2024-01-04 00:35:47 JPM redakcja1 K

Szybkie i łatwe w przygotowaniu wegańskie danie na Boże Narodzenie: przepis Rukmini Iyer na pieczone grzybowe puree z fasoli maślanej

Duża, rozgrzewająca, sezonowa miska maślanego puree z cebulką, słonymi orzechami, grzankami, pieczonymi grzybami i żurawiną.

Pikantne pieczone grzyby z żurawiną, grzankami i puree z fasoli maślanej. (Zdjęcie: Louise Hagger/The Guardian)

To wegańska propozycja mojej rodziny na Boże Narodzenie. Jest pełna smaku i białka, ze świątecznymi dodatkami żurawiny, rozmarynu i orzechów pekan. Wszystko można przygotować z dużym wyprzedzeniem i podgrzać tuż przed podaniem, co pozwala zaoszczędzić miejsce w piekarniku na danie główne (tj. pieczone ziemniaki).

Przyprawione pieczone grzyby z żurawiną, grzankami i puree z fasoli maślanej

Fasolka szparagowa w słoiku sprawi, że puree będzie wyjątkowo smaczne, więc warto w nią zainwestować.

Przygotowanie: 30 min
Czas gotowania: 30 min
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 600 g mieszanki kasztanów jadalnych i grzybów leśnych, pokrojonych w plastry, jeśli są duże
  • 1 czerwona cebula, obrana i grubo pokrojona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy ras el hanout
  • 3 ząbki czosnku, obrane i starte na tarce
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 75 g suszonej żurawiny
  • skórka i sok z cytryny

Grzanki

  • 200 g białego chleba na zakwasie, pokrojonego w kostkę o boku 1,5 cm
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku, obrany i starty na tarce
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 100 g orzechów pekan
  • 30 g natki pietruszki, drobno posiekanej

Puree z fasoli maślanej

  • 90 ml oliwy z oliwek
  • skórka i sok z cytryny
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 3 cebule dymki, drobno posiekane
  • 2 grube ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 słoik fasolki szparagowej 700 g (lub 2 puszki po 400 g), odsączony i opłukany

Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Umieść grzyby, cebulę, oliwę z oliwek, ras el hanout, czosnek i sól w dużej brytfance, dobrze wymieszaj, a następnie piecz przez 30 minut.

Aby przygotować grzanki, wrzuć kostki chleba, oliwę z oliwek, czosnek i sól do formy do pieczenia lub blachy (wystarczająco dużej, aby pomieścić wszystko w jednej warstwie), a następnie piecz przez 20‑25 minut; rozsyp orzechy pekan na wierzch na ostatnie 10 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wymieszaj z połową posiekanej pietruszki.

W międzyczasie wymieszaj suszoną żurawinę z drugą połową natki pietruszki, sokiem i skórką z cytryny oraz szczyptą soli.

Aby przygotować puree z fasoli, podgrzej w rondelku na małym ogniu oliwę z oliwek, a następnie dodaj skórkę z cytryny, nasiona kolendry, dymkę i czosnek. Podgrzewaj przez pięć minut, ale nie dopuść do wrzenia. Przelej aromatyzowany olej do blendera, dodaj fasolę i zmiksuj na gładką masę. Przełóż puree na patelnię, dodaj sok z cytryny do smaku, a następnie wyłącz ogień.

Po wyjęciu grzybów z piekarnika wymieszaj je z mieszanką żurawinową, a następnie dopraw do smaku.

Tuż przed podaniem delikatnie podgrzej puree, ciągle mieszając, aby nie wykipiało, a następnie przełóż do misek, posyp grzybami i grzankami.

Dział: Kuchnia

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.