2023-10-04 10:49:13 JPM redakcja1 K

Sztucznie słodzona wysoko przetworzona żywność może być przyczyną depresji u kobiet - badania

Według nowych badań, spożywanie większej ilości wysoko przetworzonej żywności i napojów, zwłaszcza tych sztucznie słodzonych, może powodować rozwój depresji.

Do żywności wysoko przetworzonej zaliczamy hot dogi, kiełbasę, frytki, napoje, kupne ciastka, ciasta, cukierki, lody oraz wiele innych produktów spożywczych, które zawierają sztuczne słodziki. Źródło: CNN

„Badanie wskazuje na związek pomiędzy spożywaniem wysoko przetworzonej żywności a depresją z około 50% wyższym ryzykiem u osób spożywających 9 porcji (dziennie) lub więcej, w porównaniu do osób, spożywających tylko 4 porcje lub mniej.” - powiedział Gunter Kuhnle, profesor nauk o żywności i żywieniu na Uniwersytecie w Reading w Wielkiej Brytanii. Nie był on jednym z badanych.

Do żywności wysoko przetworzonej zaliczamy: paczkowane zupy gotowe do podgrzania, sosy, pizzę mrożoną, posiłki gotowe do spożycia oraz przekąski takie jak: hot dogi, kiełbaski, frytki, napoje gazowane, kupne ciastka, ciasta, cukierki, pączki, lody, a także wiele innych produktów spożywczych i napojów, zawierających słodziki.

„W naszych badaniach skupiliśmy się na powiązaniach pomiędzy żywnością, a późniejszym ryzykiem wystąpienia nowego epizodu depresyjnego.” - powiedzieli współautor badań Dr Andrew T Chan, profesor medycyny na Harvard Medical School Daniel K. Podolsky, oraz profesor immunologii i chorób zakaźnych na Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie.

„Jednakże, u osób cierpiących na przewlekłą depresję, spożywanie żywności wysoko przetworzonej może nasilić dolegliwości.” - powiedział Chan, który również jest dyrektorem oddziału epidemiologii klinicznej i translacyjnej w Massachusetts General Hospital w Bostonie.

Kiedy naukowcy przyjrzeli się konkretnej wysoko przetworzonej żywności, znanej również jako UPF, okazało się, że tylko żywność i napoje, zawierające sztuczne słodziki, miały związek ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia depresji u badanych osób, wśród których znajdowały się wyłącznie kobiety, powiedział Kuhnle.

„Jest to interesujące odkrycie, sugerujące, że powiązanie pomiędzy spożywaniem wysoko przetworzonej żywności a depresją jest determinowane przez jeden czynnik – sztuczne słodziki.” - powiedział.

 

Na czym polega ten związek? 

Dlaczego taka żywność miałaby być powiązana z początkami depresji? Istnieje na przykład znany związek pomiędzy żywnością wysoko przetworzoną a przewlekłymi stanami zapalnymi, powiedział Chan.

Stany zapalne są podstawową przyczyną wielu przewlekłych chorób. Na przykład, badania wskazały na związek wysoko przetworzonego jedzenia z rakiem jelita grubego u mężczyzn oraz chorobami serca i przedwczesną śmiercią zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.

„Dosłownie setki badań łączą wysoko przetworzoną żywność z otyłością, rakiem, chorobami układu krążenia i ogólną śmiertelnością” - powiedziała Marion Nestle, emerytowana profesor Paulette Goddard ds. żywienia, badań żywności i zdrowia publicznego na Uniwersytecie Nowojorskim w wywiadzie dla CNN w 2022 roku.

Badania z 2014 roku wykazały związek między dietetycznymi napojami gazowanymi oraz dietetycznymi napojami owocowymi a depresją. Pokazały również, że ludzie, którzy używali sztucznych słodzików do słodzenia kawy i herbaty byli bardziej narażeni na depresję.

Istnieje również powiązanie z demencją. Jak wynika z badania, przeprowadzonego w 2022 roku, jeśli 20% dziennie przyjmowanych kalorii pochodzi z wysoko przetworzonej żywności, ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych wzrasta o około 28%. W przypadku diety zawierającej 2000 kalorii dziennie, byłoby to 400 kalorii: dla porównania małe zamówienie w restauracji McDonald’s składające się z frytek i zwykłego cheesburgera zawiera łącznie 530 kalorii.

