2024-02-14 14:21:52 JPM redakcja1 K

Znowu nie udało się schudnąć? 5 ukrytych kalorii, które prawie każdy spożywa

Jednostki energetyczne (kalorie) grają główną rolę przy odchudzaniu, tyciu lub utrzymywaniu wagi – bez względu na to czy je liczycie, czy nie. Orientowanie się w kaloryczności danych produktów może być pomocne kiedy próbujecie zredukować tkankę tłuszczową, zbudować mięśnie albo wejść na zero kaloryczne. Praktyka ta pomaga także wtedy, gdy nie wiecie, dlaczego wasza waga się nie zmienia.

Gotowanie z dodatkiem oliwy sprawia, że jedzenie lepiej smakuje; wzbogaca je także o wartości odżywcze. Jednak jeśli chcecie utrzymać deficyt kaloryczny, warto jest pilnować ilości, w jakiej używacie tego tłuszczu. Zdjęcie: Anjelika Gretskaia

  • Nie musicie liczyć kalorii, aby schudnąć, przytyć lub po prostu utrzymywać wagę.
  • Wiedza na temat wysokoenergetycznych produktów może być jednak przydatna.
  • Dodatkowe kalorie łatwo wkradają się w formie olejów lub smarowideł.

Niektóre produkty żywnościowe zawierają o wiele więcej kalorii, niż myślicie – dla przykładu, dodawanie większej ilości oleju do smażenia lub zamawianie frappuccino zamiast americano może wpłynąć na waszą wagę. Nie oznacza to, że kalorii należy się bać lub – broń Boże – w pełni odmawiać sobie wysokokalorycznych przekąsek. Powinno się przyswoić potrzebną wiedzę, aby odnaleźć złoty środek. 

Graeme Tomlinson, trener personalny pomagający w odchudzaniu, prezentuje 5 przykładów „ukrytych kalorii”, o których wcześniej mogliście nie wiedzieć. 

1. Oleje 

„Oleje są często przeoczone, mogą jednak każdego dnia dostarczyć całą masę kalorii”, mówi Tomlinson. Łyżka oleju zawiera około 140 kalorii – a przecież z pomocą 5 mililitrów (45 kalorii), można już natłuścić patelnię.

W szczególności oliwa z oliwek ma wiele wartości zdrowotnych i dlatego powinna znajdować się w naszym jadłospisie –  przy uwzględnieniu faktu, że jest wysokokaloryczna.

2. Napoje kawowe

„Wiele osób nie wie, że jedna łatwa zmiana swoich napoi kawowych, może pomóc zaoszczędzić setki, jak nie tysiące kalorii w skali tygodnia”, mówi Tomlinson. 

Kiedy lubicie kawę z mlekiem, zmiana mleka pełnotłustego na odtłuszczone wpłynie na redukcję kalorii. Jeśli kawa z syropem jest waszym ulubieńcem, poproście baristę o jego mniejszą ilość lub bezcukrowy zamiennik.

3. Tłuste mięso

„Rodzaje mięsa, które spożywacie, mogą również w dużym stopniu wpływać na redukcję tkanki tłuszczowej”, twierdzi Tomlinson. Dla przykładu, 200 g mielonej wołowiny (zawartość tłuszczu 20%) zawiera ok. 504 kcal, zaś taka sama ilość o 5 procentowej zawartości tłuszczu to tylko 248 kcal.

Także zamiana udka na pierś z kurczaka lub wołowiny na dziczyznę może zmniejszyć ilość kalorii w posiłku.

4. Smarowidła chlebowe i dressingi

„Smarowidła, majonez i sosy sałatkowe mogą dodać wiele kalorii do dania – mimo, że pozornie wydają się nieznaczące”, uważa Tomlinson. Łyżka majonezu zawiera około 95 kcal.

Kiedy chcecie utrzymać deficyt kaloryczny, Tomlinson poleca przerzucenie się na niskokaloryczne alternatywy lub redukcję porcji. 

5. Przekąski

W momencie, jak liczycie kalorie, zdarza się, że zaniżacie ilość jedzenia, którą spożyliście w ciągu dnia – co może być kolejną przyczyną problemów z odchudzaniem. „Kiedy zapominamy o kalorycznych kąskach, kiedy dojadamy po kimś, wydaje się to w danym momencie nieistotne, sumuje się jednak z czasem”, twierdzi Tomlinson.

Obojętnie, czy chodzi o resztki jedzenia dziecka, czy też o garść chipsów lub łyżkę masła orzechowego – wszystko się liczy.

Dział: Dieta

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE