2024-01-29 11:20:56 JPM redakcja1 K

Niezawodny sposób na przyrządzenie ryby? Mikrofalówka

To urządzenie potrafi idealnie ugotować łososia w mniej niż 10 minut. Gary Weinstein, emerytowany prawnik, mieszka na Manhattanie od 30 lat i przez większość czasu używa swojego piekarnika do przechowywania rzeczy niczym szafkę. „Patrzą na mnie z kpiną” powiedział, wskazując na porzucone wewnątrz patelnie.

Zdjęcie: David Malosh dla The New York Times

Jego relacja z kuchenką mikrofalową jest jednak znacznie głębsza. Pan Weinstein opiera się na niej, aby gotować świeże jedzenie, zwłaszcza ryby, dla siebie i swojej dziewczyny. „Nigdy tak naprawdę nie nauczyłem się gotować, ale dotarłem do momentu, gdzie mogę przyrządzić przyzwoitą imbirową flądrę z groszkiem, łososia na parze z porami, a nawet risotto z grzybami”. Tak, robi to wszystko w mikrofalówce.

Od czasu wprowadzenia do użytku prywatnego jako „piekarnik naukowy” w 1967 roku, kuchenka mikrofalowa stała się prawie wszechobecna: ponad 90% amerykańskich gospodarstw domowych posiada obecnie tego typu urządzenie. I pomimo powszechnie znanego zadania mikrofalówek, czyli podgrzewanie resztek i robienie popcornu, jest to niewątpliwie najbardziej niedoceniona metoda gotowania świeżych ryb, zwłaszcza łososia. Po udoskonaleniu proces jest niezawodny: dodaj łososia, wodę i sól do naczynia nadającego się do kuchenek mikrofalowych, przykryj, gotuj przez 3 lub minuty i odstaw na taką samą ilość czasu. To, co się pojawi, to delikatne, kruche filety, bogate w smak, które nie wymagają oleju ani niechlujnego sprzątania, wszystko za dotknięciem kilku przycisków.

A wiesz, co jest najlepsze? Od początku do końca zajmuje to około 10 minut. Możesz nawet zmienić wodę na wino lub bulion, lub wrzucić przyprawy, lub aromaty w płynie, aby nadać rybie smak, jak z wysokiej renomy restauracji bez spędzania dodatkowego czasu przy procesie gotowania.

Mikrofalówki dobrze nadają się do gotowania ryb, ponieważ naturalna zawartość wody w rybach pochłania fale elektromagnetyczne urządzenia. W przeciwieństwie do konwencjonalnego ogrzewania piekarnika, które zwiększa temperaturę powietrza otaczającego żywność, mikrofalówka utrzymuje powietrze w chłodzie i generuje ciepło w żywności poprzez wibracje cząsteczek wody. Ponieważ ten proces odparowywane wodę, przykrycie żywności pokrywą jest niezbędne do zachowania wilgoci.

„Obecność płynu jest ważna dla gotowania w kuchence mikrofalowej” powiedział Ashim Datta, profesor inżynierii na Uniwersytecie Cornell, który studiował mikrofalówki przez ponad 40 lat. „Kuchenka mikrofalowa jest idealna do gotowania”.

Stephanie Pass, założycielka bloga o jedzeniu Just Microwave It, często robi łososia w kuchence mikrofalowej, a następnie zamienia go w sałatkę, którą wkłada do rogalików. Kiedy przynosi je na imprezy, goście je pochłaniają. „Wszyscy myślą, że są tacy wytworni” powiedziała. Kiedy proszą o przepis, „są zszokowani i zawsze mówią, że nigdy nie pomyśleliby o gotowaniu ryb w mikrofalówce”.

Kiedy dziewięciomiesięczna naprawa wycieku gazu w mim mieszkaniu sprawiła, że kuchenka stała się bezużyteczna, zaczęłam wrzucać łososia do mikrofalówki. Na początku wydawało się szalone niczym pomysły Willy’ego Wonki, aby wrzucić ten niedrogi, potencjalnie onieśmielający składnik do wypełnionego wodą naczynia i oczekiwać kulinarnego oczarowania jednym naciśnięciem przycisku. Rezultat był jednak rzeczywiście magiczny: idealnie różowe, kruche płatki ryby, które rozpadały się przy dotknięciu.

Dla tych, którzy mają mało czasu lub są nowi w kuchni, kuchenka mikrofalowa jest niezawodnym przyjacielem, który zawsze jest gotowy na nową przygodę. Dla doświadczonych kucharzy jest, to ten sam znajomy, który chciałby cię częściej widywać.

Dział: Dieta

Autor:
Kevin Maillard | Tłumaczenie: Jolanta Szewczyk

Źródło:
https://www.nytimes.com/2024/01/26/dining/how-to-cook-salmon-in-microwave.html

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE