10.05.2025 JPM Redakcja

Produkty do pielęgnacji skóry tej firmy to „surowe ghańskie dobro” — i są jadalne

Jeśli kosmetyki marki Skin Gourmet wyglądają na tak apetyczne, że chciałoby się je zjeść, to dlatego, że naprawdę można! Wszystkie są wytwarzane z lokalnie pozyskiwanych, jadalnych składników.

Zdjęcie: Violet Amoabeng

Ghańska firma została założona w 2014 roku przez Violet Amoabeng i oferuje produkty takie jak żele oczyszczające, peelingi, olejki i masła. „Bez trików, bez toksyn, bez odpadów — tylko surowe, jadalne ghańskie dobro, które sprawia, że ludzie czują się zauważeni, docenieni i połączeni z czymś znaczącym” mówi Amoabeng

Dla niej zasada jest prosta: „Jeśli nie możesz tego zjeść, po co nakładać to na skórę?” ponieważ „wszystko, co nakładamy na skórę, wchłania się do naszego organizmu.” 

Masło z nasion palmy olejowej, wytwarzane z lokalnie pozyskiwanych pestek, zmieszanych z kakao i wanilią, pełni funkcję balsamu do skóry i włosów i zdobyło nagrodę dla Najlepszego Produktu Ekologicznego podczas Ghana Beauty Awards 2024.

Co ciekawe, jego naturalny, lekko dymny i czekoladowy aromat sprawia, że jest ono również popularnym składnikiem kulinarnym wśród lokalnych klientów, takich jak piekarnia Sorella Bakery w Akrze. Skin Gourmet wykorzystało je nawet w cieście, które podarowało klientom kupującym ich produkty.

„Stworzyliśmy ciasto z masła palmowego z pastą z marakui i limonkowym kremem maślanym” opowiada Amoabeng. „Dymna głębia masła palmowego idealnie skomponowała się z cytrusową świeżością i tropikalnym kremem.”

Peeling cukrowy z hibiskusa i herbaty od Skin Gourmet to barwna, słodko-kwaśna mieszanka o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i przeciwtrądzikowym. Zawiera cukier trzcinowy, sproszkowany surowy hibiskus, surowy olej kokosowy, ghańską sól morską, olejek eteryczny z drzewa herbacianego oraz dziki miód z północy. Co ciekawe, można go także dodawać do potraw i napojów. Według Amoabeng, znana szefowa kuchni i laureatka Time Earth Award 2025, Selassie Atadika, używała sproszkowanego hibiskusa i oleju kokosowego w swojej kuchni.

Wykorzystując ghańskie zasoby

Amoabeng, która uzyskała tytuł MBA na kierunku Business Administration na Shenandoah University w Stanach Zjednoczonych, wpadła na pomysł założenia firmy, szukając idei biznesowej, która mogłaby tworzyć miejsca pracy i wspierać rozwój gospodarczy Ghany, wykorzystując bogactwo jej zasobów naturalnych.

Po tym, jak udało jej się wyleczyć spierzchniętą wargę masłem shea, próbowała zdobyć więcej i dowiedziała się od lokalnej społeczności, że oni to masło spożywają. Zainspirowana tą wiadomością, w 2014 roku założyła Skin Gourmet, dysponując zaledwie 45 dolarami.

Obecnie współpracuje z małymi gospodarstwami rolnymi i lokalnymi społecznościami w Ghanie, aby pozyskiwać surowce do wstępnej obróbki. Produkty są następnie pakowane w Akrze, a potem promowane, dystrybuowane i sprzedawane w ponad 30 krajach na świecie, w tym w Szwajcarii, Japonii, Katarze, Turcji, Niemczech i we Francji. 

Według Grand View Research, globalny rynek jadalnych kosmetyków został wyceniony na 266 milionów dolarów w 2023 roku — przyciągając konsumentów, którzy „coraz bardziej niepokoją się składnikami kosmetyków, które nakładają na swoje ciało, oraz martwią się o swoje ogólne zdrowie.”

Firma badawcza Technavio prognozuje, że rosnąca baza konsumentów w Afryce, zwłaszcza poszukujących naturalnych składników i produktów przeciwstarzeniowych, przyczyni się do wzrostu afrykańskiego rynku kosmetyków i produktów do pielęgnacji ciała o 8,18 miliarda dolarów między 2023 a 2028 rokiem.

Coraz więcej afrykańskich firm tworzy kosmetyki specjalnie z myślą o afrykańskich konsumentach, jak na przykład Uncover, założona w 2020 roku w Kenii, która w swoich produktach wykorzystuje afrykańskie składniki, takie jak baobab czy ekstrakt z liści rooibos.

Amoabeng obecnie planuje dalszą ekspansję firmy i dotarcie do konsumentów na całym świecie. Kieruje się swoją wiarą w Boga i podkreśla: „Wszystko, co tworzymy, zaczyna się od modlitwy i refleksji, bo prawdziwa innowacja pochodzi od Niego. To nie tylko tworzenie kosmetyków — to odpowiedzialność i opieka.”

Dział: Uroda

Autor:
Adie Vanessa Offiong | Tłumaczenie: Martyna Frańczak — praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://edition.cnn.com/world/africa/skin-gourmet-ghana-skincare-spc

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE