2023-11-09 18:33:42 JPM redakcja1 K

Squash player: nowe sposoby przyrządzania dyni

Curry, crumble, zupy, a nawet marmolada: panel ekspertów twierdzi, że dynia otwiera cały świat kulinarnych możliwości.

„Zdejmij górną część, wyjmij wnętrze, a następnie nafaszeruj i upiecz": Chantelle Nicholson piecze kabaczki z karmelizowaną cebulą, tymiankiem i farszem na zakwasie. Zdjęcie: Ola O Smit/The Guardian. Stylizacja potraw: Sam Dixon. Stylizacja rekwizytów: Anna Wilkins.

Nigdy nie wiem, co zrobić z dyniami poza drążeniem ich. Pomocy!” - Ella, Ipswich

Jako kluczowy uczestnik świąt takich jak Halloween i Święto Dziękczynienia, nic dziwnego, że dynie są takie towarzyskie, dobrze czując się w obecności wielu smaków (miso, przyprawy, parmezan) i w potrawach poczynając od curry po pikantne crumble. Istnieje również wiele odmian, które warto poznać - na przykład kremowa, orzechowa kabocha lub bogatszy potimarron (dynia cebulowa lub czerwona kuri) - choć na szczęście często można je stosować zamiennie.

Pieczenie jest prawdopodobnie najłatwiejszą drogą, którą obiera Elli, nie tylko dlatego, że daje wiele możliwości. „Zwykle piekę dynie o twardszym miąższu, takie jak crown prince lub delica, z wyprzedzeniem, a następnie mam je gotowe do dodania do sałatek, zup lub gulaszu” - mówi Joe Woodhouse, autor More Daily Veg. Jeśli jednak dynia jest mała (np. czerwona kuri), Woodhouse piecze ją w całości: „Zdejmij górę, wyjmij wnętrzności, a następnie nafaszeruj i upiecz”.

Imad Alarnab z Imad's Syrian Kitchen preferuje natomiast dynię „baby bear”: „Zamarynuj paski skórki sokiem z cytryny, czarnym pieprzem, solą i olejem, a następnie piecz, aż będą ładne i chrupiące. Idealnie nadają się na przekąskę". Alternatywnie, podaje pieczone plastry z przyprawionym jogurtem i kaszą bulgur lub ryżem: „To coś w rodzaju wegetariańskiej wersji syryjskiej shakriya, zupy z jagnięciny, jogurtu i ciecierzycy". Resztki dyni można zmiksować na puree, na przykład do szaszłyków jagnięcych, choć Woodhouse raczej piecze z niej bochenek: „Można nawet wykorzystać do tego resztki zupy" - mówi. „Chleb sodowy jest prawdopodobnie najłatwiejszy, ponieważ ciasto na niego może być bardziej wilgotne. Dynia dodaje słodyczy i jest to dobry sposób na wykorzystanie resztek puree z dyni lub połowy porcji zupy". Woodhouse twierdzi, że warto mieć w zamrażarce zapas pokrojonej w kostkę dyni, aby „chwytać ją garściami i dodawać do zup", z minestrone i imbirową zupą ryżową na czele jego listy.

Warto również zainteresować się zapiekankami. Ziemniaki nie muszą mieć tutaj monopolu, więc można je zastąpić dynią i dodać do nich zwykłe dodatki (bułkę tartą, ser, zioła). Równie krzepiący jest sos do makaronu Woodhouse'a: „Podsmaż cebulę, a następnie dorzuć trochę pokrojonej w kostkę dyni, a wkrótce rozpadnie się na kremowy sos. Następnie można dodać zioła, takie jak chrupiąca, smażona szałwia".

Jesień to bez wątpienia czas chrupania, więc coś smażonego również ma tu sens. Ollie Templeton obecnie wybiera tempurę, którą przygotowuje krojąc warzywa w cienkie plasterki i lekko je soląc. „Pozostawić na kilka godzin, aby zmiękły, a następnie usmażyć w naprawdę lekkim cieście" - mówi współzałożyciel Carousel w Londynie, który podaje dyniowe paczuszki z „aïoli zrobionym z zaparzonego oleju dyniowego". Pestki dyni stanowią również doskonałą chrupiącą przekąskę, gdy są opiekane na delikatnym ogniu z sokiem z cytryny i solą, mówi Alarnab, podczas gdy Douglas McMaster, z restauracji Silo w Londynie, mówi, że jego „najnowszym odkryciem" jest marmolada ze skórki dyni. Po pierwsze, należy wybrać czerwoną dynię kuri lub podobną, „ponieważ zachowuje ona więcej wilgoci w procesie gotowania, a także ma elektryzujący pomarańczowy kolor". Skórkę należy obrać i ugotować na parze, a następnie pokroić w cienkie zapałki. „Następnie możesz postępować zgodnie ze zwykłym przepisem na marmoladę, aby zachować skórkę i zamienić ją w epicki dodatek". Jak powiedziałby miś Paddington - trzymaj to pod kapeluszem.

Dział: Kuchnia

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.