2024-05-13 14:35:05 JPM redakcja1 K

Zmniejszenie ilości sodu w żywności pakowanej może zmniejszyć występowanie chorób i uratować życie

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca zmniejszenie średniego spożycia sodu w populacji o 30 procent do 2025 roku.

Przeciętny Amerykanin spożywa codziennie 3400 mg sodu w porównaniu do zalecanych 2000 mg. Zdjęcie depozytowe

Nie jest tajemnicą, że diety bogate w sód niosą ze sobą ogromne ryzyko zdrowotne, w tym wysokie ciśnienie krwi, zwiększone ryzyko udaru, chorób serca, raka żołądka i przewlekłej choroby nerek. Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne szacuje, że przetworzone, pakowane i restauracyjne posiłki stanowią 75 procent dziennego spożycia sodu w Stanach Zjednoczonych.

W celu przeciwdziałania temu problemowi, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca zmniejszenie średniego spożycia sodu w populacji o 30 procent do 2025 roku, aby zmniejszyć negatywne skutki zdrowotne. Ogranicza to całkowite dzienne spożycie sodu do około 2000 miligramów dziennie na osobę, w porównaniu z szacunkowymi 3400 miligramami sodu spożywanymi codziennie przez przeciętnego Amerykanina. WHO wydała w 2021 roku wytyczne dotyczące poziomu sodu w kategoriach żywności, które są głównymi źródłami spożycia sodu, takimi jak przetworzone mięsa, chleb i sosy.

Studium opublikowane 10 stycznia w czasopiśmie Hypertension dostarcza kolejnych dowodów na korzyści zdrowotne wynikające z redukcji spożycia sodu. Artykuł szczegółowo opisuje dobrowolną inicjatywę podjętą przez rząd Australii, mającą na celu zmianę składu 27 kategorii żywności pakowanej na całym kontynencie. Wyniki badania wskazują, że usunięcie części sodu z żywności pakowanej może rocznie uratować około 1700 żyć i zapobiec niemal 7000 rocznym diagnozom chorób serca, chorób nerek i raka żołądka w Australii.

„Poprzednio modelowaliśmy potencjalny wpływ australijskiego programu” - powiedziała w swoim oświadczeniu współautorka badania Kathy Trieu, główna autorka studium i pracowniczka naukowa ds. polityki żywieniowej w Instytucie George’a ds. Zdrowia Globalnego oraz wykładowczyni na Uniwersytecie Nowej Południowej Walii. „W tym badaniu chcieliśmy oszacować potencjalną liczbę przedwczesnych zgonów, nowych przypadków chorób oraz lat życia z niepełnosprawnością, które mogą zostać uniknięte przy zastosowaniu standardów WHO dotyczących zawartości sodu, wykraczających poza cele reformy dotyczące zawartości sodu ustalone przez rząd australijski”.

Zespół zastosował ten sam model statystyczny, który został użyty w ich poprzednim badaniu, aby oszacować potencjalny wpływ rozszerzenia australijskiego planu na obejmowanie wszystkich 58 kategorii żywności pakowanej w standardy WHO. Wykorzystano krajowe dane z lat 2011-2012 dotyczące zawartości sodu w żywności, jej spożycia na poziomie krajowym oraz dane sprzedażowe. Następnie zespół wykorzystał opublikowane statystyki dotyczące związku między spożyciem sodu a wysokim ciśnieniem krwi, aby obliczyć potencjalne skutki redukcji sodu na wskaźniki chorób sercowo-naczyniowych i przewlekłej choroby nerek. Wysokie ciśnienie krwi jest głównym czynnikiem ryzyka obu tych schorzeń.

„Nasze wyniki wskazują, że zgodność z normami WHO w porównaniu z obecnymi celami dotyczącymi zawartości sodu w Australii może przynieść znaczne korzyści zdrowotne i zapobiec więcej niż trzykrotnie większej liczbie zgonów oraz nowych przypadków chorób każdego roku” - powiedziała Trieu. Trieu dodała, że uwzględnienie większej liczby produktów żywności pakowanej oraz bardziej restrykcyjnych celów dotyczących zawartości sodu mogło mieć większy wpływ.

Zespół zaznacza, że niektóre z ograniczeń tego badania to konieczność posiadania bardziej aktualnych danych oraz fakt, że szacunki obciążenia chorobą mogą być mniej precyzyjne niż szacunki bardziej łatwo mierzalnych wyników, takich jak liczba zgonów.

Według CDC, istnieje kilka sposobów na zmniejszenie spożycia sodu, w tym zakup świeżych, mrożonych lub konserwowych warzyw bez dodatku soli lub sosu, porównywanie zawartości sodu w różnych produktach poprzez czytanie etykiet z informacjami o wartościach odżywczych oraz ograniczanie spożywania sosów, mieszanek i produktów instant.

Autor:
Laura Baisas | Tłumaczenie: Anna Mazur

Źródło:
https://www.popsci.com/health/packaged-food-sodium-health/

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE