2023-10-26 23:38:41 JPM redakcja1 K

Szybki i prosty przepis Rukmini Iyer na sałatkę z brokułami, daktylami, orzechami pekan i chili

Ta chrupiąca, kolorowa i treściwa sałatka z imbirem, chili i limonką powinna przekonać nawet najbardziej zagorzałych przeciwników brokułów.

Sałatka Rukmini Iyer z brokułami, daktylami, orzechami pekan i chili. Fot: Matthew Hague/The Guardian. Wizualizacja żywności: Hanna Miller. Scenografka: Anna Wilkins. Asystent ds. wizualizacji żywności: Isobel Clarke.

Wyznanie: Przez całe życie unikałam zielonych sałatek i generalnie jestem również przeciwna surowym brokułom (nie każ mi myśleć o surowym kalafiorze). Ale ta pyszna, sycąca sałatka, zainspirowana daniem z brokułów w restauracji Dishoom, przekona nawet najbardziej zatwardziałego sałatkowego sceptyka - jest pełna koloru i aromatu, a co ciekawe, smakuje równie dobrze następnego dnia w lunchboxie. Jak wkrótce się przekonasz, uniknęłam surowych brokułów, blanszując je przed dodaniem dressingu. Podawane z ciepłymi płaskimi chlebkami i hummusem stanowi pełnowartościową, kolorową kolację.

Sałatka z brokułami, daktylami, orzechami pekan i chilli

Czas przygotowania 15 min

Czas gotowania 10 min

Ilość porcji 4

200 g grochu cukrowego, przekrojonego na pół

1 główka brokuła, różyczki oddzielone i drobno pokrojone

½ czerwonej cebuli, cienko pokrojona

2 limonki, skórka drobno starta, a następnie wyciśnięty sok (50 ml)

50 ml oliwy z oliwek

2½ cm kawałek świeżego imbiru, obrany i starty

1 łyżeczka płatków soli morskiej

1 czerwone chili, drobno pokrojone

6 daktyli medjool, drylowanych i pokrojonych w plasterki

100 g orzechów pekan, grubo posiekanych

 

Wrzuć groch cukrowy, brokuły i cebulę do dużej miski z wrzącą wodą, pozostaw na 2 minuty do zblanszowania, a następnie dobrze odsącz.

W międzyczasie przygotuj dressing: w małej misce wymieszaj skórkę i sok z limonki, oliwę z oliwek, starty imbir, sól morską i pokrojone chili.

Umieść odsączony groch, brokuły i cebulę w dużej misce, wlej dressing, a następnie dodaj daktyle i orzechy pekan i wymieszaj. Posmakuj, w razie potrzeby dopraw solą, a następnie podawaj prosto z miski lub przełóż na płytki półmisek.

Dział: Kuchnia

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE