się na owocach i warzywach, pełnych ziarnach, fasoli i nasionach.
Komisja nagród złożona z 43 ekspertów żywieniowych po raz pierwszy oceniła dietę wegańską, która zajęła trzecie miejsce w kategorii najlepszych diet roślinnych. Inne nowo ocenione diety na rok 2024 obejmowały dietę Dukana (28 z 30 najlepszych diet ogółem); dietę Herbalife Nutrition (29 z 30 diet); HMR (Health Management Resources) (21 z 30 diet) i jej siostrzaną markę, Profile Plan (19 z 30 diet); oraz dietę Plantstrong (dawniej Engine 2), która zajęła 15. miejsce w kategorii najlepszej diety ogólnej.
„Świat diet i odżywiania może być przytłaczający i pełen dezinformacji i niedokładnych oświadczeń zdrowotnych” - pisze w e-mailu Shanley Chien, starszy redaktor ds. zdrowia w U.S. News.
„Właśnie dlatego U.S. News wykonuje pracę za swoich użytkowników, zbierając informacje od uznanych w kraju ekspertów medycznych i żywieniowych, aby określić, które diety są najlepsze pod względem kompletności składników odżywczych, łatwości przestrzegania i promowania zdrowego stylu życia na dłuższą metę” - dodaje Gretel Schueller, redaktor zarządzająca ds. zdrowia w „U.S. News & World Report”.
Czym jest dieta śródziemnomorska?
Badania wykazały, że dieta śródziemnomorska może zmniejszyć ryzyko cukrzycy, wysokiego poziomu cholesterolu, demencji, utraty pamięci, depresji i raka piersi. Plan posiłków, który jest bardziej stylem odżywiania niż restrykcyjną dietą, został również powiązany z mocniejszymi kośćmi, zdrowszym sercem i dłuższym życiem.
Dieta charakteryzuje się prostym, roślinnym gotowaniem, z większością każdego posiłku skoncentrowanego na owocach i warzywach, pełnych ziarnach, fasoli i nasionach, z kilkoma orzechami i dużym naciskiem na oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Tłuszcze inne niż oliwa z oliwek, takie jak masło, są spożywane rzadko, jeśli w ogóle, a cukier i rafinowana żywność są zarezerwowane na specjalne okazje.
Czerwone mięso jest używane oszczędnie, zwykle tylko do przyprawiania potraw. Zachęca się do spożywania zdrowych, tłustych ryb, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, podczas gdy jaja, nabiał i drób są spożywane w znacznie mniejszych porcjach niż w tradycyjnej diecie zachodniej.
Interakcje społeczne podczas posiłków i ćwiczenia są podstawowymi filarami śródziemnomorskiego stylu odżywiania. Zmiany w stylu życia, które są częścią diety, obejmują jedzenie z przyjaciółmi i rodziną, spotkania towarzyskie podczas posiłków, uważne jedzenie ulubionych potraw oraz angażowanie się w uważny ruch i ćwiczenia.
Ostatnie miejsce w rankingu ekspertów
Ostatnie miejsce na liście 30 najlepszych ogólnych diet zajęła dieta surowej żywności, która zaleca spożywanie żywności, która nie została „ugotowana, przetworzona, podgrzana w mikrofali, napromieniowana, zmodyfikowana genetycznie lub wystawiona na działanie pestycydów lub herbicydów” - czytamy w raporcie.
Chociaż te atrybuty mogą wydawać się zdrowe, dieta jest zbyt restrykcyjna pod względem żywieniowym i może być niebezpieczna dla niektórych osób, zgodnie z witryną „U.S. News & World Report”. W rzeczywistości gotowanie niektórych potraw „pozwala na większą różnorodność i zwiększa spożycie białka i innych niezbędnych składników odżywczych”, twierdzi dr Vanita Rahman, lekarz chorób wewnętrznych i dyrektor kliniki Barnard Medical Center w Waszyngtonie.
„Najbezpieczniejszym i najzdrowszym sposobem cieszenia się surową żywnością jest część pełnowartościowej diety opartej na roślinach, która jest bogata w surowe owoce i warzywa oraz gotowaną soczewicę, fasolę, zboża i warzywa” - pisze Rahman na strony internetowej.
Popularna dieta ketonowa zajęła 25. miejsce w ogólnym rankingu, ale według raportu zajęła miejsce nr 1 w kategorii najlepszych szybkich metod odchudzania. Eksperci twierdzą jednak, że dieta, która wymaga ograniczenia węglowodanów do około 20 dziennie, jest zbyt restrykcyjna, aby można ją było stosować przez długi czas.
„Widzę wiele osób przechodzących na keto, gdy chcą schudnąć, a następnie odchodzących od keto, gdy nie mogą już tego zrobić. Ta dieta jest trudna do przestrzegania, a wiele osób w rzeczywistości nie stosuje diety ketonowej, ale niskowęglowodanową” - mówi zarejestrowana dietetyczka i panelistka Amanda Sauceda na stronie „U.S. News & World Report”.
Osoby z chorobami serca, wątroby i nerek oraz niektórymi rodzajami raka nie powinny przechodzić na dietę, zauważono w raporcie. Dzieci, którym lekarz nie zalecił utraty wagi, osoby w ciąży i sportowcy osiągający wysokie wyniki również nie powinni stosować diety ketonowej.
Przegląd badań z 2023 r. wykazał obawy, że pozostawanie na keto przez ponad dwa lata może powodować pogorszenie funkcji poznawczych, niedobory żywieniowe, kamienie nerkowe, choroby serca i utratę mięśni.