Zdjęcie: Jonathan Lovekin/The Observer
Pokrój dużego, mączystego ziemniaka - nie musisz go obierać - w drobną kostkę. Wlej 3 łyżki oliwy z oliwek do szerokiej, płytkiej patelni, a następnie wrzuć ziemniaki i pozwól im się smażyć, podczas gdy będziesz obierać i kroić w podobną kostkę dużą marchewkę.
Wymieszaj marchewkę z ziemniakami, dopraw solą i pieprzem i kontynuuj smażenie, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki staną się miękkie. (Zajmie to około 10 minut).
Odcedź 400 g puszkę ciecierzycy i wrzuć ją na patelnię. Usuń liście z pęczka boćwiny, umyj liście i poszatkuj je na wstążki. Łodygi pokroić w kostkę mniej więcej tej samej wielkości co ziemniaki i marchewkę, a następnie dodaj do patelni. Gotuj przez minutę lub dwie, a następnie wymieszaj z rozdrobnionymi liśćmi.
Z grubsza posiekaj niewielką garść liści mięty, wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj połowę z liśćmi mięty.
Drugą połowę włóż do blendera wraz z 400 g puszki ciecierzycy i zmiksuj na gładki krem.
Wymieszaj z 4 łyżkami gęstego jogurtu, obficie dopraw, a następnie przełóż łyżką do 2 szerokich i płytkich misek.
Na wierzch wyłóż boćwinę wraz z sokami z gotowania, posyp miętą i cytryną. Wystarczy dla 2 osób.
- Jeśli wolisz, możesz zastąpić boćwinę ciemnozieloną kapustą włoską. Czas gotowania będzie mniej więcej taki sam.
- Uwielbiam kontrast ciecierzycy i miękkich zielonych liści, ale jeśli wolisz, możesz użyć fasoli cannellini.
- Pasternak doskonale zastąpi ziemniaki.