Wspomnienia są przechwytywane/Getty Images
Jeśli planujesz apokalipsę , niektóre potrawy są lepsze niż inne. Chociaż daty ważności dostarczają luźnych wskazówek dotyczących tego, jak długo żywność jest dobra po zakupie, zazwyczaj nie dostarczają zbyt wielu informacji na temat tego, jak długo należy je przechowywać po otwarciu górnej części i rozpoczęciu działania tlenu.
Niektórym pomoże ten przewodnik dotyczący przechowywania artykułów spożywczych w lodówce, aby starczyły na dłużej . Ale poza Grey's Anatomy nic nie trwa wiecznie, a niektóre produkty spożywcze psują się znacznie szybciej, niż mogłoby się wydawać.
Złe wiadomości? Twoja fantazyjna oliwa z oliwek zdecydowanie nie poprawia się wraz z wiekiem, a 25-funtowy worek brązowego ryżu od Costco nie będzie trwał wiecznie. Dobre wieści? Gdy opanujesz termin przydatności do spożycia żywności i okres przydatności do spożycia w sklepie spożywczym, możesz ograniczyć ilość odpadów i zabezpieczyć się przed zanieczyszczeniem lub niesmacznym jedzeniem.
Poniżej znajduje się pięć produktów spożywczych, które psują się szybciej, niż myślisz, dzięki czemu możesz przewidzieć, kiedy koniec jest bliski . Jeśli masz jakieś składniki, których musisz użyć przed wyjazdem, wypróbuj te dziewięć gotowych trików, które naprawdę działają .
Oliwa z oliwek
Stara oliwa z oliwek nie zaszkodzi, ale straci wiele ze swojego profilu smakowego.
Daniel Harvey Gonzalez / Na zdjęciach za pośrednictwem Getty Images
Ropa po prostu wydaje się czymś, co będzie trwać wiecznie, prawda? Możesz nawet pomyśleć, że oliwa z oliwek staje się lepsza z wiekiem. Nie – wręcz przeciwnie. Podczas gdy oliwa z oliwek ma dość długi okres przydatności do spożycia, około 12 do 18 miesięcy, zaczyna tracić aromat, gdy tylko zostanie zabutelkowana, a zwłaszcza po otwarciu. Chociaż nie stanowi to zagrożenia dla zdrowia, z biegiem czasu oliwa z oliwek może stać się praktycznie pozbawiona smaku przez żywioły.
Jest to szczególnie ważne, jeśli masz drogą butelkę EVOO, której starałeś się używać oszczędnie. Lepiej będzie, gdy większość smaku pozostanie nienaruszona, a eksperci zalecają stosowanie oliwy z oliwek w ciągu 60 dni od pęknięcia pieczęci. Biorąc pod uwagę, że świeża oliwa z oliwek to dobra oliwa z oliwek, przed zakupem warto również sprawdzić butelkę lub datę zbioru, ponieważ straci część swojego profilu nawet przed otwarciem.
brązowy ryż
Dzięki wyższej zawartości oleju niż jego biały odpowiednik niegotowany brązowy ryż można przechowywać w spiżarni tylko przez trzy lub cztery miesiące. Yagi Studio/Getty
Brązowy ryż to kolejna podstawa w spiżarni, która wydaje się trwała w przechowywaniu, ale w rzeczywistości powinna zostać zużyta w stosunkowo krótkim czasie. Podczas gdy biały ryż może przetrwać lata, jeśli jest przechowywany w hermetycznym pojemniku, brązowy ryż naprawdę trwa tylko około trzech lub czterech miesięcy, zanim zacznie się obracać. Wynika to głównie z wyższej zawartości oleju w brązowym ryżu.
Ugotowany ryż, biały lub brązowy, ma jeszcze krótszą żywotność. Pozostawiony poza lodówką nawet przez 90 minut ugotowany ryż stwarza realne ryzyko zatrucia pokarmowego .
majonez
Mayo ma zdrową dawkę octu, więc możesz pomyśleć, że będzie dobry na jakiś czas. To nie przypadek. Jajko w majonezie sprawia, że jest podatne na zepsucie, a większość majonezu należy zużyć w ciągu około dwóch miesięcy od otwarcia. Jest również dobry tylko w spiżarni nieotwartej przez około trzy miesiące.
To samo dotyczy większości sosów do sałatek – około dwóch miesięcy w lodówce po otwarciu. Podczas gdy ocet pomaga utrzymać je w dobrym stanie przez jakiś czas, inne składniki nie są tak odporne na psucie się.
Przyprawy
Przyprawy, których okres świetności minął, nie zaszkodzą ci, ale też niewiele pomogą.
David Watsky/CNET
Chociaż przyprawy same w sobie nie psują się, po pewnym czasie stają się prawie bezużyteczne, tracąc wiele ze swojego smaku, nawet gdy są przechowywane w tych małych, hermetycznych słoikach. Staraj się unikać kupowania dużych butelek przypraw i wybieraj to, co wrzucasz do koszyka. To jeden z powodów, dla których uwielbiam wysokiej jakości mieszanki przypraw , które przechodzę szybciej niż dziwna butelka kardamonu lub goździków. (Możesz także uprawiać w domu niektóre drogie przyprawy, w tym szafran ).
Wino
Czerwone wino może leżakować przez dziesięciolecia, jeśli jest odpowiednio przechowywane. Tego samego nie można powiedzieć o większości białych. Produkcja Dreet/Getty
Wiem, wiem, wino z wiekiem jest lepsze. To prawda, ale tak naprawdę dotyczy to tylko czerwonego wina, a każde wino musi być starannie przechowywane, w przeciwnym razie zmieni się w coś, czego naprawdę nie chcesz pić. Przekonałem się o tym boleśnie, będąc obdarzonym skrzynką na jedno wakacje. Pewnie ułożyłem butelki na stojaku na wino w moim bardzo niekontrolowanym pokoju dziennym. Kiedy odkorkowałem jeden niecały rok później, szkoda została wyrządzona.
Podczas gdy niektóre odmiany mogą dojrzewać, większość białych win powinna być spożywana w ciągu jednego do dwóch lat. Aby przetrwać nawet tak długo, butelki białego wina powinny być przechowywane z dala od światła iw temperaturze powyżej 40 i poniżej 50 stopni F. Aby czerwone wino nie włączyło się, kluczem jest chłód i ciemność. Czerwone wino powinno być przechowywane z dala od bezpośredniego światła w temperaturze od 50 do 59
stopni F.