„Istnieje również powiązanie pomiędzy wysoko przetworzoną żywnością a zaburzeniem mikrobiomu jelitowego” - powiedział Chan. „Jest to ważny potencjalny mechanizm łączący wysoko przetworzoną żywność z depresją, ponieważ pojawiają się dowody na to, że drobnoustroje w jelitach są powiązane z nastrojem poprzez ich rolę w metabolizowaniu i wytwarzaniu białek, które mają aktywność w mózgu".

 

Związek, a nie przyczyna i skutek

Badanie, opublikowane w środę w czasopiśmie „JAMA Network Open” przeanalizowało dietę prawie 32 000 kobiet w średnim wieku, które są częścią Nurses’ Health Study II - badania podłużnego mającego na celu obserwację zdrowia kobiet. W badaniu nie brali udziału żadni mężczyźni, więc wyników nie można generalizować na obie płcie.

Ponadto badanie ma charakter obserwacyjny, co oznacza, że badacze mogą jedynie znaleźć powiązanie między początkiem depresji, a spożywaniem wysoko przetworzonej żywności. Zatem badanie nie uwzględnia możliwości wystąpienia zjawiska znanego jako „odwrotna przyczynowość”, powiedział Dr David Katz - specjalista w dziedzinie medycyny prewencyjnej i stylu życia, który nie był zaangażowany w badania.

„W stopniu, w jakim słodkie napoje i wysoko przetworzona żywność zapewniają natychmiastowy, chociaż chwilowy, „komfort”, występuje również prawdopodobieństwo, że wczesne dolegliwości związane z rozwijającą się depresją motywują do większego polegania na takiej żywności” - powiedział Katz. „W myśl tej idei, depresja powoduje zwiększone spożycie wysoko przetworzonej żywności, a nie odwrotnie.”

Jest również możliwe, że depresja i zwiększone spożycie „śmieciowego” jedzenia oraz jedzenia „dla poprawy nastroju” „karmią się” wzajemnie, powiedział Katz, który założył organizację nonprofit True Health Initiative - globalną koalicję ekspertów zajmujących się medycyną stylu życia opartą na faktach naukowych. 

„Wczesna depresja może zagrozić wstrzemięźliwości żywieniowej i spowodować nadmierne spożywanie żywności „śmieciowej” i jedzenia „na pocieszenie”. Pogarszający się nastrój może mieć późniejszy wpływ na pogorszenie diety i nakręcić spiralę degeneracji” - stwierdził.

Trudno jest również oddzielić wpływ diety na ryzyko wystąpienia depresji w porównaniu z innymi znanymi czynnikami, takimi jak: historia występowania depresji w rodzinie, wysoki poziom stresu czy brak wsparcia - powiedział dr Paul Keedwell, konsultant w dziedzinie psychiatrii i członek Royal College of Psychiatrists. Nie był zaangażowany w badanie.

Badacze uwzględnili liczbę innych potencjalnych przyczyn depresji, takich jak: wiek, wskaźnik BMI, łączna liczba przyjmowanych kalorii, terapia hormonalna w okresie menopauzy, spożywanie alkoholu, czas trwania snu, ból i inne choroby, takie jak: cukrzyca i nadciśnienie.

„Lista czynników powiązanych z konsumpcją wysoko przetworzonej żywności, takich jak: wyższe BMI, więcej palenia i mniej ćwiczeń podkreśla, jak wiele może istnieć czynników zakłócających” - powiedział Keith Frayn, honorowy profesor metabolizmu człowieka na Uniwersytecie Oksfordzkim. Frayn nie był zaangażowany w badanie.

„Niemniej jednak wydaje się, że autorzy przygotowali się do nich tak starannie, jak to tylko możliwe, a relacja pomiędzy sztucznymi słodzikami i depresją wyraźnie się wyróżnia”, stwierdził Frayn.

„Zwiększa to obawy związane ze sztucznymi słodzikami i zdrowiem kardiometabolicznym” - dodał. „Związek z depresją wciąż potrzebuje potwierdzenia i dalszych badań, które sugerowałyby, co go powoduje.”

Dział: Dieta

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE