Napoje słodzone powodują nagły wzrost poziomu cukru we krwi, a regularne spożywanie może prowadzić do problemów metabolicznych. Przyczyniają się one do ponad pięciu nowych przypadków cukrzycy na świecie. Fotografia: Reuters
Według nowego badania napoje słodzone są rocznie odpowiedzialne na całym świecie za ponad 2,2 miliona nowych przypadków cukrzycy oraz 1,1 miliona przypadków nowych chorób serca.
Globalna analiza, opublikowana w czasopiśmie „Nature Medicine” w poniedziałek, podkreśla rosnące nerówności zdrowotne. W Ameryce Łacińskiej i na Karaibach w 2020 roku napoje słodzone przyczyniły się do niemal jednej czwartej (24%) nowych przypadków cukrzycy typu 2.
W Afryce Subsaharyjskiej – regionie, który od 1990 roku do 2020 roku doświadczał największego wzrostu procentowego w przypadkach – napoje słodzone doprowadziły do ponad jednej piątej (21%) nowych przypadków cukrzycy oraz ponad jednej dziesiątej (11%) nowych przypadków chorób serca.
Według badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Tufts w Stanach Zjednoczonych, szczególne dotknięte negatywnym wpływem napojów były Kolumbia, Meksyk oraz Republika Południowej Afryki.
Napoje słodzone były odpowiedzialne za niemal połowę (48%) wszystkich nowych przypadków cukrzycy w Kolumbii. Prawie jedna trzecia wszystkich nowych przypadków cukrzycy w Meksyku została powiązana z napojami słodzonymi, które również były powiązane do ponad jednej czwartej (27,6%) nowych przypadków cukrzycy oraz 14,6% przypadków chorób układu krążenia w Republice Południowej Afryki.
Napoje słodzone są szybko trawione, powodując gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi z małą wartością odżywczą. Regularne ich picie prowadzi z czasem do przybrania na wadze, insulinooporności oraz szeregu problemów metabolicznych związanych z cukrzycą typu 2 oraz chorobami serca.
Dariush Mozaffarian, jeden z autorów badania oraz dyrektor Tuft's Food is Medicinie Institute, powiedział: „Napoje z dodatkiem cukru są intensywnie wprowadzane na rynek i sprzedawane w mało i średniozamożnych państwach. Społeczności te nie tylko spożywają szkodliwe produkty, ale także są gorzej przygotowane do radzenia sobie z długoterminowymi konsekwencjami zdrowotnymi”.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), około 830 milionów ludzi na całym świecie choruję na cukrzyce, większość z nich żyję w mało lub średniozamożnych krajach. W przeciwieństwie do cukrzycy typu 1, cukrzycy typu 2 można zapobiec. Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów na świecie, zabierając szacunkowo 17,9 milionów ludzkich istnień każdego roku. Ponad trzy czwarte tych zgonów ma miejsce w mało i średniozamożnych krajach.
Dr Catherine Kanari, specjalistka ds. chorób niezakaźnych w Amref Health Africa w Kenii, powiedziała: „Obserwujemy wzrost popularności napojów słodzonych, napędzany przez kulturę influencerów w internecie. W centrach miejskich młode osoby są wybierane na cel przez influencerów mediów społecznościowych, którzy są opłacani za promowanie im oznakowanych marką napojów słodzonych, wypełniając lukę informacyjną pozostawioną przez brak edukacji o odżywianiu w szkołach”.
Kanari dodała: „Ostatecznie wzrost liczby przypadków cukrzycy grozi nadwyrężeniem naszego systemu opieki zdrowotnej do granic możliwości”.
Autorzy badania apelują o szeroki zakres działań, wliczając w to kampanie publicznej służby zdrowia, regulacje dotyczące reklamowania napojów słodzonych oraz podatki od napojów z dodatkiem cukru. Meksyk, który ma jeden z najwyższych wskaźników spożycia napojów słodzonych na świecie, wprowadził podatek na napoje w 2014 roku.
„O wiele więcej musi zostać zrobione, zwłaszcza w krajach Ameryki Łacińskiej i Afryki, gdzie spożycie jest wysokie, a konsekwencje zdrowotne – poważne” – powiedział Mozaffarian. „Jako ludzkość musimy zająć się spożyciem napojów słodzących”.