Zdjęcie: zdrowystartwprzyszlosc.pl
Według badania, niemowlęta i małe dzieci wahają się dłużej, zanim sięgną po rośliny lub drobno pokrojone owoce i warzywa, aniżeli jeśli miałyby do czynienia z biszkoptami lub makaronem. Wiek 56 dzieci znajdował się w przedziale od 7 miesięcy do półtorej roku.
Obie badaczki, Camille Rioux i Annie E. Wertz, chciały ustalić, kiedy po raz pierwszy ujawnia się lęk przed nieznaną żywnością. Stwierdziły, że dzieci w wieku od 10 do 15 miesięcy wykazały symptomy takiej fobii. Strach przed roślinami może być spadkobiercą ewolucji, jak piszą autorki: rośliny mogą wydawać się trujące, kolczaste i nieprzyjemne.
Przed dziećmi umieszczono całe rośliny z liśćmi lub owocami jagodowymi, ponadto znajdowały się tam również bukiety, pojedyncze cytryny lub bakłażany, a także owoce i warzywa w kawałeczkach. Poza tym w ramach kontroli: krakersy ryżowe, makaron, małże i dwa przedmioty codziennego użytku. Następnie dzieci poddano obserwacji: po jak długim czasie odważyły się dotknąć produkty? Jak długo ich wzrok zatrzymał się na obiektach? Dodatkowo, ich rodzice wypełnili szereg ankiet o nawykach żywieniowych w rodzinie.