2024-12-09 13:19:43 JPM redakcja1 K

Nowy trend – porzucamy przetworzoną żywność

Przetworzona żywność zalewa nasze życie i stała się ryzykowna dla zdrowia dla wielu osób. Obecnie nadchodzi przeciwwaga – nowy trend, gdzie zamiast tego chcemy gotować zdrowe jedzenie od podstaw, co zajmuje dużo czasu.

Nowy trend daje nam więcej czasu w kuchni i porzuca przetworzoną żywność. (Zdjęcie: Pexels) 

Raporty z ostatnich lat napłynęły raporty, które tłumaczą nam, jak rzeczywiście niebezpieczne jest ultra przetworzona żywność (UPF). 

Przetworzona żywność – ogromne ryzyko zdrowotne 

Wiemy, że przetworzona żywność prowadzi do zagrożeń zdrowotnych jak cukrzyca, otyłość, rak i choroby serca. Nowe badanie natomiast pokazuje, że starzejemy się szybciej, kiedy jemy bardzo przetworzoną żywność. 

Mimo to półki z jedzeniem są wypełnione UPF, ponieważ wielu po prostu nie ma czasu lub nie może pozwolić sobie z codziennym gotowaniem w domu. W naszym zestresowanym świecie przygotowywanie jedzenia powinno być szybkie – i smakować dobrze - wypełnione cukrem i solą. 

Nowy trend – jedzenie od podstaw 

Obecnie nadchodzi przeciwwaga do UPF – nowy trend, gdzie więcej czasu zajmuje stworzenie dań bez przepisu, gdzie są one tworzone od podstaw na własną rękę, są zdrowe i nieprzetworzone, przedstawia Fortune. 

Nowy trend jest widoczny w wielu kierunkach, na przykład raport z 2024 od Waitrose Food & Drink, który wskazuje, że wiele osób obecnie przygotowuje jedzenie w domu, gdyż zobaczyli co UPF robi ze społeczeństwem i nie chcieli być dłużej częścią tego rozwoju. 

Nowy trend obejmuje influencerów, którzy publikują na media społecznościowe filmy, gdzie przygotowują jedzenie od podstaw. 

Jest to związane z tym, że chcemy eksperymentować więcej w kuchni. 

Znajdź nowe smaki 

Chcemy znaleźć nowe smaki i doświadczenia, lecz powinny być zdrowe - zarówno dla ciała, jak i środowiska. Jest to jasne w poprzednim raporcie, którzy przedstawia nowe trendy na następny rok, gdzie „Trendspotting 2025” obejmuje UPF z rosnącą krytyką od konsumentów, według Vegomagasinet. 

Czas jest wciąż krótki dla wielu, a dotyczy to znajdywania relatywnie tanich składników, które wciąć będą zdrowe pośród półek z jedzeniem. Takim przykładem jest fasola w wielu kolorach i rozmiarach, która wystrzeliła z popularnością na mediach społecznościowych na Tik Toku. 

Konsumenci obecnie są bardziej oczytani i porzucają sztuczne cukry i inne dziwne dodatki. 

„Wiemy, że nasi klienci chcą żywność, która nie jest przetworzona lub jest minimalnie przetworzona, widzimy rosnące zainteresowanie dla starych technik z powodu tego nowego trendu”, mówi Lizzie Haywood z Waitrose Food & Drink. 

Autor:
Johan Augustin | Tłumaczenie: Paulina Wilczek praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://www.dagensps.se/weekend/halsa/ny-trend-dumpar-processad-mat/

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE