2025-02-24 14:59:19 JPM redakcja1 K

Pokarmy, których należy unikać, gdy czujesz się przygnębiony

Jeśli dieta jest kluczowym sojusznikiem dla dobrego samopoczucia, nie wszystkie produkty w spiżarni są sobie równe. Psychiatra wskazuje, czego unikać na talerzu, gdy czujemy się przygnębieni.

Zdjęcie: Getty Images

W ostatnich tygodniach ponura pogoda, brak słońca zimą i lodowaty wiatr z pewnością miały wpływ na twój nastrój. Jak walczyć ze spadkiem formy, który wpływa na twoją energię – i odwrotnie? Według profesora Pierre’a Philipa, psychiatry i kierownika uniwersyteckiego oddziału medycyny snu w CHU w Bordeaux, warto zwrócić uwagę na swoją dietę. W opublikowanym 29 stycznia nagraniu na Instagramie lekarz ostrzega przed niektórymi produktami, które zwiększają zmęczenie, stres i drażliwość.

Żywność ultraprzetworzona

Jak wyjaśnia prof. Pierre Philip, niezdrowa dieta może wpływać na przygnębienie, głównie poprzez wywoływanie „przewlekłego stanu zapalnego o niskim nasileniu i stresu oksydacyjnego”, które prowadzą do zaburzeń komórkowych w mózgu. „Niektóre produkty, zwłaszcza te bogate w rafinowane cukry i tłuszcze trans, mogą nasilać objawy, zakłócając równowagę emocjonalną i energetyczną” – dodaje. Dotyczy to zwłaszcza żywności ultraprzetworzonej, czyli gotowych dań ze sklepu oraz fast foodów. „To niezwykle prozapalne i bardzo niebezpieczne produkty” – podkreśla psychiatra.

Czerwone mięso

Kolejnym produktem, którego należy unikać, jest mięso, zwłaszcza czerwone. „To znacząco zwiększa stan zapalny organizmu” – ostrzega prof. Pierre Philip, zalecając zamiast tego dietę bogatą w ryby, warzywa i oliwę z oliwek. „Te produkty, bogate w niezbędne składniki odżywcze, takie jak kwasy omega-3, witaminy i minerały, odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu dobrego samopoczucia i równowagi psychicznej” – zapewnia ekspert.

Dobre nawyki żywieniowe

Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych, specjalista zaleca czerpanie pomysłów z kuchni śródziemnomorskiej, japońskiej lub norweskiej. „Zawierają one produkty na bazie ryb, oliwy z oliwek i orzechów, które pomagają zwalczać stany zapalne i regulują funkcjonowanie mózgu, zapobiegając spadkom nastroju” – wyjaśnia prof. Pierre Philip.

Jeśli jednak smutek i ogólne spowolnienie nasilają się lub utrzymują, najlepszym rozwiązaniem jest skonsultowanie się z lekarzem, zwłaszcza w przypadku pojawienia się myśli samobójczych, aby postawić diagnozę i ocenić konieczność wsparcia psychoterapeutycznego. Na poważne problemy należy stosować odpowiednie środki.

Autor:
Tiphaine Honnet | Tłumaczenie: Marta Stelmasiak — praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://madame.lefigaro.fr/bien-etre/nutrition/les-aliments-a-fuir-quand-on-se-sent-deprime-20250217

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE