2023-11-26 03:49:05 JPM redakcja1 K

Sezon na kapustę

Duszona w barszczu, zwęglona z soczewicą i grilowana w wegetariańskich okonomiyaki.

Wegeteriański Barszcz Czerwony. David Malosh dla ,,The New York Times''. Stylista żywności: Simon Andrews.

Sezon na kawę latte z dyniową przyprawą, sezon kajdanek, sezon na ponad 3 metrowe szkielety od przedsiębiorstwa Home Depot - październik ma wiele twarzy. Ale w moim domu, jest to sezon na barszcz. 

Dorastając, moja przyjemność z barszczu była zarezerwowana na jeden dzień w roku. Boże Narodzenie, kiedy moja mama przyrządzała porcję, nadającą się do nakarmienia drużyny piłkarskiej za pomocą największego gara, jakiego kiedykolwiek nie widziałam w domowej kuchni. Ale już jako dorosła kobieta z wolną wolą, mogę teraz pałaszować miskę barszczu przez cały rok i wyrobiłam sobie nawyk przygotowywania pierwszego kociołka tej potrawy, gdy zbliża się Halloween.  

Ciemny karmazynowy bulion, bulgoczący z miękkimi kawałkami ziemistych buraków, marchwi i ziemniaków, idealnie wpisuję się na tę upiorną porę roku. Ale największą zachętą zawsze były dla mnie grube, delikatne - ale nie papkowate - wstążki kapusty. Recepta Davida Tanisa na wegetariański barszcz czerwony wymaga użycia jarmużu, który jest nowatorskim urozmaiceniem potrawy mogąc z pewnością go polecić. Ale jeśli zastanawiasz się, czy może on być również zamiennikiem kapusty, odpowiedź brzmi „tak". 

Być może wolisz gotować ściśle według przepisu, co zdecydowanie popieram. W internecie jest mnóstwo innych zup kapuścianych. Czy mogę skierować Twoją uwagę na zupę z zwęglonej kapusty i soczewicy Ali Slagle? Podobnie jak barszcz, jest to niezwykle opłacalna zupa, składająca się w całości z obfitych warzyw i podstawowych artykułów spożywczych. Bulion jest wzmocniony skórką parmezanu, ale nie ucierpi, jeśli zdecydujesz się ją pominąć lub nie masz jej pod ręką. (Pamiętaj, że parmezan niekoniecznie jest wegetariański. Tutaj można przeczytać więcej na https://www.nytimes.com/2023/02/09/dining/finger-food-is-always-a-must.htmlten temat.) 

Ale może masz dość tego, że mówię o zupie. Październik to równie dobry czas na okonomiyaki, naleśniki z kapusty, w których tradycyjnie występuje wieprzowina. Przepis Kay Chun na zielone okonomiyaki pamięta o osobach jedzących bezmięsnie: oprócz dużej ilości kapusty Napa, jest wypełniony szpinakiem i rozdrobnioną, wyciśniętą cukinią. Aby potrawa była nie tylko bezmięsna, ale także wegetariańska, po prostu pomiń proszek Hondashi i płatki bonito, które zawierają ryby. 

Zupa Z Pieczonej Kapusty i Soczewicy. Dane Tashima dla ,,The New York Times''.

Zielone Okonomiyaki. Linda Xiao dla  ,,The New York Times''. Stylista żywności: Monica Pierini. 

Jeszcze jedna rzecz! 

Przychodzę do Ciebie z kolejnym eksponatem sztuki żywności! Mój czat grupowy absolutnie oszalał na punkcie czarno-białych ciasteczek z filcowymi wyłupiastymi oczami w "Feltz Bagels", inponującej kompozycji artystki Lucy Sparrow. W East Village na Manhattanie pani Sparrow odtworzyła ukochaną nowojorską instytucję - sklepik z bajglami - używając około 30 tys.  kawałków filcu. To coś, na co warto zwrócić uwagę. 

Dziękuję czytelniczce Judy, która przypomniała mi, że instalacja, w której można kupić dzieło sztuki z filcu za jedyne 10 dolarów, trwa do 31 października. Jeśli jesteś w mieście, znajdziesz je na 209 East Third Street. 

Dziękuję za czytanie i do zobaczenia w przyszłym tygodniu.

 

 

Dział: Kuchnia

Autor:
Tanya Sichynsky I Tłumaczenie: Karolina Klebba

Żródło:
https://www.nytimes.com/2023/10/19/dining/its-cabbage-season.h

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.