Zdjęcie: Shutterstock
Folia cynowa – znana również jako folia aluminiowa – zanieczyszcza środowisko i może uwalniać aluminium do żywności, jeśli zawiniesz w nią kwaśną żywność, taką jak cytryny. Dlatego ogranicz jej użycie.
Taka jest wiadomość z działu chemii organizacji konsumenckiej Tænk, który obecnie ostrzega przed stosowaniem jej. Dzieje się tak, ponieważ jej używanie może być niebezpieczne w dłuższej perspektywie.
Nie zawijaj tych produktów spożywczych
Cytryn i innych „kwaśnych” rzeczy najlepiej nie zawijać w folię aluminiową. Folia aluminiowa może uwalniać aluminium do żywności w przypadku kontaktu z kwasem. Do kwaśnych pokarmów zaliczają się np. cytryny, kiszone buraki, sałatka z ogórków. Jednak nie są to jedyne produkty spożywcze, których nie należy zawijać w folię aluminiową.
Słona żywność może również rozpuszczać aluminium
- „Bardzo słona żywność – na przykład solony śledź – może, podobnie jak żywność kwaśna, również rozpuszczać aluminium. Istnieje ryzyko uwalniania aluminium do żywności, jeśli zostanie rozpuszczone w kwasie lub soli”, pisze organizacja konsumentów Tænk .
Aluminium z folii aluminiowej może stanowić problem dla zdrowia, jeśli gromadzi się w organizmie przez dłuższy czas. Może to mieć wpływ m. in. na:
- Mózg
- Układ nerwowy
- Płodność
Chociaż sezon dobiegł końca, zaleca się znalezienie alternatywy dla folii aluminiowej przed następnym rozpaleniem grilla.
- „Do grillowania można używać folii aluminiowej lub tac aluminiowych. Istnieje jednak ryzyko, że aluminium przedostanie się do żywności. Zwłaszcza jeśli żywność jest bardzo słona lub kwaśna”, pisze organizacja konsumentów i kontynuuje:
- „Możesz wybrać alternatywy, takie jak tacki ze stali nierdzewnej. Jeśli używasz folii aluminiowej, poczekaj z doprawieniem ryby cytryną aż do wyjęcia jej z folii”.