Nowa propozycja łączy siekane mięso węża, czarne grzyby i chińską suszoną szynkę - wszystko to niezbędne składniki autentycznego duszonego dania z węża oraz część strategii marketingowej franczyzy z Hongkongu mającej na celu generowania rozgłosu w sieci.
Niektórzy klienci w Hongkongu i na południu Chin od dawna jedzą duszoną wężowinę, zwłaszcza podczas chłodniejszych miesięcy.
Według lokalnego przysłowia w kantońskim dialekcie, najlepszym czasem na spożycie węża jest „kiedy zaczyna wiać jesienny wiatr” - gdy przygotowują się do hibernacji.
Wielu wierzy, że mięso z węża ma właściwości lecznicze, poprawiające stan skóry i rozgrzewające organizm.
Bogata kultura kulinarna oparta na wężach jest powszechna również w innych częściach Azji Południowo-Wschodniej, takich jak Wietnam i Tajlandia, gdzie węże są zazwyczaj hodowane do spożycia.
„Pokrojone w plasterki mięso węża, połączone z serem i kostkowanym kurczakiem, nabiera bogatszego smaku” - oświadczyło Pizza Hut Hongkong przed wprowadzeniem dania do sprzedaży w zeszłym tygodniu, dodając, że „odżywcze” mięso „może pobudzić krążenie krwi” - powszechne przekonanie w tradycyjnej medycynie chińskiej.
„W połączeniu z pizzą stanowi przełom w konwencjonalnym pojęciu utrzymania dobrej kondycji zdrowotnej, jednocześnie wystawiając nasze kubki smakowe na nowe doznania”- dodała.
Sieć nawiązała współpracę z Ser Wong Fun - restauracją z wężami w Centralnym Hongkongu, której początki sięgają 1895 roku - aby opracować najnowszy przepis.
Pizza o średnicy 9 cali, podawana z sosem abalone zamiast tradycyjnej bazy pomidorowej, jest dostępna do 22 listopada.
CNN próbował pizzy i stwierdził, że tekstura węża jest podobna do suchego kurczaka.
Mabel Sieh, mieszkanka Hongkongu, samozwańcza smakoszka, która lubi próbować różnych rodzajów pizzy, powiedziała: „Myślę, że jest to przerażające. Węże nie są jedzeniem w wielu kulturach, zwłaszcza na Zachodzie.”
Ale Rachel Wong, urodzona w Hongkongu i wielbicielka zupy z węża od czasu, gdy po raz pierwszy skosztowała jej jako dziecko, jest podekscytowana nowym rodzajem pizzy w menu.
„Tekstura jest trochę podobna do kurczaka, smakuje jak ryba i inne rodzaje owoców morza.Uwielbiam tę pizzę jako wysokobiałkowy posiłek zimą” - powiedziała.
Karen Chan, dyrektor generalna Pizza Hut Hongkong i Makau, powiedziała, że firma skorzystała z ekspertyzy Ser Wong Fun, aby przygotować mieszany przepis na węża z gatunków chińskich węży szczurzych, kraitów paskowanych i węży białopaskowych.
„Niezwykłe pizze z węża oferują doskonałe zrównoważenie wszystkich smaków, pobudzając do jedzenia w tę porę roku” - dodała.
Pizza Hut w Hongkongu ma także inne plany dotyczące nowych pozycji w menu.
Firma wprowadza również pizzę z chińskimi kiełbasami wędzonymi, które są składnikiem potrawy z glinianego garnka, popularnej wśród miejscowych Hongkończyków, gdy ochładza się pogoda.
To nie pierwszy raz, kiedy azjatyckie franczyzy oryginalnej amerykańskiej marki przyjmują bardziej odważne podejście gastronomiczne, aby uczcić lokalną kulturę kulinarną.
W przeszłości Pizza Hut na Tajwanie wprowadziła pizzę zrobioną z duriana, krwi świni i jajek przepiórczych - składników, które odgrywają dużą rolę w miejscowej kulturze kulinarnej.
Tymczasem Pizza Hut w Japonii stworzyła pizzę z dodatkiem Tonkotsu ramen (rosół z kości wieprzowych).
A szał nie kończy się na Pizza Hut.
Trzy lata temu Domino's w Tajwanie umieściło słodkie kulki tapioki w herbacie bąbelkowej, na swojej pizzy jako hołd dla lokalnego deseru, który zdobył popularność na całym świecie.