Nowy trend daje nam więcej czasu w kuchni i porzuca przetworzoną żywność. (Zdjęcie: Pexels)
Raporty z ostatnich lat napłynęły raporty, które tłumaczą nam, jak rzeczywiście niebezpieczne jest ultra przetworzona żywność (UPF).
Przetworzona żywność – ogromne ryzyko zdrowotne
Wiemy, że przetworzona żywność prowadzi do zagrożeń zdrowotnych jak cukrzyca, otyłość, rak i choroby serca. Nowe badanie natomiast pokazuje, że starzejemy się szybciej, kiedy jemy bardzo przetworzoną żywność.
Mimo to półki z jedzeniem są wypełnione UPF, ponieważ wielu po prostu nie ma czasu lub nie może pozwolić sobie z codziennym gotowaniem w domu. W naszym zestresowanym świecie przygotowywanie jedzenia powinno być szybkie – i smakować dobrze - wypełnione cukrem i solą.
Nowy trend – jedzenie od podstaw
Obecnie nadchodzi przeciwwaga do UPF – nowy trend, gdzie więcej czasu zajmuje stworzenie dań bez przepisu, gdzie są one tworzone od podstaw na własną rękę, są zdrowe i nieprzetworzone, przedstawia Fortune.
Nowy trend jest widoczny w wielu kierunkach, na przykład raport z 2024 od Waitrose Food & Drink, który wskazuje, że wiele osób obecnie przygotowuje jedzenie w domu, gdyż zobaczyli co UPF robi ze społeczeństwem i nie chcieli być dłużej częścią tego rozwoju.
Nowy trend obejmuje influencerów, którzy publikują na media społecznościowe filmy, gdzie przygotowują jedzenie od podstaw.
Jest to związane z tym, że chcemy eksperymentować więcej w kuchni.
Znajdź nowe smaki
Chcemy znaleźć nowe smaki i doświadczenia, lecz powinny być zdrowe - zarówno dla ciała, jak i środowiska. Jest to jasne w poprzednim raporcie, którzy przedstawia nowe trendy na następny rok, gdzie „Trendspotting 2025” obejmuje UPF z rosnącą krytyką od konsumentów, według Vegomagasinet.
Czas jest wciąż krótki dla wielu, a dotyczy to znajdywania relatywnie tanich składników, które wciąć będą zdrowe pośród półek z jedzeniem. Takim przykładem jest fasola w wielu kolorach i rozmiarach, która wystrzeliła z popularnością na mediach społecznościowych na Tik Toku.
Konsumenci obecnie są bardziej oczytani i porzucają sztuczne cukry i inne dziwne dodatki.
„Wiemy, że nasi klienci chcą żywność, która nie jest przetworzona lub jest minimalnie przetworzona, widzimy rosnące zainteresowanie dla starych technik z powodu tego nowego trendu”, mówi Lizzie Haywood z Waitrose Food & Drink.