Zdjęcie: Simona pilolla 2/Shutterstock.
Poza filozoficznym aspektem naszej kultury szybkiego życia warto skupić się na skutkach jedzenia zbyt szybko. Czy kiedykolwiek cierpiałeś z powodu nadmiernego gazu? Ciężkiego i długotrwałego trawienia albo wzdęć? Ile czasu minęło od kiedy zwracałeś uwagę na to, czy jesteś najedzony albo głodny?
Nadmierne gazy
W sprawie wcześniej wymienionych problemów, w trakcie jedzenia możemy połykać za dużo powietrza między posiłkami. Ten proces nazywa się aerofagią. Może to doprowadzić do poczucia dyskomfortu, poczucia ciężkości i wzdęć, aż do bólu brzucha i nabrzmienie (widoczny wzrost rozmiaru brzucha po jedzeniu).
Gaz w układzie trawiennym nie jest niczym niespodziewanym. Gazy wynoszą około 200 mililitrów ilości w układzie trawiennym, kiedy jest on pusty. Jeżeli ta wartość jest znacznie większa, fizjologiczne mechanizmy na pozbycie się nadmiernego gazu mogą być dosyć niekomfortowe. Ilość powietrza zależy od tego, ile wdychaliśmy powietrza, czy wyprodukowaliśmy i pozbyliśmy się gazu np. przez beknięcie, wzdęcia albo spożycie makrobioty jelitowej.
Szybkie jedzenie jest jedną z głównych przyczyn połykania większej ilości powietrza i produkcji gazów, jednak żucie gumy, palenie papierosów i zmiany w mikrobiomie również mogą wpłynąć na ten proces.
Za mało żucia
Kiedy jemy w pośpiechu, mamy mniej czasu, aby żuć, co oznacza, że jedzenie dostaje się do żołądka w prawie całkowicie oryginalnym stanie. Przez to wymaga więcej kwasów żołądkowych, aby zostać poprawnie przetrawionym. Poza wymaganiem większej ilości energii, często można też odczuć niekomfortowe poczucie ciężkości i niestrawności.
Innym skutkiem niewystarczającego żucia - przez co enzymy w jamie ustnej nie mogą w pełni pracować - jest absorpcja jedzenia w jelicie krótkim. Nawet z największymi staraniami żołądka, niedożute jedzenie może dotrzeć do jelit w stanie częściowego strawienia.
Brak przerw w jedzeniu
W sprawie poczucia, kiedy jesteśmy głodni czy też pełni, relacja mózg-żołądek jest za to odpowiedzialna - mózg wysyła sygnały, na podstawie których w żołądku zachodzą procesy trawienne jak i sprawienie, abyśmy przestali lub zaczęli jeść.
Za to poczucie głodu i pełności odpowiadają dwa hormony – grelina sprawia, że czujemy głód, a przez leptynę czujemy się pełni. Kiedy widzimy, czujemy i zaczynamy jeść jedzenie, po około 20-30 minutach leptyna zostaje aktywowana. Przez to, jeżeli zjemy za dużo, leptyna nie ma czasu dać znać naszemu ciału, że jesteśmy najedzeni.
Poważniejsze konsekwencje
Zbyt szybkie jedzenie może mieć poważne skutki dla naszego zdrowia. Badania wskazują na to, że prędkość jedzenia, ryzyko choroby układu naczynio-krwionośnego, zwiększone poziomy trójglicerydu, większe szanse na zachowanie na syndrom metaboliczny albo nadwagę czy też otyłość są ze sobą powiązane, szczególnie w osobach cierpiących na cukrzycę.
Zdecydowanie warto zwolnić i poświęcić chwilę na nacieszeniu się nieco spokojniejszym śniadaniem, obiadem albo kolacją. Żuj powoli i zwracaj uwagę na to, czy czujesz się pełny. Przez wykorzystanie odrobiny więcej czasu możesz zaoszczędzić sobie wiele kłopotów w przyszłości.