Źródło: CNN
„Pacjenci z wysokim ciśnieniem krwi mają dwa główne problemy: choroby serca i nerek” - powiedział główny badacz, dr Donald Wesson, profesor w Katedrze Medycyny Wewnętrznej w Dell Medical School na Uniwersytecie Teksańskim w Austin. „Badanie sprawdzało, czy zmniejszenie ilości kwasu w naszej diecie redukuje powikłania związane z chorobami nerek i serca wynikające z wysokiego ciśnienia krwi”, dodał.Wesson twierdzi, że produkty zwierzęce - zwłaszcza mięso - mają tendencję do wytwarzania kwasów, natomiast owoce i warzywa po spożyciu wytwarzają zasady. Aby zbadać, jak rośliny mogą pomóc, naukowcy przeprowadzili randomizowane badanie kontrolne z udziałem 153 osób z nadciśnieniem dużym ryzykiem zaostrzenia przewlekłej choroby nerek, zgodnie z badaniem opublikowanym we wtorek w American Journal of Medicine. Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy: jedna dodała do swojej diety od 2 do 4 filiżanek owoców i warzyw, druga dodała dwie dawki dziennie (cztery lub pięć tabletek po 650 miligramów) sody oczyszczonej i trzecia kontynuowała standardową opiekę medyczną.
Soda oczyszczona redukuje kwas, jak podano w badaniu. Po pięciu latach badań naukowcy odkryli, że zarówno dieta bogatsza w rośliny, jak i w sodę oczyszczoną wspierały zdrowie nerek, ale tylko owoce i warzywa poprawiały również zdrowie serca, powiedział Wesson. „Według naszych wniosków dieta bogata w owoce i warzywa powinna stanowić podstawę leczenia pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi lub nadciśnieniem tętniczym”, stwierdził. To Badanie jest tylko najnowszym z rosnącej liczby literatury dotyczącej korzyści zdrowotnych wynikających z diety bogatej w rośliny, powiedziała dr Marion Nestle, emerytowana profesorka Żywienia, Food Studies oraz Zdrowia Publicznego im. Paulette Goddard na Uniwersytecie Nowojorskim. Nie brała ona udziału w badaniach. „Wiedzieliśmy o tym od dawna, ale dobrze jest dodać zmniejszenie chorób nerek do listy korzyści”, stwierdziła.
Jedzenie większej ilości owoców i warzyw sprzyja zdrowiu serca i nerek, zwłaszcza u osób z nadciśnieniem, jak wykazały nowe badania. Tanja Ivanova/Moment RF/Getty Images
Zasadowe i kwaśne
Dlaczego należy unikać kwasów? Głównym obszarem badań laboratoryjnych Wessona jest sposób, w jaki nerki usuwają kwas z krwi i wydalają go przez mocz. Kilka lat temu jego zespół badawczy wykazał, że dieta, która wytwarza kwas, jest szkodliwa dla nerek zwierząt, natomiast dieta wytwarzająca zasadę - zdrowa, powiedział Wesson. Późniejsze badania przyniosły podobne wyniki u ludzi. Problem polega na tym, że większość Amerykanów spożywa znacznie więcej mięsa i produktów zwierzęcych - które wytwarzają kwas - niż podstawowych owoców i warzyw, zauważył Wesson. „Prawdziwym pytaniem na przyszłość nie jest to, czy owoce i warzywa działają u pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi”, powiedział. „Pytanie brzmi, jak sprawić, by większość pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi mogła uzyskać i utrzymać się na takich dietach”.
Jak zwiększyć spożycie owoców i warzyw
Nawet jeśli nie masz wysokiego ciśnienia krwi, im więcej owoców i warzyw możesz jeść, tym lepiej, powiedział Wesson. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca spożywanie czterech do pięciu porcji owoców i warzyw dziennie, a porcja to pięć do ośmiu różyczek brokułów, jeden banan, jedna filiżanka surowych liściastych warzyw lub cztery duże truskawki. Szczególnie korzystna dla zdrowia serca jest dieta DASH, czyli Dietary Approaches to Stop Hypertension (podejścia dietetyczne w celu zatrzymania nadciśnienia). Plan posiłków DASH obejmuje cztery do sześciu porcji warzyw oraz kolejne cztery do sześciu porcji owoców; trzy porcje produktów pełnoziarnistych; dwie do czterech porcji beztłuszczowych lub niskotłuszczowych produktów mlecznych; a także kilka porcji chudego mięsa, orzechów, nasion i roślin strączkowych każdego dnia. Chociaż zmiany w odżywianiu mogą być bardzo pomocne w poprawie zdrowia, rzadko są priorytetem, powiedział Wesson. „W naszym społeczeństwie, gdzie dostępność lub atrakcyjność owoców i warzyw w naszej diecie jest ograniczona, historycznie rzecz biorąc, pacjentom bardzo trudno było przestrzegać takich diet”, zauważył.
Aby zwiększyć atrakcyjność tych produktów, kardiolog dr Andrew Freeman zaleca eksperymentowanie z tym, jak się odżywiasz. Nie brał on udziału w badaniach. Gdy owoce są w sezonie, mogą być niesamowicie słodkie i smaczne. Natomiast dodawanie przypraw i sosów - szczególnie tych związanych z twoim dziedzictwem kulturowym - może być świetnym sposobem na dodanie smaku, który lubisz, do warzyw, powiedział Freeman, dyrektor ds. profilaktyki sercowo-naczyniowej i dobrego samopoczucia w National Jewish Health w Denver. „W świecie kulinarnym rośnie ruch, w którym szefowie kuchni i kucharze kładą większy nacisk na to, aby warzywa były „niezwykle smaczne” (sprawdź stronę Edgy Veggie Toolkit na Stanford)”, powiedział dr Christopher Gardner, profesor medycyny badawczej w Stanford Prevention Research Center w Kalifornii, w e-mailu. Gardner, który kieruje Nutrition Studies Research Group, nie brał udziału w badaniach. „Zamiast tylko surowych lub gotowanych na parze warzyw, istnieje wiele prostych sposobów na ich przygotowanie, które mogą uczynić je coraz bardziej przyjemnymi do spożycia”, dodał.
Leczenie chorób przewlekłych za pomocą odżywiania
Jednakże, jak dodał Wesson, niektóre społeczności mają ograniczony dostęp do świeżych produktów. Interwencja medyczna jest nadal ważną częścią leczenia ciśnienia krwi, chorób nerek i chorób serca, powiedział. To badanie pokazuje, że systemy opieki zdrowotnej powinny podwoić wysiłki, aby uczynić odżywianie częścią leczenia tych schorzeń. „Dieta w dużej mierze, ale niekoniecznie wyłącznie, oparta na roślinach jest wyraźnie związana z ogólnym dobrym zdrowiem, zmniejszoną częstością występowania chorób przewlekłych - w tym chorób nerek - i przedwczesną śmiertelnością”, powiedziała Nestle.