Koty są jednym z najczęstszych nosicieli salmonelli. Zdjęcie: NRK
Podsumowanie sprawy:
- W 2025 roku w Norwegii wykryto salmonellę w 33 hodowlach kotów.
- Bakterie salmonelli mogą prowadzić do infekcji jelitowych zarówno u zwierząt, jak i u ludzi.
- Koty mogą być zakażone salmonellą i być jej nosicielami, nie wykazując symptomów choroby.
- Przypadki zakażenia wykryto w Agder, Akershus, Oslo, Østfold, Vestfold i Trøndelag.
- Mattilsynet zachęca rolników do podjęcia dodatkowych środków ostrożności, żeby uniknąć zakażenia ze strony kotów gospodarskich i psów.
- Mattilsynet prosi także właścicieli kotów i psów o utrzymywanie odpowiedniej higieny, w tym mycie misek na jedzenie i wodę oddzielnie od sprzętu kuchennego używanego przez ludzi.
Podsumowanie zostało przygotowane przez usługę sztucznej inteligencji firmy OpenAI. Treść została zweryfikowana przez dziennikarzy NRK przed publikacją.
„Do tej pory w 2025 roku otrzymaliśmy zgłoszenia o wykryciu salmonelli w 33 hodowlach kotów” – mówi Julie Enebo Grimstad w rozmowie z NTB. Jest ona starszą doradczynią i pełniącą obowiązki kierowniczki sekcji zdrowia zwierząt w Mattilsynet. Mówi, że prawdopodobnie istnieje spora liczba niezgłoszonych przypadków.
Bakterie salmonelli mogą prowadzić do infekcji jelitowych również u ludzi. Zakażenie może przenosić się z człowieka na zwierzę i odwrotnie. Typowe symptomy zakażenia salmonellą to biegunka, zmniejszony apetyt i osłabienie organizmu.
Zakażenie w kilku okręgach
Przypadki zakażenia u kotów wykryto w Asker, Akershus, Oslo, Østfold, Vestfold i Tøndelag. Koty mogą być zarówno zakażone salmonellą, jak i być jej nosicielami, nie wykazując przy tym symptomów choroby. Ponieważ wiele kotów to koty wychodzące, właściciel niekoniecznie odkryje, że zwierzę ma biegunkę i nie zabierze go do weterynarza.

Julie Enebo Grimstad, starsza doradczyni i pełniąca obowiązki kierowniczki sekcji zdrowia zwierząt w Mattilsynet. Zdjęcie: archiwum prywatne
Rolników prosi się o zachowanie czujności
Mttilsynet zachęca w szczególności rolników do podjęcia dodatkowych środków ostrożności. „Kot gospodarski i pies mogą być nosicielami zakażenia i dlatego ważne jest, aby nie miały bezpośredniego ani pośredniego kontaktu ze zwierzętami hodowlanymi na farmie. To samo dotyczy małych ptaków” – mówi Enebo Grimstad.
Według Mattilsynet, źródłem zakażenia są prawdopodobnie dzikie ptaki. „Ważne jest aby wdrożyć środki dostosowane do konkretnego pomieszczenia dla zwierząt i magazynu paszy. Tam, gdzie nie można uniemożliwić małym ptakom dostęp do tych pomieszczeń, można przykryć paszę”.

„Prawdopodobne jest, że zakażenie pochodzi od dzikich ptaków” – informuje Mattilsynet. Zdjęcie: Frode Falkenberg / BirdLife Norge
„Dobra higiena”
Mattilsynet prosi także właścicieli kotów i psów o utrzymywanie odpowiedniej higieny. Miska na jedzenie i wodę dla kota i psa powinna być myta oddzielnie od sprzętu kuchennego używanego przez ludzi. „Unikaj, żeby zwierzę domowe lizało cię po twarzy. Dzieci, starsze osoby i osoby ze słabszym układem odpornościowym powinny unikać bliskiego kontaktu z chorymi zwierzętami” – mówi Grimstad. Zakażenia wariantami salmonelli przenoszonymi przez małe ptaki występują szczególnie u dzieci, najczęściej późną zimą i wiosną.
Zalecenia FHI (Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego) dotyczące unikania zakażenia salmonellą:
- Myj ręce po bezpośrednim kontakcie z małymi ptakami lub ich odchodami oraz po obsłudze lub czyszczeniu miejsc dokarmiania ptaków (na przykład budek dla ptaków lub karmników).
- Myj ręce dzieciom po zabawie na dworze, w szczególności jeśli bawiły się przy karmnikach dla ptaków albo w miejscach, gdzie koty mogły załatwiać swoje potrzeby, na przykład w piaskownicach.