Tutaj znajduje się pierwszy na świecie bar z lodami z gwiazdką Przewodniku Michelina. Zdjęcie jest obrazem gatunkowym. (Zdjęcie: Pexels)
„Te dokładne, delikatne smaki i te dojrzałe, sprytne techniki zaimponowały nam i osiągnęły wyższy poziom, co spowodowało gwiazdkę Michelin”. Tak motywację przedstawia Przewodnik Michelina.
Bar z lodami z gwiazdką Michelin
W mieście Taichung w Tajwanie leże Minimal- pierwszy i jedyny na świecie bar z gwiazdką Michelin, pisze CNN. Tajwan jest naprawdę ekscytującym krajem, jeśli tyczy to wyśmienitej kuchni. W 2024 roku dziesięć nowych restauracji w Tajwanie otrzymało gwiazdki w Przewodniku Michelina. Co oznacza, że wyspa całkowicie posiada 49 restauracji Michelin.
Bar z lodami i restauracja
W 2021 Minimal otworzył bramy. Na parterze znajduje się bar z lodami z sześcioma wspaniałymi smakami, które są ciągle zmieniane. Znajdują się tu smaki takie jak biluochun (rodzaj zielonej herbaty) z trzciną cukrową, igłą sosnową i zielonymi tajwańskimi ziołami. Na wyższym piętrze znajduje się restauracja z 20 miejscami, gdzie serwują 6-daniowe menu. Jedzenie ma różne temperatury, w większości minusowe. Istnieje tylko jedno ciepłe danie w menu. Składniki zmieniają się co sezon.
Obsesja na punkcie lodu
Założyciel Minimal Arvin Wan miał obsesję na punkcie lodu, odkąd był dzieckiem. Rodzina miała maszynę do lodów zainstalowaną w drzwiach lodówki. „Mogłem jeść kawałki lodu każdego dnia”, wspomina. Wan ma doświadczenie jako cukiernik w tajwańskiej restauracji w Taichung, restauracja otrzymała swoją pierwszą gwiazdkę Michelin w 2021 roku. Lecz już w 2019 roku opuścił on restaurację, aby pracować ze swoją pasją - lodem.
Tańszy lód zrobiony z wody
Sam Wan je lody prawie codziennie, najwięcej qing bing, rodzaju wygładzonego lodu zrobionego z wody o smaku banana. „Tak jak dzieci kochają jeść lodowe desery. Jak będziemy starsi, nie będzie to tak samo wspaniałe, żeby jeść lód. Sam lód się nie zmienia, lecz odczucia się zmieniają - nie jest to już coś nowego i specjalnego”, mówi Wan. „Mam nadzieję, że Minimal sprawi, że dorośli z powrotem odkryją szczęście z jedzenia lodów - tak, jakby to było ich pierwsze doświadczenie z lodami”.