Restrykcyjne diety mogą wpływać na życie towarzyskie, odżywianie i relacje z jedzeniem, powiedziała terapeutka Jennifer Rollin z The Eating Disorder Center w Rockville w stanie Maryland. Zdjęcie: Kseniya Ovchinnikova/Moment RF/Getty
Restrykcyjne diety to sposób odżywiania, który zmniejsza ilość kalorii poniżej czyjegoś zapotrzebowania energetycznego i/lub ogranicza makroskładniki lub grupy żywieniowe, które dana osoba spożywa, powiedziała Jennifer Rollin, założycielka The Eating Disorder Center w Rockville w stanie Maryland. Takie diety nie są długotrwałe, stwierdziła Rollin. Mogą one nie zaspokajać zapotrzebowania na kalorie lub składniki odżywcze, a także zachęcać do objadania się i prowadzić do niezdrowych relacji z jedzeniem i ciałem.
Skąd wiesz, kiedy dieta jest restrykcyjna, a kiedy po prostu dokonujesz wyborów z myślą o zdrowiu lub długowieczności? Istnieją pewne zasady. Natalie Mokari, dietetyk z Charlotte w Północnej Karolinie, twierdzi, że jeśli dokonujesz wyborów w oparciu o nadzieję na utratę wagi lub jeśli twoja dieta wyklucza całe grupy żywności, prawdopodobnie stosujesz restrykcyjną dietę. W takich przypadkach, które nie są jednoznaczne, oto trzy pytania, które należy sobie zadać na temat swojej diety, mówią Rollin i Mokari.
Jak często myślisz o jedzeniu?
Jednym ze sposobów oceny swojej diety jest sprawdzenie, jak często myślisz o jedzeniu. Prowadząc zdrowy tryb życia, możesz być w stanie jeść to, czego potrzebuje twoje ciało i iść naprzód. Jednak przy restrykcyjnej diecie ludzie mają tendencję do obsesji na punkcie tego, co zjedli, co zjedzą i wstydu, jaki odczuwają po jedzeniu, powiedziała Mokari.
Ograniczenia mogą sprawić, że spotkania towarzyskie będą mniej przyjemne, a posiłki mniej satysfakcjonujące, a zastanawianie się, jak jeść, może stać się pracą na pełny etat „Zaczyna to być dla kogoś zbyt pochłaniające w codziennym życiu i hamuje jego radość - powiedziała. - Może to powodować wiele obsesyjnych zachowań. O jedzeniu nie powinno się myśleć w ten sposób”.
Jak bardzo rygorystyczny jesteś?
Innym dobrym wskaźnikiem jest elastyczność w zakresie stylu jedzenia, który stosujesz, powiedziała Rollin. „Istnieje różnica między preferencjami żywieniowymi lub sposobem jedzenia, który sprawia, że ktoś czuje się dobrze, a zestawem surowych zasad, których należy przestrzegać” - stwierdziła, dodając, że te nakazy często wiążą się z poczuciem winy i wstydu.
Istnieją pewne warunki zdrowotne, w których dany pokarm musi zostać całkowicie wyeliminowany, ale w przeciwnym razie można dać sobie pozwolenie na podejście do danego rodzaju żywności w bardziej zrównoważony sposób, wyjaśnia Rollin. Na przykład, jeśli próbujesz ograniczyć ser - czy zamierzasz nigdy więcej nie jeść sera czy też możesz swobodnie dodawać owoce, warzywa i orzechy do deski wędlin obok sera, dzięki czemu jesz go mniej? „Zamiast patrzeć na to, co możesz wykluczyć - powiedział Rollin. – Spójrz na to, co możesz dodać”.
Czy możesz zjeść tylko troszeczkę?
W przypadku swoich klientów Mokari lubi stosować zasadę 80/20 - 80% czasu koncentruje się na jedzeniu wszystkich pokarmów potrzebnych do określonej diety lub problemów zdrowotnych, a 20% czasu jest bardziej pobłażliwe. Nie tylko po to, by pozostawić miejsce na przyjemności. Takie podejście pomaga również odejść od restrykcyjnego sposobu myślenia. „Po wprowadzeniu wszystkich tych zasad, niektóre produkty pozostawią do wyboru wszystko albo nic” - powiedziała.
Uczucie, że nie możesz kontrolować się w odniesieniu do określonych pokarmów, może być oznaką zbyt restrykcyjnej diety, stwierdziła Rollin. Może to być restrykcja fizyczna, polegająca na nie pozwalaniu sobie na spożywanie danego pokarmu lub restrykcja psychiczna, polegająca na obwinianiu siebie podczas jedzenia i po jego zakończeniu - powiedziała. Rollin dodała, że dążenie do spożywania pokarmów, które nie zawsze są dostępne jest ewolucyjne. Ludzkie ciała przygotowują się na czasy głodu poprzez spożywanie jak najwięcej, gdy napotkamy nowe źródło pożywienia.
Odejście od ograniczeń
Jeśli chcesz podejmować decyzje dotyczące żywności z myślą o zdrowiu, ale chcesz zrezygnować z ograniczeń, Rollin i Mokari zalecają współpracę z pracownikami służby zdrowia, aby dokładnie określić, co to dokładnie oznacza. Niektórzy ludzie, zarówno w Internecie, jak i poza nim, twierdzą, że mają specjalną dietę do leczenia schorzeń, dlatego ważne jest, aby współpracować z lekarzem, dietetykiem i/lub terapeutą zaburzeń odżywiania, aby określić, co jest dla ciebie zdrowe, a co jest częścią kultury dietetycznej, powiedziała Rollin.
Pomocne może być również skonsultowanie się z lekarzami, którzy są neutralni w kwestii wagi lub stosują podejście „Zdrowie w każdym rozmiarze” - dodała Mokari. Ten rodzaj medycyny patrzy na zdrowie jako całość i nie koncentruje się na rozmiarze lub wskaźniku masy ciała jako głównym kryterium dobrego samopoczucia danej osoby, zgodnie z Association for Size Diversity and Health.
Jeśli jesteś w punkcie restrykcyjnej diety, w którym trudno jest się powstrzymać, gdy zaczniesz jeść określone jedzenie, które uznałeś za niezdrowe, odpowiedzią może być danie sobie na to pozwolenia, powiedziała Rollin - „Na początku pandemii, kiedy zabrakło papieru toaletowego, co zrobili wszyscy? Pobiegli i zamówili papier toaletowy, prawda?”.
Celem jest usunięcie otoczki demonizowanej żywności, abyś mógł dokonywać wyborów w oparciu o to, czego potrzebuje twoje ciało, a nie to, czego twój mózg boi się, że nie będzie w stanie ponownie uzyskać. Niemniej jednak istnieją warunki zdrowotne, takie jak alergie, w których żywność musi zostać całkowicie wyeliminowana. W takich przypadkach należy postępować zgodnie z zaleceniami lekarza, powiedziała Rollin.