2023-11-24 19:26:45 JPM redakcja1 K

Smaki jesieni: dyniowa brioszka

Przepyszny i oryginalny słodki zakwas, który pozwala nam delektować się całą dobrocią połączenia dyni i czekolady!

Zdjęcie: Fatto in casa da Benedetta

Sezon; Jesień, Zima 

Składniki; 9 

Łatwość; łatwe 

Gotowe w; 1h 15min 

Jednym z moich ulubionych przepisów jest chleb dyniowy, który jest łatwy w przygotowaniu, smaczny i uniwersalny. Tym razem pomyślałam o zrobieniu słodkiej wersji, ponieważ dynia bardzo dobrze nadaje się do przygotowywania pysznych deserów, i zrobiłam dyniowy chleb brioche wzbogacony wiórkami czekoladowymi. Rezultatem było ciasto o delikatnym smaku, w którym czekolada i dynia idealnie się komponują! 

Szczególną cechą tego przepisu jest sposób pieczenia: zamiast piec go w piekarniku, użyłam patelni, zwanej również Versilia, urządzenia o dawnej historii, z którego często korzystały nasze babcie, a który ostatnio powrócił do mody. Jestem z niego bardzo zadowolona i używam go zarówno do słodkich, jak i wytrawnych przepisów! 

Sposób przygotowania brioszki dyniowej: 

Przygotowanie nie jest ani trochę skomplikowane, a wszystko, co musimy zrobić, to przestrzegać kilku małych sztuczek oraz czasu wyrastania i pieczenia, aby uzyskać wysokie i puszyste ciasto. 

Pierwszą rzeczą do zrobienia jest ugotowanie gwiazdy przepisu, czyli dyni. Będziemy potrzebować 300 gramów ugotowanej dyni, aby dodać ją do mieszanki. Ja gotowałam ją w mikrofalówce przez 5-6 minut na maksymalnej mocy, ale możemy ją również ugotować na parze, we frytkownicy powietrznej i w piekarniku. Nie polecam tylko gotowania, ponieważ wtedy dynia wchłonie zbyt dużo wody. Po ugotowaniu musimy ją dobrze rozgnieść widelcem i pozostawić do ostygnięcia przed dodaniem pozostałych składników: cukru, jajka, mleka, oleju z nasion i na koniec mąki, którą już wymieszaliśmy z odwodnionymi drożdżami. 

Jako mąki użyłam mąki 00 i mąki manitoby w równych częściach, w sumie około 680 gramów. Rzeczywistą ilość będziemy musieli dostosować w trakcie wyrabiania, ponieważ może być konieczne dodanie niewielkich ilości, aby nadać ciastu odpowiednią konsystencję. Jeśli okaże się, że ciasto jest zawsze zbyt miękkie, możemy dodać szczyptę mąki podczas wyrabiania.  

Gdy uzyskamy jednolite i elastyczne ciasto, umieszczamy je w dużej misce, przecinamy na krzyż i przykrywamy folią, aby podwoił swoją objętość (zajmie to około dwóch godzin). Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na posypaną mąką powierzchnię, lekko rozprowadzamy i wsypujemy do środka kawałki czekolady. 

Końcowy etap 

Po podzieleniu ciasta na 7 porcji o mniej więcej tej samej wadze, z każdej formujemy kulki i umieszczamy je obok siebie w natłuszczonym i posypanym mąką naczyniu żaroodpornym. W tym momencie wykonujemy “drugie wyrastanie” przez około 20 minut. 

Do pieczenia, jak już wspomniałem, są dwie możliwości: albo umieszczamy kulki ciasta w klasycznej formie do pączków o średnicy 24-26 cm, natłuszczonej i posypanej mąką, a po drugim wyrośnięciu pieczemy w rozgrzanym piekarniku z wentylacją w temperaturze 170° C przez 35-40 minut, albo - tak jak ja - wybieramy garnek, który symuluje pieczenie, ale jest używany na kuchence kuchennej. W tym przypadku ważne jest, aby wybrać odpowiednią kuchenkę: mała lub średnia kuchenka może być w porządku, w zależności od naszej kuchni. Moja rada jest taka, aby sprawdzić czy pan brioche jest gotowy, wykonując test wykałaczki przez otwory w pokrywie. 

Jak delektować się dyniowym chlebem brioche? 

Jest to słodkie ciasto na zakwasie, idealne na smaczne i zdrowe śniadanie: możemy cieszyć się nim takim, jaki jest, tylko z posypką z cukru pudru na wierzchu, lub możemy posmarować kromki kremem lub dżemem według własnego uznania. Jest również idealny jako przekąska dla dzieci, ale też jako deser na koniec posiłku, być może po obiadach i kolacjach na bazie dyni! 

Przygotowanie; 35 minut 

Gotowanie; 40 minut 

Całkowity czas; 1 godzina i 15 minut *. 

*+ 2 godziny i 20 minut czasu wyrastania 

Składniki na porcje dla 8 osób

680 g – mąka (pół 00 i pół manitoba) 

7 g – odwodnione drożdże piwne 

300 g – dynia gotowana 

250 ml – mleko 

50 ml – olej z pestek 

150 g – cukier 

1 – jajka 

100 g – wiórki czekoladowe 

cukier puder do dekoracji 

Dział: Kuchnia

Autor:
Benedetta Rossi | Tłumaczenie: Maja Szymańska 

Żródło:
https://www.fattoincasadabenedetta.it/ricetta/pan-brioche-alla-zucca/

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.