Gotowanie z dodatkiem oliwy sprawia, że jedzenie lepiej smakuje; wzbogaca je także o wartości odżywcze. Jednak jeśli chcecie utrzymać deficyt kaloryczny, warto jest pilnować ilości, w jakiej używacie tego tłuszczu. Zdjęcie: Anjelika Gretskaia
- Nie musicie liczyć kalorii, aby schudnąć, przytyć lub po prostu utrzymywać wagę.
- Wiedza na temat wysokoenergetycznych produktów może być jednak przydatna.
- Dodatkowe kalorie łatwo wkradają się w formie olejów lub smarowideł.
Niektóre produkty żywnościowe zawierają o wiele więcej kalorii, niż myślicie – dla przykładu, dodawanie większej ilości oleju do smażenia lub zamawianie frappuccino zamiast americano może wpłynąć na waszą wagę. Nie oznacza to, że kalorii należy się bać lub – broń Boże – w pełni odmawiać sobie wysokokalorycznych przekąsek. Powinno się przyswoić potrzebną wiedzę, aby odnaleźć złoty środek.
Graeme Tomlinson, trener personalny pomagający w odchudzaniu, prezentuje 5 przykładów „ukrytych kalorii”, o których wcześniej mogliście nie wiedzieć.
1. Oleje
„Oleje są często przeoczone, mogą jednak każdego dnia dostarczyć całą masę kalorii”, mówi Tomlinson. Łyżka oleju zawiera około 140 kalorii – a przecież z pomocą 5 mililitrów (45 kalorii), można już natłuścić patelnię.
W szczególności oliwa z oliwek ma wiele wartości zdrowotnych i dlatego powinna znajdować się w naszym jadłospisie – przy uwzględnieniu faktu, że jest wysokokaloryczna.
2. Napoje kawowe
„Wiele osób nie wie, że jedna łatwa zmiana swoich napoi kawowych, może pomóc zaoszczędzić setki, jak nie tysiące kalorii w skali tygodnia”, mówi Tomlinson.
Kiedy lubicie kawę z mlekiem, zmiana mleka pełnotłustego na odtłuszczone wpłynie na redukcję kalorii. Jeśli kawa z syropem jest waszym ulubieńcem, poproście baristę o jego mniejszą ilość lub bezcukrowy zamiennik.
3. Tłuste mięso
„Rodzaje mięsa, które spożywacie, mogą również w dużym stopniu wpływać na redukcję tkanki tłuszczowej”, twierdzi Tomlinson. Dla przykładu, 200 g mielonej wołowiny (zawartość tłuszczu 20%) zawiera ok. 504 kcal, zaś taka sama ilość o 5 procentowej zawartości tłuszczu to tylko 248 kcal.
Także zamiana udka na pierś z kurczaka lub wołowiny na dziczyznę może zmniejszyć ilość kalorii w posiłku.
4. Smarowidła chlebowe i dressingi
„Smarowidła, majonez i sosy sałatkowe mogą dodać wiele kalorii do dania – mimo, że pozornie wydają się nieznaczące”, uważa Tomlinson. Łyżka majonezu zawiera około 95 kcal.
Kiedy chcecie utrzymać deficyt kaloryczny, Tomlinson poleca przerzucenie się na niskokaloryczne alternatywy lub redukcję porcji.
5. Przekąski
W momencie, jak liczycie kalorie, zdarza się, że zaniżacie ilość jedzenia, którą spożyliście w ciągu dnia – co może być kolejną przyczyną problemów z odchudzaniem. „Kiedy zapominamy o kalorycznych kąskach, kiedy dojadamy po kimś, wydaje się to w danym momencie nieistotne, sumuje się jednak z czasem”, twierdzi Tomlinson.
Obojętnie, czy chodzi o resztki jedzenia dziecka, czy też o garść chipsów lub łyżkę masła orzechowego – wszystko się liczy.