2024-01-13 21:33:24 JPM redakcja1 K

Naukowcy twierdzą, że spożywanie jogurtu zapobiega nieświeżemu oddechowi po spożyciu czosnku

Naukowcy odkryli, że tłuszcz i białko w jogurcie wiążą związki wytwarzające zapach w czosnku, jeśli są spożywane bezpośrednio po nim.

Poprzednie badania wykazały, że pełne mleko, surowe jabłko, mięta oraz sałata również mogą zwalczać nieprzyjemny oddech spowodowany czosnkiem. Fot: Adrian Sherratt/The Guardian

Jeśli kiedykolwiek od mówiłeś sobie czosnku z obawy na możliwy zawód miłosny, rozważ to: możesz pójść na randkę i jeść czosnek - pod warunkiem, że zjesz po nim łyżkę jogurtu. Badania sugerują, że tłuszcz i białko zawarte w jogurcie zapobiegają przedostawaniu się do powietrza prawie wszystkich śmierdzących lotnych związków zawartych w czosnku.

Manpreet Kaur i prof. Sheryl Barringer z Ohio State University w Columbus (USA) przetestowali zdolność jogurtu - oraz zawartych w nim wody, tłuszczu i białka - do neutralizowania związków siarki, które nadają surowemu i gotowanemu czosnkowi charakterystyczny zapach.

Ich wyniki, opublikowane w czasopiśmie „Molecules”, sugerują, że sam jogurt redukuje 99% najbardziej nieprzyjemnych substancji lotnych w surowym czosnku. Poszczególne składniki tłuszczu, wody i białka również miały działanie neutralizujące, ale tłuszcz i białko były bardziej skuteczne niż woda, a jogurt o wyższej zawartości tłuszczu był lepszy od tego o niższej zawartości.

Wcześniejsze badania sugerowały, że picie pełnego mleka może również pomóc pozbyć się czosnkowego oddechu, ponieważ zawarte w nim tłuszcze wiążą się z kilkoma śmierdzącymi cząsteczkami. Barringer powiedziała, że białka zawarte w jogurcie mogą również służyć do wychwytywania lotnych cząsteczek, zanim zostaną wyemitowane do powietrza. „Wiemy, że białka wiążą smak - przeważnie jest to widziane jako wada raczej niż zaleta, zwłaszcza jeśli żywność o wysokiej zawartości białka ma mniej smaku. W tym przypadku może mieć to swoje plusy" - powiedziała.

Przewidywała, że jogurt grecki, który ma wyższą zawartość białka niż jogurt użyty w badaniu, może być szczególnie skuteczny. Prawdopodobnie sprawdzą się również jogurty o smaku owocowym - ale bez względu na to, co zostanie użyte, jogurt musi być spożyty jak najszybciej po zjedzeniu czosnku.

Eksperymenty wykazały również, że smażenie czosnku znacznie zmniejsza ilość uwalnianych przez niego śmierdzących substancji lotnych. Odrębne badania przeprowadzone przez Barringer sugerują, że zjedzenie surowego jabłka, mięty lub sałaty bezpośrednio po spożyciu czosnku może również pomóc w dezodoryzacji oddechu.

Autor:
Linda Geddes | Tłumaczenie: Małgorzata Cieśla

Żródło:
https://www.theguardian.com/science/2023/sep/25/scientists-eating-yoghurt-can-prevent-garlic-breath

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.