HEALTHY-MAG.COM
Istnieje wiele modnych słów związanych z żywieniem: makroskładniki, deficyt, superfoods, przeciwutleniacze, organiczne, bez GMO...
Ponieważ żywienie jest chodliwym tematem, próbowanie zdrowego odżywiania może być przytłaczające. Czasami wydaje się, że żywienie to wysiłek polegający na „wszystko albo nic", co sprawia, że wielu ludzi czuje, że nigdy nie robią wystarczająco dużo dla swojego organizmu. Odstawmy wszelkie modne słowa i skupmy się na podstawach. Jakie są niezbędne elementy, których możesz przestrzegać, jednocześnie wzmacniając swoje codzienne posiłki?
NIE ZANIEDBYWAJ ŻADNEJ GRUPY ŻYWIENIOWEJ
Pierwszą zasadą zwiększania wartości odżywczej posiłków jest „jedzenie tęczy". Innymi słowy, jedz trochę z każdej grupy żywności. Warzywa i owoce o różnych kolorach zawierają różne składniki odżywcze. Czerwone owoce i warzywa wspierają zdrowie serca, pomarańczowe polepszają wzrok, żółte wzmacniają układ odpornościowy, zielone wzmacniają kości i zęby, a niebieskie/fioletowe są doskonałe dla mózgu.
Twój organizm codziennie potrzebuje białka, tłuszczy i węglowodanów. Dieta, która działa dla niektórych osób, może nie działać dla innych. Znalezienie diety, która najlepiej tobie odpowiada, będzie bardzo indywidualne i najprawdopodobniej wynikać z prób i błędów. Nowoczesna piramida żywieniowa (patrz poniżej) to doskonałe miejsce do rozpoczęcia.
HEALTHY-MAG.COM
*Uwaga: Kiedy mówimy „dieta", nie mamy na myśli restrykcyjnego planu żywieniowego mającego na celu utratę wagi. Odnosimy się do najbardziej dosłownego znaczenia tego słowa — to, co spożywasz codziennie.
Zdrowe jedzenie zazwyczaj nie polega na eliminowaniu całych grup żywnościowych. Zamiast tego ma ono na celu upewnić się, że jesz odpowiednie proporcje. Zwiększ ilość warzyw i chudych białek. Możesz spożywać węglowodany, ale nie rób z nich głównego punktu każdego posiłku.
DODAWAJ, NIE OGRANICZAJ
Jeśli twoje posiłki opierają się głównie na niskowartościowych produktach (takich jak skrobiowe węglowodany czy przetworzone cukry) i nie możesz sobie wyobrazić posiłku bez nich, spróbuj dodawać wysoko wartościowe produkty, zamiast eliminować te, które kochasz. Dodanie znacznych ilości warzyw i chudych białek do każdego posiłku sprawi, że będziesz mniej skłonny do objadania się wysokokalorycznymi, niskowartościowymi produktami. Zdrowe dodatki pozwolą ci poczuć się zaspokojonym, nie spożywając tylu niezdrowych produktów, do których jesteś przyzwyczajony, zmniejszając tym samym skłonność do jedzenia niezdrowych produktów. Zauważysz, że jesz mniej produktów z góry piramidy żywieniowej, nawet bez świadomego ich ograniczania.
NIE JEDZ JEDZENIA, KTÓREGO NIE LUBISZ
Jeśli chodzi o dodawanie wartości odżywczej do swoich posiłków, nie czuj się zobowiązany do jedzenia tego, czego nie lubisz. Istnieje 1097 odmian warzyw na świecie, więc nie ma powodu, aby jeść te, które ci się nie podobają. Jeśli jesteś przekonany, że nienawidzisz każdego zdrowego jedzenia, spróbuj eksperymentować z produktami odżywczymi, których wcześniej nie próbowałeś — prawdopodobnie będziesz miło zaskoczony.