Mint Julep: Historia oficjalnego drinku Kentucky Derby
„Trudno znaleźć inny koktajl, który byłby tak nierozerwalnie związany z wydarzeniem sportowym, jak ten mocny, miętowy, południowy napój i najbardziej znane wyścigi konne w Ameryce”.

Zdjęcie: Dylan Buell/Getty Images North America/Getty Images
„Mint julep prawdopodobnie towarzyszy Kentucky Derby od samego początku” mówi Chris Goodlett, starszy kurator kolekcji w Kentucky Derby Museum, które znajduje się przy torze wyścigowym Churchill Downs w Louisville w stanie Kentucky.
Julepy – napój z mięty i cukru, mieszamy z kruszonym lodem oraz alkoholami, takimi jak bourbon i rum – były nieodłącznym elementem wyższych sfer na południu USA już od początku XIX wieku. Wirgińscy farmerzy pili je rano jako „lek” na kaca.
Związek julepów z wyścigami konnymi sięga co najmniej lat 20. XIX wieku, kiedy to pojawiły się wzmianki o srebrnych pucharach do julepów, które wręczano zwycięskim dżokejom jako trofea. „Łączy to dwie najbardziej znane gałęzie przemysłu w Kentucky: wyścigi konne i bourbon wyjaśnia Goodlett.
Meriwether Lewis Clark Jr. zbudował tor Churchill Downs i zorganizował pierwsze Kentucky Derby w 1875 roku. Wnuk Williama Clarka, słynnego z ekspedycji w 1804 roku, był barwną postacią, znaną z tego, że kończył kłótnie, wyciągając broń.
Pierwsza słynna anegdota o „Derbowym Julepie” miała miejsce w 1877 roku, gdy na wydarzeniu pojawiła się znana aktorka – Polka Helena Modrzejewska. Jak głosi legenda, Clark wzniósł toast za Helenę, gdy podano jej ogromnego mint julepa, który miał być dzielony z grupą. Spodobał jej się tak bardzo, że zatrzymała go dla siebie i zamówiła kolejnego.
W latach 20. XX wieku napój był już tak zakorzenioną tradycją podczas Derby, że gdy nadeszła prohibicja, południowe gazety pełne były artykułów dziennikarzy narzekających, że nie będą już mogli popijać ukochanych julepów na wyścigach.
Jednak dopiero w 1939 roku mint julep został oficjalnie ogłoszony drinkiem Kentucky Derby. Kierownictwo toru zorientowało się, że goście kradną szklanki, w których serwowano koktajle, i postanowiło sprzedawać je jako pamiątki.
Dziś julep jest częścią ceremonii Derby: na przyjęciu zwycięzcy gubernator Kentucky wznosi toast za zwycięzcę, trzymając srebrny puchar do julepów.
Oczywiście, popularność julepów na wyścigach to nie tylko kwestia historycznego zbiegu okoliczności. Odpowiednio przygotowany mint julep to jeden z najsmaczniejszych i najbardziej orzeźwiających koktajli w amerykańskiej tradycji, który najlepiej smakuje, gdy pije się go powoli. Lód powoli topnieje w oziębionej puszce do julepów, mieszając się z bursztynowym bourbonem i olejkami ze świeżej mięty. Powstały w ten sposób alkoholowy nektar był w XIX wieku najlepszym substytutem klimatyzacji.
Kentucky Derby nazywa się często „najbardziej ekscytującymi dwiema minutami w sporcie”, ale mint julep to drink stworzony do powolnego delektowania się.
Przepis na Kentucky Derby Mint Julep
Na Kentucky Derby używa się bourbona Old Forester, ale wysokiej jakości, mocne bourbony, takie jak Old Grand-Dad 114 czy Blanton’s, nadadzą drinkowi głębszy smak.
Składniki:
- 2 uncje bourbona (ok. 60 ml),
- 1 łyżka syropu miętowego,
- mięta,
- lód.
Przygotowanie:
Najpierw zrób prosty syrop, gotując 2 szklanki cukru z 2 szklankami wody aż do rozpuszczenia. Po ostudzeniu dodaj 6–8 gałązek świeżej mięty i odstaw na noc do lodówki. Aby przygotować jednego julepa, wlej łyżkę syropu miętowego i 60 mililitrów bourbona do metalowego kubka, a następnie dodaj kruszony lód, mieszając, aż naczynie pokryje się szronem. Ułóż lód na wierzchu, udekoruj obficie miętą i podawaj ze słomką.
Dział: Jedzenie
Autor:
Christopher Ross | Tłumaczenie Alicja Flaga - praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/
Źródło:
https://edition.cnn.com/travel/mint-julep-history-drink-kentucky-derby-intl